Este sau nu afectata Romania de radiatiile crescute la Cernobil?

Joi, 02 Iulie 2015, ora 18:36
17929 citiri
Este sau nu afectata Romania de radiatiile crescute la Cernobil?
Foto: Arhiva/Ziare.com

Incendii de vegetatie izbucnite in apropierea fostei centrale nucleare Cernobil au generat cresterea nivelului de radiatii in zona, au anuntat autoritatile ucrainene.

Statiile de monitorizare a calitatii aerului din Romania, de la granita cu Ucraina, nu au inregistrat pana in prezent nicio crestere cu semnificatie radiologica a nivelurilor de radioactivitate a mediului, ca urmare a incendiilor de vegetatie din zona Cernobil, informeaza Ministerul Mediului.

Alerta la Cernobil: Nivelul radiatiilor, de 10 ori peste normal - Cel mai rau scenariu

Conform datelor de ultima ora comunicate de catre Ambasada Romaniei de la Kiev, in baza informatiilor transmise de Serviciului de Stat pentru Situatii de Urgenta din Kiev, joi dimineata au fost stinse incendiile de pe toate suprafetele de iarba, in prezent continuand localizarea si stingerea suprafetelor de turba care ard mocnit, informeaza Ministerul Mediului, apelor si Padurilor (MMAP).

Masuratorile efectuate pana in prezent demonstreaza ca modificarile parametrilor de radiatie, cu exceptia perimetrelor incendiilor, nu depasesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar in Kiev se afla in limitele normale ale fondului natural, au transmis Ambasadei Romaniei cele doua autoritati ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate - Serviciul de Stat pentru Situatii de Urgenta si Inspectia de Stat pentru Reglementare Nucleara a Ucrainei.

"Totodata, statiile de monitorizare a calitatii aerului din Romania, de la granita cu Ucraina, nu au inregistrat pana in prezent nicio crestere cu semnificatie radiologica a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul national, asadar Romania este in afara oricarei stari de ingrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleara de la Cernobal.

Mai mult decat atat, conform modelului de dispersie si a prognozei intocmite de Administratia Nationala de Meteorologie, norul de fum format in urma incendiului nu va patrunde in Romania in urmatoarele 36 de ore", se arata in comunicatul MMAP.

Ministerul Mediului a dat dispozitie Agentiei Nationale de Protectia Mediului sa monitorizeze atent, 24 din 24 de ore, calitatea aerului din Romania, prin statiile de monitorizare.

In acelasi timp, Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza modelul de prognoza pentru inca 36 de ore, in cursul diminetii de maine.

Potrivit informatiilor publicate online de autoritatile ucrainene, incendiile de vegetatie afecteaza de cateva zile 130 de hectare de teren, in zonele Buriakivka si Vektor.

Inspectia de Stat pentru Reglementare Nucleara a Ucrainei masoara constant nivelul radiatiilor, constatand o crestere a concentratiilor de cesiu 137 in zona satului Poliske.

Potrivit postului Russia Today, nivelul de cesiu radioactiv ar depasi de aproximativ zece ori concentratiile normale din atmosfera.

Autoritatile ucrainene au mobilizat 117 pompieri si 24 de unitati pentru stingerea incendiilor de vegetatie din apropierea centralei nucleare Cernobil, dezafectata si izolata dupa accidentul industrial din aprilie 1986.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#radiatii crescute Cernobil efecte Romania, #Romania radiatii Cernobil, #incendii vegetatie Cernobil radiatii, #nivel radiatii crescut Ucraina Romania , #Cernobil