Femeia care urma sa fie spanzurata pentru ca se casatorise cu un crestin, eliberata

Marti, 24 Iunie 2014, ora 09:56
4137 citiri
Femeia care urma sa fie spanzurata pentru ca se casatorise cu un crestin, eliberata
Foto: The Guardian

O musulmanca din Sudan, care fusese crescuta intr-o familie crestina si apoi se casatorise cu un sudanez-american crestin, a fost eliberata in urma presiunilor internationale, scapand astfel de pedeapsa la moarte prin spanzurare pentru apostazie.

Meriam Ibrahim, in varsta de 27 de ani, fusese condamnata la o pedeapsa de 100 de lovituri de bici si la spanzurare, facandu-se vinovata, conform legii islamice aplicata in Sudan, de adulter si apostazie, acesta fiind pacatul de a te casatori cu un nemusulman, scrie The Guardian.

Cazul ei a dus la o campanie internationala in care s-au implicat lideri politici si religiosi, celebritati si organizatii care militeaza pentru drepturile omului.

Cererile pentru eliberarea ei s-au inmultit dupa ce Meriam a nascut in timp ce era legata cu lanturi de podeaua celulei din inchisoarea pentru femei Omdurman. Fetita pe care a nascut-o, Maya, si fiul ei minor, Martin, au ramas in inchisoare, impreuna cu ea.

"Sunt atat de fericit", a spus sotul lui Meriam, Daniel Wani, cetatean american. El a declarat ca sotia sa si cei doi copii au o stare relativ buna si ca spera ca familia sa va putea incepe o viata noua in curand in SUA.

Sute de fete crestine, rapite si fortate sa treaca la Islam

Urmarirea penala impotriva lui Ibrahim a fost declansata de denunturi ale unor barbati care au pretins ca sunt rudele ei, desi femeia a negat ca i-ar cunoaste.

Ibrahim a fost condamnata pentru apostazie, dupa ce o prima instanta a insistat ca ea era musulmanca pentru ca tatal ei era musulman, chiar daca Meriam marturisise ca a fost crescuta intr-o familie crestina dupa ce tatal sau o abandonase la varsta de 6 ani. Dupa condamnarea ei, i s-au oferit trei zile pentru a renunta la credinta crestina, ceea ce Meriam a refuzat.

Fiind insarcinata in opt luni, ea a fost anuntata ca va fi lasata sa nasca, apoi pedeapsa cu moartea i se va amana pentru doi ani, ca sa-si creasca copilul. Hillary Clinton, Tony Blair, Jesse Jackson si Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, au fost printre figurile celebre pe plan international care au intervenit in favoarea ei.

Cuplul avea afaceri in capitala Sudanului, Khartoum, un magazin, un salon de coafura si teren agricol. In 2013, un barbat care a pretins ca era fratele lui Meriam a alertat autoritatile sudaneze, spunand ca mariajul celor doi era ilegal.

In luna mai, o instanta a declarat casatoria lor ilegala si i-a condamnat pentru adulter. Sotului i-au fost permise vizite foarte putine si scurte si a declarat ca sotia si copiii erau detinuti in conditii inumane.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Meriam sudaneza moarte eliberata, #femeie casatorita crestin eliberata, #musulmanca casatorita crestin spanzurare , #Africa