Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Escaladeaza conflictul din Nagorno- Karabah. Capitala, atacata cu rachete de armata azera

Luni, 05 Octombrie 2020, ora 09:21
8808 citiri
Escaladeaza conflictul din Nagorno- Karabah. Capitala, atacata cu rachete de armata azera
Foto: Twitter/ Arayik Harutyunyan | Artsakh President

Oficiali din Nagorno-Karabah, provincie azera locuita de o majoritate de etnici armeni, au anuntat, duminica, ca tinte civile din capitala regiunii disputate au fost atacate cu rachete lansate de armata azera, informeaza luni dpa.

Arayik Harutyunyan, liderul regiunii separatiste, locuita majoritar de armeni crestini, dar recunoscuta la nivel international ca parte a Azerbaidjanului predominant musulman, a anuntat atacul asupra orasului Stepanakert pe Twitter.

Autoritatile armene au publicat imagini video ce arata cladiri si vehicule arzand in urma atacului.

Ca raspuns, Harutyunyan a amenintat ca va ataca instalatiile militare din marile orase ale Azerbaidjanului si a avertizat oamenii care traiesc acolo ca ar trebui sa plece "pentru a evita pierderi inevitabile".

Dupa anuntul sau, Azerbaidjanul a anuntat ca baza aeriana militara aflata in al doilea oras al sau ca marime, Ganja, a fost atacata si o persoana a fost ucisa.

Totodata, Ministerul Apararii din Azerbaidjan a facut referire la tiruri de artilerie grea asupra unor sate si orase de pe teritoriul sau, mentionand si victime.

Puterile mondiale au cerut incetarea focului intre Azerbaidjan si Armenia inca de duminica trecuta, cand luptele pentru regiune au erupt din nou.

Ambele parti s-au acuzat reciproc pentru luptele care au inceput in urma cu o saptamana.

Rusia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea numarului de victime civile. Ministrul de externe Serghei Lavrov a cerut incetarea focului cat mai curand posibil, intr-o convorbire telefonica avuta duminica seara cu omologul sau armean Zohrab Mnatsakanyan, a declarat ministerul lui Lavrov.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut de asemenea incetarea imediata a tuturor luptelor in timpul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, a declarat duminica biroul ei de presa. Ea si-a exprimat de asemenea ingrijorarea fata de luptele in curs si numarul tot mai mare de victime.

Surse armene au anuntat numarul mortilor in luptele din regiune - cu o populatie de aproximativ 145.000 de locuitori - la peste 200, in timp ce Azerbaidjanul a transmis ca 19 civili au fost ucisi si 60 raniti.

Azerbaidjanul si Armenia au purtat anterior un razboi pentru Nagorno-Karabah la sfarsitul anilor 1980 si inceputul 1990, pe fondul tranzitiei cand au devenit tari independente in urma prabusirii Uniunii Sovietice.

Se estimeaza ca razboiul, care s-a incheiat cu un tratat de pace fragil in 1994, a facut zeci de mii de morti, intre care peste o mie de civili.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Nagorno Karabah, #Nagorno Karabah Azerbaidjan, #Nagorno Karabah armenia, #Nagorno Karabah conflict Nagorno Karabah razboi , #razboi