FBI avertizase inainte de atacul din Texas - care erau legaturile cu Statul Islamic

Vineri, 08 Mai 2015, ora 09:46
4027 citiri
FBI avertizase inainte de atacul din Texas - care erau legaturile cu Statul Islamic
Foto: Facebook/ FBI

Unul dintre cei doi barbati ucisi pentru ca intentionau un atac asupra unui cladiri in care se desfasura un concurs de caricaturi ale profetului Mahomed, in statul american Texas, a fost in contact cu jihadisti cunoscuti care il incurajau sa lanseze acest atac.

FBI a descoperit o conversatie privata intre suspectul ucis, Elton Simpson, si cativa teroristi proeminenti cu care a avut schimburi de mesaje pe Twitter, inclusiv Jenaid Hussein, un britanic cu legaturi cu Statul Islamic, si Mohamed Abdullahi Hassan, un american despre care se crede ca se afla in Somalia si face parte din ramura afiliata al Qaida a tarii, al Shabaab, relateaza CNN.

Atac armat in SUA: Doi morti la un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed

Anchetatorii cred ca Hussein si Hassan l-au incurajat pe Simpson sa duca la indeplinire atacul, chiar daca, potrivit surselor citate de CNN, Simpson ar fi ales singur locul si planul de atac.

Hussein este descris de oficialii americani drept radicalizandu-l pe Simpson, "impingandu-l" sa duca la indeplinire atacurile. Insa o asemenea influenta nu insemna ca britanicul ii dadea ordine precum alegerea tintelor sau planul atacului, ci mai degraba il determina pe Simpson sa actioneze de unul singur.

Atac armat in SUA, la un concurs de caricaturi cu Mahomed: Statul Islamic a revendicat atentatul

Cu cateva ore inainte de atac, Hussein a scris pe contul sau de Twitter un mesaj de amenintare: "Cutitele au fost ascutite, curand vom iesi pe strazile voastre cu moarte si macel". Iar Simpson a postat un mesaj cu hashtag-ul #texasattack, chiar inainte sa lanseze atacul. De asemenea, cu cateva zile inainte de atac, Simpson i-a scris intr-un mesaj pe Twitter lui Hussein "Ce faci?".

Alertat de activitatile online, FBI a avertizat politia din orasul Garland, din nordul Dallasului, in legatura cu interesul lui Elton Simpson pentru concursul de caricaturi ale profetului Mahomed, cu doar trei ore inainte ca acesta si celalalt atacator, Nadir Soodi, sa deschida focul si sa fie apoi ucisi.

Atac armat la un concurs de caricaturi in Texas: Nu Statul Islamic a condus atentatul

Joi, directorul FBI, James Comey, a spus ca angajatii institutiei au vazut comentariile facute de Simpson pe Twitter, cu referire la acest eveniment, insa nu stiau ca el s-a deplasat de la Phoenix in Texas si nici nu aveau indicii ca ar planui un atac.

Simspon si Soodi au fost ucisi duminica, la intrarea intr-o cladire in care se desfasura un concurs de caricaturi ale profetului Mahomed, fiind suspectati ca aveau o bomba asupra lor. Autoritatile au precizat ca suspectii au deschis focul dintr-o masina, politistii au ripostat, iar in schimbul de focuri a fost ranit un agent, care se afla in stare stabila.

Ulterior, Statul Islamic a revendicat atacul, iar secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a spus ca atacul ar fi fost doar inspirat de catre gruparea jihadista, nu si condus de aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#FBI avertisment atacuri Texas, #Statul Islamic atacuri Texas , #FBI