Explozii in Bruxelles: MAE a anuntat celula de criza - ce masuri a luat SRI

Marti, 22 Martie 2016, ora 14:44
2467 citiri
Explozii in Bruxelles: MAE a anuntat celula de criza - ce masuri a luat SRI
Foto: captura Sky News

Ministerul roman al Afacerilor Externe a activat celula de criza, ca urmare a atacurilor teroriste care au avut loc marti dimineata la Bruxelles. In plus, SRI a anuntat ca aceste evenimente ne afecteaza, dar nu direct, asa ca se mentine acelasi nivel de alerta terorista in Romania.

"Celula de criza a MAE, activata de ministrul Afacerilor Externe urmare exploziilor produse in cursul zilei de astazi in Bruxelles, coordoneaza prin mecanismele sale specifice misiunile diplomatice ale Romaniei din zona (Misiunea diplomatica si Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles, precum si Misiunea diplomatica a Romaniei la Haga) ", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

MAE mai informeaza ca "echipele consulare mobile ale ambasadelor Romaniei la Bruxelles si Haga au fost activate".

"O echipa consulara mobila a misiunii diplomatice romane de la Haga s-a deplasat la Amsterdam si acorda asistenta cetatenilor romani aflati pe cursa Tarom Bucuresti-Bruxelles, care a fost redirectionata catre aeroportul din Amsterdam, unde a aterizat in conditii de siguranta.

Totodata, o echipa consulara mobila din cadrul celulei de criza MAE este pregatita sa se deplaseze de la Bucuresti la Bruxelles pentru a acorda sprijin, daca situatia o va impune.

Celula de criza MAE este in legatura permanenta cu reprezentatii companiilor aeriene care efectueaza zboruri catre Bruxelles", se mai arata in comunicat.

Nu in ultimul rand, MAE subliniaza ca intreprinde demersuri constante pentru a verifica daca printre victime se afla cetateni romani.

Explozii in Bruxelles: Ciolos asigura ca in Romania lucrurile sunt sub control si ca nu exista riscuri

De asemenea, MAE a remis un comunicat in care sunt prezentate numere de telefon la care pot fi obtinute informatii de catre cetatenii romani din Bruxelles:

"MAE pune la dispozitia cetatenilor romani afectati, precum si rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei +32 (0) 2 347 5338, +32 (0) 2 345 0040, +32 (0) 2 344 1658, apeluri redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, precum si telefonul mobil de urgenta al sectiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32 (0) 2 344 0854".

Directorul SRI: Ceea ce s-a intamplat in Belgia nu are cum sa nu ne afecteze

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a anuntat ca aceste evenimente ne afecteaza, dar ca se mentine acelasi nivel de alerta terorista in Romania.

"Serviciul Roman de Informatii condamna ferm atacurile teroriste din capitala Belgiei. Suntem alaturi de poporul belgian si vom continua sa oferim sprijin partenerilor nostri institutionali in lupta pe care o ducem impreuna impotriva terorismului.

Ceea ce s-a intamplat in Belgia nu are cum sa nu ne afecteze. Astazi vorbim de un terorism global. Tintele teroristilor nu mai sunt doar statele, ca entitati compacte, ci direct cetatenii, ca entitati individuale. Din aceste considerente, nu vad exagerate anumite masuri de prevenire ale oricaror actiuni pe profil antiterorist.

Scopul principal al activitatii noastre este prevenirea acestor amenintari teroriste. Principalele noastre arme sunt informatia si legea. Atunci cand viata unui singur cetatean este pusa in pericol, actionam cu fermitate, folosind instrumentele legale si mijloacele prevazute de lege.

In Romania, Sistemul National de Alerta Terorista se mentine la nivelul 'Albastru-precaut'. Acest nivel inseamna ca, pana in prezent, nu exista informatii care sa duca la o legatura directa intre evenimentele din Bruxelles si riscuri la adresa securitatii nationale. Cu toate acestea, SRI a luat toate masurile necesare la nivel national si ne asiguram de mentinerea climatului de siguranta a cetatenilor romani.

Suntem alaturi de familiile celor care si-au pierdut viata in urma acestor atacuri criminale si colaboram, alaturi de partenerii din Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului, cu institutiile similare din spatiul euroatlantic pentru siguranta noastra, a tuturor", a transmis Hellvig, intr-un comunicat postat pe site-ul SRI.

LIVE Explozii in Bruxelles, la aeroport si metrou: Zeci de morti (Video)

Doua explozii au avut loc, marti dimineata, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles si alta la statia de metrou Maelbeek. Cel mai recent bilant oficial indica 26 de morti: 11 la aeroportul Zaventem si 15 la statia de metrou Maelbeek, insa numarul victimelor este de asteptat sa creasca.

Procuratura belgiana a anuntat ca in cazul exploziilor de pe aeroport este vorba despre un atentat sinucigas. Exploziile de pe aeroport s-au produs cu putin timp inainte de ora 8:00. Martorii spun ca mai multe persoane au fost ranite in zona Plecari, vizavi de Hotelul Sheraton. Cea de la statia de metrou Maelbeek a avut loc in jurul orei 10:00.

Exploziile au avut loc la patru zile dupa arestarea lui Salah Abdeslam, teroristul implicat in atentatele din Paris. Autoritatile belgiene sunt acum pe urmele si altor suspecti.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#MAE celula criza explozii Bruxelles, #MAE atac aeroport Bruxelles, #SRI atentat Bruxelles, #SRI alerta terorista, #SRI atac terorist aeroport Bruxelles , #explozii Bruxelles
Comentarii
Poza ionut1964
ionut1964
rank 2
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Sa puna trupetzi la vila lui Daciana Sirbu, la vila lui EBA