Executii sumare si alte atrocitati in Ucraina - Raport Amnesty International

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 09:19
4871 citiri
Executii sumare si alte atrocitati in Ucraina - Raport Amnesty International

Organizatia Amnesty International (AI) a investigat rapoartele privind executii sumare si alte crime comise de separatistii ucraineni si fortele pro-Kiev in estul Ucrainei si a gasit dovezi ca au fost comise atrocitati de ambele parti beligerente, insa nu la scara raportata de presa si autoritatile ruse.

Raportul privind executiile sumare din timpul conflictului din estul Ucrainei are la baza investigatii facute la fata locului, la sfarsitul lui august si, apoi, sfarsitul lunii septembrie. S-au realizat interviuri cu victime ale abuzurilor si familiile lor, martori, oficiali locali din regiunile Luhansk si Donetk, personal medical si combatanti de ambele parti ale baricadei, informeaza Amnesty International.

Ministru polonez: SUA si Europa au impiediat probabil o invazie pe scara larga a Ucrainei

"Nu exista niciun dubiu ca executii sumare si atrocitati sunt comise atat de separatistii pro-rusi cat si de fortele pro-Kiev din estul Ucrainei, insa este dificil de estimat scara acestor abuzuri. Este posibil ca multe sa nu fi fost descrise si ca altele sa fi fost deliberat raportate gresit. Este de asemenea limpede ca unele dintre cazurile mai socante, care au fost relatate in special de presa rusa, au fost exagerate", a aratat John Dalhuisen, director AI pentru Europa si Asia Centrala.

Spre exemplu, la 23 septembrie, presa rusa a relatat descoperirea unor "gropi comune" in Komunar si Nijnia Krinka, doua sate din Donetk, care fusesera preluate de separatisti de la fortele pro-Kiev.

Au fost descrise cadavrele din gropi - femei aparent torturate, o femeie insarcinata ucisa. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus ulterior ca peste 400 de cadavre au fost dezgropate.

O delegatie Amnesty International s-a deplasat in zona la 26 septembrie si a gasit dovezi puternice cu privire la faptul ca fortele Kievului au fost implicate in executarea fara proces a patru barbati, ingropati in doua morminte langa Komunar. Alte cinci cadavre au fost descoperite intr-un singur mormant alaturat - acestia erau luptatori separatisti ucisi in conflict.

"Realitatea din spatele acuzatiilor Rusiei privind gropile comune este suficient de macabra. Este vorba despre uciderea fara proces a patru localnici, fie de catre soldatii ucraineni, fie de catre voluntarii din zona. Aceste crime trebuie investigate cu atentie. Insa demonstreaza si ca acuzatiile de abuzuri sunt exagerate, in special de catre autoritatile ruse, in razboiul paralel de propaganda", a explicat John Dalhuisen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ucraina executii sumare, #Ucraina raport Amnesty crime , #Ucraina