Evreii salvati de China in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cati au scapat de Holocaust

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 21:30
Autor: George Titus Albulescu
Evreii salvati de China in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cati au scapat de HolocaustParcul din Shanghai FOTO: Facebook

O pagina impresionanta din istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial o constituie salvarea a zeci de mii de evrei de la Holocaust de catre China. Povestea reprezinta o adevarata "Arca a lui Noe" moderna, prin amploarea operatiunii.

Multe tari si orase de pe glob au restrictionat, in anii '30, intrarea evreilor, care incercau sa fuga de persecutia nazistilor lui Hitler. Insa, un oras care a deschis atunci portile pentru a primi acesti refugiati, fara viza, a fost Shanghai, potrivit BBC.

Desi, asezarea asiatica se gasea la peste 7.000 de kilometri de zonele unde locuiau evreii din Germania, Polonia si Austria, peste 20.000 dintre acestia au zburat spre China, scapand astfel de Holocaust, intre anii 1933 si 1941.

Viata la Shanghai pentru noii refugiati a fost pasnica si ei s-au putut adapta repede la viata orasului, alaturi de alte grupuri etnice, precum cea rusa. Evreii au fost bine primiti de catre locuitorii de aici, iar pribegii proveniti din Europa au creat niste comunitati puternice, construind scoli si avand o vibranta viata sociala.

In anul 1941, Japonia a cucerit Shanghai-ul, iar trupele imperiale instruite de nazisti au adunat toti evreii din oras si i-au inchis la Tilanqiao. Astfel, s-a nascut ghetoul din Shanghai, unde au fost adusi peste 15.000 de evrei.

"Spre deosebire de ghetourile din Europa, cel de aici nu a fost ingradit, dar a fost un loc deprimant. Imaginati-va sa fii doctor, avocat sau muzician in Viena si brusc sa fii somer in ghetoul din Shanghai", a declarat Dvir Bar-Gal, jurnalist si expert in istoria evreilor din oras.

In 1945, cand cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-a terminat cu infrangerea Germaniei naziste si a Japoniei, trupele imperiale s-au retras de la Shanghai, iar multi evrei au zburat imediat spre Statele Unite, Australia si Canada. Astfel, daca orasul nu ar fi primit acesti refugiati, peste 20.000 de evrei nu ar fi supravietuit Holocaustului.

 Articol citit de 3046 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Grebla
  07.04.2021, 03:34
  Incep sa lustruiasca pantofii Chinezoilor.
  Poate ca iese ceva .....
  papillon
  07.04.2021, 01:35
  lupta de clasa ....
  pocaitule , falun gong este un cult aparut in 1992 nu o religie si sper leader-ul sa-si duca urmasii in guyana la jamestown sa aiba o revelatie.
  LUPTAdeCLASA
  06.04.2021, 23:38
  Wow ! Acuma au gasit povestea .
  Dar era de pe vremea lui Chian-kai-si.
  Comunistii isi arata omenia cu uigurii, Falun Gong si crestinii.
  dragos_66
  06.04.2021, 22:04
  Nicio zi fara evrei...
  Japonezii isi faceau ,,planul" cu chinezii pe care i-au exterminat cu milioanele (asasinate in masa, experimente cu ciuma bubonica, tuberculoza, si alte arme bacteriologice pe langa care nazistii par mici copii), crime pe care nu le recunosc nici pana in ziua de azi.
  SUA si Marea Britanie au refuzat sa primeasca mai multi evrei care fugeau din Europa ocupata si au refuzat sa creada rapoarteke rezistentei poloneze cu privire la exterminarea evreilor , a prizonierilor sovietici.. Au o mare responsabilitate in aceste atrocitati , pe care refuza sa si-o asume.

  PS Criminalii japonezi au fost facuti scapati de americani si gazduiti la Fort Detrik- Maryland unde au continuat sa dezvolte arme bacteriologice. Nice...
  RexMundi
  06.04.2021, 22:09
  Excelent
  pai daca ITIK nepotul lui STRUL plateste bine bree ziaree .com ...