Fotografia zilei: Incendiile din Australia, vazute din spatiu

Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 11:16
9027 citiri
Fotografia zilei: Incendiile din Australia, vazute din spatiu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Incendiile de vegetatie care afecteaza Australia pot fi vazute la un nivel de detaliu incredibil cu ajutorul instrumentului Worldview apartinand NASA, ce foloseste datele transmise de sateliti.

Focurile care au cuprins statele australiene New South Wales si Victoria au inceput in luna noiembrie 2019 si continua sa ridice probleme severe de siguranta si mediu. NBC News a raportat ca mii de australieni si-au parasit casele in ajunul Anului Nou, cautand refugiu pe malul oceanului.

Joi, 2 ianuarie, NBC News a raportat si ca autoritatile din statul New South Wales au declarat stare de urgenta timp de o saptamana, fiind pentru a treia oara cand se proclama stare de urgenta de la inceputul incendiilor, conform Live Science.

"Ultima zi a deceniului m-am simtit ca si cand ar fi fost Apocalipsa", comenta fotograful Matt Abbott, aflat la Sydney, pe contul sau de Twitter. Corespondentul New York Times adauga ca, desi documenteaza incendiile de vegetatie de mai bine de 6 saptamani, nu a vazut niciodata ceva similar focului care a distrus la inceputul noului an localitatea Conjola din New South Wales.

NASA opereaza grupul de 26 de sateliti ce formeaza Sistemul de Observare al Pamantului (Earth Observing System - EOS), iar principalul satelit din acest grup, un instrument de dimensiunea unui autobuz denumit Terra, a implinit 20 de ani pe orbita in decembrie 2019. Alti sateliti ai NASA, precum Aqua si Suomi NPP, contribuie cu date la sistemul EOS.

Instrumentul Worldview, din cadrul NASA EOS Data and Information System, transforma datele primite din satelit si face posibila urmarirea evolutiei dezastrelor naturale de oriunde de pe glob.

Incendiile de vegetatie de o amploare si o violenta fara precedent care au devastat regiuni intregi din Australia s-au soldat cu cel putin 24 de morti si au provocat pagube considerabile.

Toate cele sase state australiene si un teritoriu au fost afectate de incendii si peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flacari.

Foto: NASA EOSDIS

Citeste si Imagini apocaliptice din Australia: Cerul s-a facut rosu ca sangele, iar localnicii cauta adapost pe plaja (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#incendii Australia vazute spatiu, #incendii spatiu NASA , #Australia