Filmul evenimentului emotionant de la Paris, unde liderii lumii s-au adunat la 100 de ani de la terminarea Primului Razboi Mondial (Foto&Video)

Duminica, 11 Noiembrie 2018, ora 13:54
21276 citiri
Filmul evenimentului emotionant de la Paris, unde liderii lumii s-au adunat la 100 de ani de la terminarea Primului Razboi Mondial (Foto&Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

La Paris, a fost celebrata duminica implinirea a 100 de ani de la Ziua Armistitiului dintre Antanta si Puterile Centrale la Compiegne, in Poiana Rethondes, care a incheiat Primul Razboi Mondial.

La eveniment au participat peste 72 de presedinti si sefi de guverne straini, printre care si Klaus Iohannis. Presedintele american, Donald Trump, a fost si el prezent in Franta pentru a comemora Ziua Armistitiului, care coincide cu Ziua Veteranilor, sarbatorita in America. La sosirea lui Trump la Arcul de Triumf, niste activiste Femen au incercat sa ajunga la masina acestuia, dar au fost imediat retinute.

Evenimentele au fost gazduite de presedintele francez, Emmanuel Macron, care a sustinut un discurs de peste zece minute, urmat de o impresionanta interpretare a piesei Bolero, a lui Maurice Ravel, de catre The European Union Youth Orchestra.

Ceremonia a gazduit un alt moment foarte emotionant, in care opt liceeni francezi au citit marturiile scrise de cativa soldati care au luptat pe Frontul de Vest in 1918.

Muzicieni clasici au interpretat si alte piese ale lui Maurice Ravel, dar si Bach. Un moment aparte a fost si interpretarea melodiei Blewu de catre Angelique Kidjo.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante momente ale zilei:

13:34 - Ceremonia s-a incheiat. Liderii mondiali se vor intoarce la Palatul Elysee.

13:29 - Emmanuel Macron depune o coroana de flori la Mormantul Soldatului Necunoscut, in preajma caruia se afla mai multi liceeni.

13:27 - Bolero s-a incheiat in ropote de aplauze.

13:12 - The European Union Youth Orchestra interpreteaza Bolero, de Maurice Ravel, dupa discursul lui Macron. Aceasta lucrare celebra a fost compusa in 1928, la zece ani dupa terminarea razboiului.

13:10 - "Franta stie ce datoreaza soldatilor sai si tuturor soldatilor din intreaga lume", a adaugat Macron. "Traiasca pacea, traiasca natiunile libere, traiasca Franta!", a spus presedintele francez in incheiere.

13:05 - "Tineri din toate provinciile si din strainatate, din toata lumea, au venit sa moara pentru satele ale caror nume nici nu le stiau", a continuat Macron. "Multi dintre cei care s-au intors si-au pierdut tineretea, idealurile si dorinta de a trai", a adaugat el, amintind cifrele negre ale Primului Razboi Mondial "10 milioane de morti, 6 milioane de raniti, 3 milioane de vaduve, 3 milioane de orfani".

12:54 - "La 11 noiembrie 1918, la ora 11 dimineata, acum 100 de ani, la Paris, ca si in toata Franta clopotele din toate bisericile au rasunat si armistitiul a fost semnat punand capat la patru ani de razboi", a spus presedintele francez, precizand ca au fost soldati care au murit si cu cateva minute inainte de semnarea acestuia.

12:51 - Emmanuel Macron a inceput discursul.

12:49 - Angelique Kidjo interpreteaza melodia Blewu.

12:40 - Yo-Yo Ma si Renaud Capucon interpreteaza o piesa a lui Maurice Ravel.

12:39 - Mai multi elevi francezi citesc in mai multe limbi mesaje scrise de soldati din Primul Razboi Mondial despre ziua de 11 noiembrie 1918.

12:33 - Artistul Yo-Yo Ma interprezeaza Cello Suite No.5 in C minor de Johann Sebastian Bach.

12:23 - Se interpreteaza imnul Frantei.

12:22 - Emmanuel Macron se pregateste sa sustina un discurs.

12:19 - Acum ajunge si Vladimir Putin, care s-a lasat putin asteptat.

12:17 - Abia dupa ce s-au asezat aproape toti liderii lumii, li s-a alaturat si Donald Trump.

12:15 - Imaginea lui Wilfred Owen a fost afisata si langa gara din Liverpool.

12:12 - Mai multe avioane au trecut deasupra Arcului de Triumf.

12:08 - Sefii de state au coborat din autobuze si se indreapta pe jos catre Arcul de Triumf.

12:06 - O activista Femen a incercat sa se apropie de masina lui Trump, dar a fost imediat retinuta.

12:06 - Monika, o femeie in varsta de 66 de ani, venita sa participe la ceremonie, de la distanta, pentru ca publicul nu are voie in zona bulevardului, este fericita sa vada "o multime de tineri". Ea crede ca ceremonia este o oportunitate de a ne gandi la conflictele actuale.

