Filmare cu camera ascunsa in fieful jihadistilor de la Statul Islamic

Luni, 14 Martie 2016, ora 11:43
17905 citiri
Filmare cu camera ascunsa in fieful jihadistilor de la Statul Islamic
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Doua femei din Siria au reusit sa filmeze, cu o camera ascunsa, viata sub teroarea jihadistilor de la Statul Islamic. Daca cele doua femei temerare ar fi fost descoperite, ar fi fost executate imediat de cruzii teroristi.

Imaginile prezinta viata din Raqqa, oras din nordul Siriei. In filmare se observa cum cele doua femei, acoperite din cap pana-n picioare, fac cumparaturi, apoi iau un taxi si se plimba prin orasul aproape pustiu, relateaza CNN, care citeaza postul suedez Expressen TV.

"Toata lumea a plecat", spun ele, pentru ca atacurile aeriene asupra Raqqa s-au intensificat. "Luptatorii ISIL au instalat puncte de control, iau documentele sirienilor si le folosesc pentru a fugi in Turcia", adauga una dintre femei.

Cum se asigura Statul Islamic ca poate vinde la nesfarsit sclavele sexuale

La cinci ani de la izbucnirea razboiului in Siria, Raqqa - capitala auto-proclamatului califat - s-a schimbat fundamental. Conflictul a dus la moartea a peste 250.000 de oameni si la stramutarea a peste 10 milioane de sirieni, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.

ISIL a capturat Raqqa in 2013. Imaginile au fost surprinse de cele doua femei in aceasta iarna si arata inclusiv ceea ce a fost odinioara altarul Uwais al-Qarni, important atat pentru sunniti, cat si pentru siitii musulmani.

Trecand pe langa Biserica Catolica Armeana a martirilor, una dintre femei remarca faptul ca jihadistii au transformat-o in sediul politiei islamice.

Cum le ademeneste Statul Islamic pe adolescente - din "mirese ale jihadului" ajung sclave sexuale

In timpul filmarii, femeile, ale caror voci sunt modificate pentru a nu fi recunoscute, amintesc de violentele la care au fost martore, inclusiv decapitarea unui tanar.

"Am putut vedea un barbat trantit la pamant", spune Oum Mohammad, numele folosit de catre una dintre femei. "Calaii erau pregatiti, imbracati in negru, stateau aliniati. Erau cinci sau sase, fiecare a tras mai multe gloante in barbatul de pe jos". Ea a spus ca a incercat, dar nu a putut urmari executarea.

"Ei isi executa victimele, apoi le profaneaza cadavrele: le decapiteaza si le infing capul intr-o tepusa, pe care o pun intr-un sens giratoriu. Sau pun capul pe capota unei masini, iar autoturismul se plimba prin tot orasul", continua femeia.

Cele doua subliniaza ca jihadistii au impus Legea Islamica Sharia in orasul considerat candva cel mai liberal din Siria. Acum, homosexualii sunt executati in cele mai barbare moduri, femeile si-au pierdut multe din drepturi si trebuie sa-si acopere trupurile si fetele. "Tuturor femeilor le place sa-si arate chipul. Am pierdut acea optiune. Ne-am pierdut feminitatea", spune Oum Mohammad.

Pentru a arata cat de stricti sunt jihadistii, femeile merg la cumparaturi pentru a arata ca pe ambalajele produselor pentru par, chipurile femeilor au fost acoperite cu marker negru.

Tot in filmarea cu camera ascunsa, cele doua prezinta si parti ale Raqqa in care odinioara au locuit cei mai bogati sirieni. Acum, jihadistii ocupa cele mai luxoase case din oras.

Marturiile cutremuratoare ale unei tinere yazidi: Cum a transformat-o Statul Islamic in sclava sexuala

"Ei sunt din Kazahstan, Afganistan, sauditi, europeni, mai ales din Franta", puncteaza Oum Mohammad, adaugand insa ca "majoritatea este din Arabia Saudita".

Cele doua femei spera ca intr-o zi vor fi libere. "Nimic nu conteaza mai mult decat libertatea", incheie ele.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#filmare camera acunsa ISIL, #Raqqa filmare Statul Islamic , #Statul Islamic