Europa care nu va mai fi la fel (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 23:01
9504 citiri
Europa care nu va mai fi la fel (Opinii)
Foto: Prefectura din Paris

Marsul de la Paris a fost intr-adevar coplesitor. Reunirea atator lideri europeni, mai ales in conditiile in care capitala Frantei se afla sub alerta terorista, iar autoritatile franceze nu au dat chiar o mostra de eficienta in zilele terorii, a avut o puternica simbolistica de unitate, determinare si curaj.

Dupa cum mi se pare remarcabil faptul ca francezii au fost in primul rand preocupati sa se solidarizeze si sa se uneasca in fata pericolului comun, nu sa inceapa vantoarea de vinovati si demisii, desi cred ca motive ar fi fost. Nu ma pot impiedica sa ma intreb cum ar fi reactionat societatea si presa din Romania in conditii similare.

Dar dincolo de simbolistica?

Prima reactie a unui organism crunt lovit este aceea de aparare. In prima clipa nu simti nici durerea si nici furia. Socul e prea mare. Adrenalina isi face treaba, reflexele defensive sunt activate la maximum. Dar socul trece, adrenalina se duce si abia atunci poti evalua magnitudinea efectelor.

Si din acest punct de vedere cred ca Europa, asa cum o cunoastem, lumea deschisa in care traim, ar putea sa nu fie la fel, cel putin pentru foarte multa vreme de acum incolo.

Atentatele de la Paris au lovit mai mult decat o redactie de ziar si una dintre cele mai importante capitale europene, aceea a unei mari puteri si a unui fost imperiu. A lovit la fundamentul Uniunii Europene, acolo unde dreptul la libera circulatie, toleranta si integrarea reprezinta caramizi de baza.

Da, mesajul marsului de la Paris a fost unul de unitate. Da, probabil ca serviciile secrete din UE si, mai larg, din NATO, vor colabora si mai strans. Directorul SRI, George Maior, vorbea in inteviul acordat Ziare.com despre "un nou plan european pentru cresterea eficientei capacitatii de raspuns a statelor europene si a UE la asemenea evenimente.

Se pune in discutie chiar infiintarea unor structuri de informatii mai puternice la nivelul Uniunii ca atare, lucru care nu s-a discutat mult in contextul UE. Vor exista schimbari, inclusiv de ordin legislativ."

Dar dincolo de asta, deja se vorbeste despre reintroducerea controalelor vamale in interiorul spatiului Schengen. Spania a cerut-o explicit. A aparut o evidenta teama de spatiile deschise.

In multe tari din Europa autoritatile se gandesc, legitim din punctul meu de vedere, la inasprirea masurilor de control, care, inevitabil, atrag restrangeri ale libertatilor civile si unele intruziuni in viata privata. Este, cred, inevitabil, ca aceasta tendinta sa creeze tensiuni, unele se simt deja. Multiculturalimsul pare un proiect esuat.

Un alt palier de pericol este ascensiunea extremismului. In Franta, Marea Brtianie si Grecia vor avea loc anul acesta alegeri. Deja partidele de extrema dreapta se aflau in ascensiune ca urmare a efectelor crizei economice. Este posibil ca atentatele de la Paris sa favorizeze suplimentar, ca reactie de aparare, acest curent.

Da, atentatorii din Franta (cel putin cei indicati oficial) sunt cetateni francezi. Dar aceasta identitate paleste in fata identitatii lor religioase si etnice. Nu sunt priviti ca francezi, ci sunt perceputi ca musulmani, ca straini tolerati si de aici pericolul major de a crea o reactie de respingere fata de tot ceea ce are o origine straina fiecarei tari.

Si asa Uniunea Europeana nu se afla in cel mai fericit moment al existentei sale. Criza a lasat urme adanci si a scos la iveala toate fracturile economice din spatiul comunitar. Acum criza se extinde la nivelul altor valori si la nivel emotional. Spatiile tind sa se inchida, suspiciunea fata de tot ce nu e produs al propriului spatiu cultural avanseaza.

Si din aceasta perspectiva privit, nu stiu daca liderii europeni prezenti la marsul de la Paris, in pofida unor certe riscuri de securitate, au fost preocupati doar de mesajul antiterorist sau au luat in calcul fisurile nu prea greu de anticipat de la temelia constructiei europene.

Demonstatia, brat la brat, a fost nu doar una de unitate impotriva violentei si a terorii, ci si o incercare de a tine strans organismul european lovit in zone vitale.

Si, in opinia mea, aceasta va fi pentru viitor principala lor incercare: sa impiedice destramarea constructiei europene care, dincolo, ca sa-l parafrazez pe Winston Churchill este solutia cea mai rea cu exceptia tuturor celorlalte.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#atentat terorist Paris, #atac terorist Charlie Hebdo, #mars solidaritate Paris, #mars solidaritate Charlie Hebdo , #atentat Paris