12:00 - Pe intreg bulevardul Champs-Elysees rasuna clopotele bisericilor, dar liderii mondiali inca nu au ajuns.

11:58 - Trump merge catre Champs-Elysees in propria masina. El nu vine cu autobuzul ca toti ceilalti lideri "din motive de securitate".

11:56 - Liderii mondiali vor fi dusi cu mai multe autobuze pe Champs-Elysees.

11:52 - Liderii lumii parasesc Palatul Elysee si se indreapta catre bulevardul Champs-Elysees.

11:44 - La Folkestone, in Marea Britanie, a fost desenat pe plaja portretul lui Wilfred Owen, soldatul care a scris un poem faimos inainte de a fi ucis in transee.

11:39 - Strazile din jurul bulevardului Champs-Elysees sunt pline de oameni.

11:36 - Presa franceza anunta cum vor fi asezati liderii mondiali la ceremonie. Presedintele Macron va sta intre sotia sa (in stanga sa) si Angela Merkel (in dreapta) . In stanga lui Brigitte Macron va fi Vladimir Putin. In partea dreapta a Angelei Merkel se vor afla Donald Trump si sotia lui.

11:34 - A ajuns si Angela Merkel. Acum toti oaspetii sunt la Palatul Elysee.

11:32 - La Palatul Elysee au ajuns pana acum si Justin Trudeau, regele Marocului, Mohammed al VI-lea, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, si printul Albert de Monaco.

11:29 - In Marea Britanie, la Folkestone, au fost desenate pe nisip siluete ale soldatilor din Primul Razboi Mondial. Acelasi lucru se va face si pe alte 30 de plaje.

11:24 - Philippe Lavigne, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, a declarat ca aceasta este o zi speciala in care trebuie sa ne aducem aminte de toti cei care au dat totul pentru tara lor. "Aceasta zi reprezinta prima zi de pace, este un moment magic", a spus el.

11:20 - Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa au ajuns la Palatul Elysee.

Foto: Administratia Prezidentiala

11:10 - Pe Champs-Elysees este mare agitatie, in asteptarea inceperii ceremoniei. Statiile de metrou au fost oprite si in jur de 10.000 de politisti si jandarmi sunt mobilizati in zona.

10:56 - La Palatul Elysee a ajuns si premierul grec, Alexis Tsipras.

10:43 - Se pare ca nici presedintele Italiei, Sergio Mattarella, nu va ajunge la Palatul Elysee, pentru ca avionul sau a avut intarziere si nu s-ar mai incadra in timp, anunta BFM TV.

10:41 - Vladimir Putin si Donald Trump nu vor trece pe la Palatul Elysee inainte de ceremonie, noteaza Le Figaro.

10:40 - Presedintele francez, Emmanuel Macron, si sotia sa au iesit sa intampine oaspetii de la Palatul Elysee. Macron l-a primit cu o imbratisare pe presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Junker.

10:25 - Si in India este marcata aceasta zi. O multime impresionanta a participat la o ceremonie solemna la New Delhi. In total, 1,3 milioane de indieni au luptat in razboi si 74.000 au fost ucisi.

10:22 - In Australia, la Canberra, premierul Scott Morrison a sustinut un discurs despre sacrificiul compatriotilor sai. In timpul Primului Razboi Mondial, peste 400.000 de persoane au servit in armata australiana si aproape 62.000 au murit.

10:18 - In Noua Zeelanda, comemorarile au inceput cu doua minute de reculegere la ora 11:00. O suta de focuri de arma au fost trase in Wellington, in timp ce in toata tara au sunat clopotele bisericilor si sirenele serviciilor de urgenta au fost puse in functiune.

10:10 - Invitatii au inceput sa ajunga la Palatul Elysee, unde se vor intalni cu totii inainte de ceremonie. Acestia sunt intampinati de ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian.

****

Sambata, presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel au dezvelit o placa comemorativa cu un mesaj de pace la Memorialul de la Compiegne. "De centenarul armistitiului din 11 noiembrie 1918, Emmanuel Macron, presedintele Republicii Franceze, si Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germane, au reafirmat valoarea reconcilierii franco-germane in serviciul Europei si pacii", este mesajul inscriptionat pe aceasta placa.

Tot sambata, regina Angliei, Elisabeta a II-a, si premierul britanic, Theresa May, au adus un omagiu soldatilor morti in Primul Razboi Mondial, la Royal Albert Hall, arata Herald Scotland.

Citeste si Ploaia l-a determinat pe Trump sa faca un gest aspru criticat deopotriva de americani si Europa

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Centenenarul sfarsitului Primului Razboi Mondial, #sfarsitul Primului Razboi Mondial , #razboi