FBI supravegheaza populatia cu niste avioane detinute de firme dubioase

Marti, 02 Iunie 2015, ora 21:12
5173 citiri
FBI supravegheaza populatia cu niste avioane detinute de firme dubioase
Foto: Facebook/FBI - Federal Bureau of Investigation

FBI opereaza o flota aeriana cu numeroase avioane care survoleaza teritoriul american la altitudine joasa si sunt echipate cu camere de luat vederi si tehnologie de supraveghere a telefoanelor, toate ascunse in spatele unor companii fantoma, relateaza AP, in pagina electronica.

Echipamentul de supraveghere al avioanelor este folosit in general fara aprobarea unui judecator, iar FBI sustine ca zborurile sunt folosite pentru investigatii specifice in desfasurare. Intr-o perioada recenta de 30 de zile, agentia a actionat in mai mult de 30 de orase din 11 state.

Programul ridica semne de intrebare in legatura cu actualizarea politicilor care protejeaza libertatile civile in timp ce noile tehnici reprezinta oportunitati intruzive pentru spionajul guvernamental.

Oficiali americani au confirmat pentru prima data scara mare la care sunt folosite aceste aeronave, in timp ce AP a indentificat cel putin 13 companii fantoma, precum FVX Research, KQM Aviation, NBR Aviation sau PXW Services. Chiar si aspectele elementare ale programului sunt ascunse publicului in versiunile cenzurate ale rapoartelor oficiale ale inspectorului general al Departamentului Justitiei.

Cum au bagat greselile FBI sute de oameni la inchisoare pe nedrept

Programul nu ar fi secret

"Programul FBI de aviatie nu este secret", a declarat purtatorul de cuvant Christopher Allen. "Aeronave specifice si capacitatile lor sunt protejate din motive de securitate", a precizat Allen, adaugand ca avioanele FBI "nu sunt echipate, concepute sau utilizate pentru activitati de strangere de date in masa sau supraveghere in masa".

Dar avioanele pot face inregistrari video ale unor activitati care nu au legatura cu infractionalitatea la sol. Unele avioane pot fi echipate cu tehnologie ce poate identifica mii de persoane prin intermediul telefoanelor pe care le au asupra lor, chiar daca nu efectueaza un apel. Oficialii sustin ca practica, ce mimeaza turnurile de telefonie, este rara.

Unul dintre avioane, fotografiat in zbor saptamana trecuta de catre AP in Virginia, avea antene neobisnuite sub fuzelaj si o camera pe partea stanga. Un document federal din 2010 mentioneaza cel putin 115 avioane, inclusiv 90 Cessna, in flota de supraveghere a FBI.

FBI ofera ocazional sprijin aerian si politiei locale, asa cum s-a intamplat in timpul revoltelor recente din Baltimore generate de moartea tanarului in varsta de 25 de ani Freddie Gray, ranit fatal in timp ce se afla in custodia politiei.

Zborurile de supraveghere respecta normele agentiei, a declarat un purtator de cuvant al FBI. Aceste reguli, care sunt puternic redactate in documentele disponibile publicului, limiteaza tipurile de echipament pe care le poate folosi agentia, precum si justificarea si durata supravegherii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#FBI avioane supraveghere populatie, #FBI avioane supraveghere , #FBI
Comentarii