Este sau nu bolnav psihic criminalul din Norvegia? Expertii se contrazic

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 10:11
3604 citiri
Este sau nu bolnav psihic criminalul din Norvegia? Expertii se contrazic

Un prim raport asupra sanatatii mentale a lui Anders Behring Breivik, cel care a ucis 77 de persoane in 22 iulie 2011, a aratat ca acesta nu avea discernamant la momentul savarsirii faptelor. O a doua expertiza psihiatrica o contrazice insa pe prima, concluzionand ca criminalul din Norvegia nu e nebun, chiar daca are tulburari de personalitate.

Expertii critica in prezent faptul ca la prima expertiza nu s-a luat in considerare marturia mamei criminalului, care aducea "informatii importante", aceasta afirmand ca, un an inainte de atacuri, comportamentul fiului sau se schimbase foarte mult.

In plus, conform Daily Telegraph, psihiatrii au declarat ca au motive serioase sa se indoiasca de faptul ca atacul a fost unul sinucigas, asa cum declara Breivik.

De starea mentala a acestuia depinde mersul procesului si stabilirea sentintei. Daca va fi gasit vinovat si sanatos din punct de vedere mental, el va fi condamnat la 21 de ani de inchisoare, poate si mai mult daca va fi considerat periculos pentru societate. Daca insa se va stabili ca este bolnav psihic, atunci el va fi internat intr-o clinica, sub supraveghere medicala.

In prezent se pune la indoiala rezultatul celui de-al doilea raport, cel care a ajuns la concluzia ca criminalul de 33 de ani nu este nebun.

Breivik se afla in custodia autoritatilor norvegiene din data de 22 iulie 2011, cand a comis un atentat cu masina capcana, in Oslo, in urma caruia 8 persoane au murit, dupa care s-a deplasat in insula Utoya, unde se desfasura tabara de vara a Partidului Laburist, tragand aproape 200 de focuri. Inca 69 de persoane au murit, majoritatea adolescenti.

Breivik recunoaste crimele, insa spune ca victimele si-au tradat tara. Tot el insista ca are discernamant, ca este sanatos. Saptamana trecuta, el a declarat ca nu va face recurs daca va fi gasit vinovat, insa sanatos din punct de vedere mental.

Un expert a declarat vineri ca atacul lui Breivik nu se incadreaza in cele conventionale sinucigase, acesta spunand ca ii lipsesc multe elemente, cum ar fi o inregistrare video, tipica celor care recurg la aceste gesturi, faptul ca nu a murit si ca nu avea o centura cu explozibil.

In cursul procesului, Breivik a precizat ca se astepta sa moara si a negat ca ar fi narcisist, asa cum sustineau unii experti. "22 iulie nu a avut legatura cu mine. 22 iulie a fost un atac sinucigas. Nu ma asteptam sa supravietuiesc acelei zile", a declarat el in 17 aprilie. "Un narcisist nu si-ar da niciodata viata pentru nimeni sau nimic", a spus el atunci.

Procesul va dura pana la sfarsitul lunii.

Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
Ziua Veteranilor de Război. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu onorează sacrificiile celor care au luptat pentru independeța României
Ziua Veteranilor de Război. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu onorează sacrificiile celor care au luptat pentru independeța României
Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis mesaje cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită anual pe 29 aprilie. Această zi este dedicată tuturor...
#criminal Norvegia proces, #criminal Norvegia bolnav psihic, #Anders Behring Breivik sanatos, #Anders Behring Breivik stare mentala , #atentat Norvegia