”Fermele de criptomonede” din Transnistria, investigate de serviciile secrete din Republica Moldova

Duminica, 21 Noiembrie 2021, ora 19:433484 citiri
”Fermele de criptomonede” din Transnistria, investigate de serviciile secrete din Republica Moldova
Rezultatele investigației nu vor fi făcute publice FOTO Pixabay

Serviciile secrete din Republica Moldova recunosc existența „fermelor de criptomonede”, care se dezvoltă în Transnistria încă „din perioada incipientă” și au alertat autoritățile de la Chișinău.

O asemenea informație a fost oferită drept răspuns la solicitarea portalului de știri Realitatea.md de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), cu privire la acest subiect.

SIS precizează că a întreprins măsuri cu alte forțe de ordine din țară pentru a stopa importul de echipament destinat producerii de criptovalută, destinat regiunii separatiste.

„În limita competențelor legale, Serviciul de Informații și Securitate întreprinde acțiuni orientate spre combaterea riscurilor de natură economică, energetică și social-politică la adresa securității naționale, generate de funcționarea fermelor de criptovalută din regiunea transnistreană. Menționăm că, de comun cu alte instituții ale statului, Serviciul a întreprins măsuri pentru obstrucționarea importurilor de echipament destinat producerii de criptovalută, în raioanele de est ale Republicii Moldova”, se arată în răspunsul oferit de SIS.

Totuși, Serviciul de Informații și Securitate menționează că, dezvoltarea mediului de afaceri din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu este coordonată cu autoritățile constituționale de la Chișinău, fapt care ar împiedica procesul de control asupra acestui segment.

„SIS cunoaște despre dezvoltarea fermelor de criptovalută în regiunea transnistreană încă din perioada incipientă și a informat instituțiile abilitate ale statului la fiecare etapă de dezvoltare a acestui proiect. Pe parcursul ultimului an, producerea criptovalutei și importul de echipament în regiunea transnistreană a fost subiectul multiplelor informări remise către conducerea statului și instituțiile centrale”, mai precizează SIS.

Serviciul afirmă că, subiectul „fermelor criptovalutei” rămâne în atenția sa, iar rezultatele investigațiilor vor fi puse la dispoziția autorităților, însă nu și făcute public.

La începutul lunii noiembrie, fostul deputat al Platformei DA, Liviu Vovc, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, iar apoi a venit cu o postare și pe pagina sa de Facebook, despre „fermele de criptovalută” de care SIS știe însă nu face publice informațiile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News