Jacob Zuma, fostul presedinte al Africii de Sud, s-a predat politiei in urma unei condamnari la inchisoare cu executare

Joi, 08 Iulie 2021, ora 07:34
2345 citiri
Jacob Zuma, fostul presedinte al Africii de Sud, s-a predat politiei in urma unei condamnari la inchisoare cu executare
Zuma a fost la putere timp de 9 ani FOTO Facebook / Jacob Zuma

Condamnat la 15 luni de inchisoare pentru ultraj, fostul presedinte sud-african Jacob Zuma s-a predat singur, inainte de termenul precizat de instanta, pentru a ispasi pedeapsa, informeaza AFP.

Cu doar o jumatate de ora inaintea expirarii termenului, un convoi de zece masini a parasit resedinta lui Jacob Zuma din Nkandla, in tinutul Zulu din estul tarii.

Fostul presedinte nu a avut nicio aparitie publica miercuri. In cele din urma, stirea a aparut intr-o postare pe Twitter: "Presedintele Zuma a decis sa respecte ordinul de incarcerare. Este in drum spre o unitate de corectie" din provincia Kwazulu-Natal, a declarat fundatia care il reprezinta.

De asemenea, politia a confirmat, tot pe Twitter, ca "fostul presedinte al Africii de Sud, domnul Jacob Zuma, a fost plasat in detentie".

Jacob Zuma a fost condamnat saptamana trecuta de catre cea mai inalta instanta a tarii. A avut timp la dispozitie pana duminica seara pentru a se preda, in caz contrar politia avand ordin sa il aresteze pana miercuri la miezul noptii.

Fostul presedinte, obisnuit cu instantele judecatoresti, a obtinut o re-examinare a sentintei de catre Curtea Constitutionala intr-o noua sedinta, programata pe 12 iulie. De asemenea, el a cerut suspendarea arestarii sale pana atunci, insa decizia urmeaza sa fie pronuntata vineri de catre instanta din Pietermaritzburg.

Aceste recursuri au facut sa planeze indoiala in privinta arestarii sale.

Adresandu-se miercuri seara la Nkandla sustinatorilor acestui lider politic carismatic, fiul sau Edward Zuma a spus ca pentru a intra pe proprietate autoritatile vor trebui sa "treaca peste cadavrul meu", si a adaugat ca tatal sau este "in cea mai buna forma a sa".

Zuma este acuzat ca a jefuit resursele publice in cei noua ani de guvernare (2009-2018).

Dupa crearea, in 2018, a unei comisii de ancheta privind coruptia de stat, Jacob Zuma, implicat in vreo patruzeci de spete, a multiplicat manevrele pentru a evita sa depuna marturie, ceea ce a adus la condamnarea sa la inchisoare.

Congresul National (ANC) aflat la putere, formatiune politica in randul careia fostul sef de stat are inca sustinatori si care este subminata de lupte interne, a declarat ca nu se va angaja in "ingerinte politice".

Ingropat in scandaluri, Jacob Zuma a fost nevoit sa demisioneze din functia de presedinte in 2018.

Succesorul sau, Cyril Ramaphosa, care a facut din lupta impotriva coruptiei un cal de bataie, urmeaza sa fie audiat, la randul sau, de comisia anticoruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
”Nu mai vreau să trăiesc o viață așa!” Un adolescent s-a predat Poliției, după ce a încercat să comită un jaf
”Nu mai vreau să trăiesc o viață așa!” Un adolescent s-a predat Poliției, după ce a încercat să comită un jaf
Un adolescent de 16 ani din Italia a sunat la Poliție pentru a se preda la scurt timp după ce a încercat să jefuiască un bărbat. Cu o armă falsă și o lamă în mână, adolescentul i-a...
#Zuma presedinte Africa Sud, #predare, #condamnare , #Africa