Cursă pentru recuperarea avionului F-35 britanic prăbușit în Marea Meditarană. SUA vor să se asigure că rușii nu ajung primii

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 15:16
6991 citiri
Cursă pentru recuperarea avionului F-35 britanic prăbușit în Marea Meditarană. SUA vor să se asigure că rușii nu ajung primii
Cursă pentru tehnologiile secrete FOTO Pixels

Marea Britanie a cerut Statelor Unite să ajute la găsirea și recuperarea avionului de luptă F-35B Lightning II prăbușit în urmă cu două zile în Marea Mediterană și aflat la o adâncime de aproximativ 2000 m.

Deși s-a afirmat că Regatul Unit deține mijloacele și personalul necesare pentru a recupera epava aeronavei, s-a recurs la aliații americani considerați a fi mai aproape de locul incidentului. De altfel, Marina Regală a anunțat că a trimis rapid forțe și mijloace spre locul prăbușirii pe fondul temerilor că Rusia va încerca să ajungă înainte la avionul care deține un nivel ridicat de tehnologie secretă, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

Operațiunea, învăluită în secret, implică scafandri, submarine de dimensiuni mici și sisteme gonflabile destinate ridicării avionul la suprafața mării.

SUA și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că tehnologia secretă a avionului este vulnerabilă față de Rusia sau de oricare dintre aliații acesteia din zonă care ar dori să studieze îndeaproape tehnologia stealth pentru a găsi o modalitate de contracarare.

Pilotul aeronavei a fost forțat să se catapulteze din avionul său la scurt timp după ce a decolat în cadrul unor exerciții de rutină desfășurate de portavionul emblematic al marinei britanice, HMS Queen Elizabeth. După ce s-a catapultat, pilotul a rămas agățat de portavion deoarece sforile parașutei s-au prins de marginea punții de zbor.

Întrucât este pentru prima dată când un F-35 se prăbușește în apele internaționale, se consideră că incidentul va declanșa o adevărată competiție între părțile interesate de găsirea avionului.

Avion de luptă britanic F-35B, prăbușit în Marea Mediterană

Un avion de luptă britanic F-35B, alocat portavionului HMS Queen Elizabeth al Royal Navy, s-a prăbușit miercuri, 17 noiembrie, în estul Mării Mediterane, a confirmat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Pilotul a reuşit să se catapulteze şi a fost adus în siguranță la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth.

Avionul cu decolare scurtă și aterizare verticală F-35B a fost unul dintre cele opt avioane britanice desfășurate pe portavionul Queen Elizabeth când se întorcea dintr-o misiune pe care a avut-o în Orientul Îndepărtat.

Ministerul britanic al Apărării a precizat că accidentul a avut loc la ora 10:00, ora Londrei, în timpul unei misiuni de rutină.

Un purtător de cuvânt al ministerului britanic al apărării a declarat că pilotul unui avion F-35 britanic, care decolase de pe portavionul HMS Queen Elizabeth, s-a catapultat în timpul unui zbor de rutină deasupra Mării Mediterane, în această dimineață.

Zece F-35B ale marinei americane sunt, de asemenea, desfășurate pe portavionul HMS Queen Elizabeth.

Aeronava care s-a prăbuşit este una dintre cele 24 livrate până acum de SUA către Marea Britanie. Londra a comandat până acum 48 de avioane F-35, chiar dacă se angajase să cumpere 138 de astfel de aeronave, aminteşte publicaţia Defense News.

F-35 este dotat cu tehnologie și date extrem de sensibile. Avionul stealth proiectat de SUA - greu de detectat pe radar - este unul dintre cele mai scumpe programe militare întreprinse de armata americană.

O anchetă este deja în curs de desfășurare pentru a afla cauzele care au dus la prăbuşirea avionul britanic. Investigația se va concentra probabil pe o defecțiune tehnică sau o potențială eroare umană.

Potrivit USNI News, acesta este al treilea accident aviatic în care este implicat un F-35B. Anul trecut, un F-35B al US Marine s-a prăbușit după ce în timpul unei realimentări aeriene s-a ciocnit cu o aeronavă KC-130. În 2018, un avion F-35B s-a prăbușit în apropierea Bazei Beaufort a US Marine Corps.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
#Marea Britanie, #statele unite, #Rusia, #F 35 avion razboi , #Marea Britanie