Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Erdogan ameninta Europa cu milioane de migranti si cere un armistitiu in Siria

Luni, 02 Martie 2020, ora 16:42
6699 citiri
Erdogan ameninta Europa cu milioane de migranti si cere un armistitiu in Siria
Foto: Facebook/Recep Tayyip Erdogan

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, luni, ca milioane de migranti care se duc in Europa dupa deschiderea frontierelor accentueaza presiunile asupra Occidentului, de la care asteapta mai mult sprijin in vederea obtinerii unui armistitiu in Siria.

Dupa ce Turcia si-a deschis, vineri, frontierele cu Europa, cateva mii de persoane s-au napustit catre Grecia, o situatie ingrijoratoare pentru Europa, care se teme de o noua criza majora a migratiei, asemanatoare celei din 2015, relateaza AFP.

Ankara, care a devenit de facto gardianul Europei, dupa ce a incheiat un pact al migratieii in 2016 cu Bruxelles-ul, si-a deschis usile cu scopul de a obtine o sustinere mai mare in Siria, unde Turcia a anuntat, duminica, lansarea unei ofensive impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

In contextul in care Turcia isi multiplica de mai multe zile atacurile cu drone in regiunea Idleb (nord-vest), Erdogan a declarat ca spera sa smulga un armistitiu in cadrul discutiilor de la Moscova, de joi, cu presedintele rus Vladimir Putin, sustinatorul Damascului.

La frontiera dintre Turcia si Grecia, mii de migranti continuau sa vina cu speranta de a o traversa, in pofida unor masuri drastice luate de Atena, ale carei forte trag cu gaze lacrimogene si folosesc tunuri cu apa.

"De cand ne-am deschis frontierele (vineri), numarul celor care s-au indreptat catre Europa a atins sute de mii. In curand acest numar se va exprima in milioane", a declarat Erdogan intr-un dicurs, la Ankara.

Aceste cifre par larg supraevaluate fata de realitatea observata pe teren de AFP. Sambata seara, ONU a numarat 13.000 de persoane la frontiera greco-turca.

Sosiri pe insule

Potrivit autoritatilor elene, 1.300 de solicitanti de azil au reusit sa ajunga pe insulele egeene de duminica pana luni dimineata. Un baiat a murit luni in largul Insulei Lesbos, in naufragiul unei ambarcatiuni in care se aflau aproximativ 50 de migranti.

Amenintatior, Erdogan a declarat ca va mentine "usile Europei deschise, va veti lua partea de povara".

In fata acestei situatii si pentru a-si arata solidaritatea, conducatorii institutiilor europene se duc marti in zona de frontiera a coastei grecesti, a anuntat presedintele Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Iar cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca se asteapta ca acest acord sa fie "respectat". Ea urmeaza sa discute luni seara la telefon cu Erdogan, potrivit acestuia din urma.

Merkel a condus, de partea europeana, negocierile care au condus in martie 2016 la un acord controversat privind migratia, potrivit caruia Ankara se angaja sa lupte impotriva traversarilor ilegale catre Grecia in schimbul unui ajutor financiar.

Seful statului turc urmeaza, de asemenea, sa-l primeasca luni pe premierul bulgar Boiko Borisov, a carui tara este vecina cu Turcia.

Turcia gazduieste pe teritoriul sau peste patru milioane de refugiati si migranti, majoritatea sirieni.

Ankara si-a justificat totodata deschiderea frontierei cu Europa prin incapacitatea sa de a face fata unui nou val al migratiei, in contextul in care aproximativ un milion de persoane au fost deplasate de ofensiva regimului sirian in Idleb si s-au comasat la frontiera turca.

Intalnire Erdogan-Putin

Dupa saptamani de escaladare, Turcia a anuntat ca a lansat o ofensiva de anvergura - intitulata "Scutul Primaverii" impotriva regimului lui Bashar al-Assad, sustinut de Moscova.

Fortele turce au doborat doua avioane si au ucis cateva zeci de militari. "Acesta este doar inceputul", a avertizat luni Erdogan.

La randul sau, regimul sirian si-a afirmat hotararea de a respinge ofensiva Ankarei, care se va afla in centrul intalnirii dintre Erdogan si Putin, joi, la Moscova.

"Voi discuta despre aceste evolutii cu domnul Putin. Sper ca va lua masurile necesare, precum un armistitiu, si ca vom gasi o solutie", a declarat luni Erdogan.

In contextul in care intalnirea lui Erdogan cu Putin se anunta tensionata, Kremlinul a subliniat luni "marea importanta" a cooperarii intre Ankara si Moscova in Siria, unde razboiul s-a soldat cu peste 380.000 de morti din 2011.

Turcia sustine anumite grupari rebele, iar Rusia sustine regimul lui al-Assad. In pofida intereselor lor divergente, cele doua tari si-au consolidat parteneriatul in ultimii ani.

Insa aceasta relatie s-a degradat dupa ce peste 30 de militari turci au fost ucisi saptamana trecuta in atacuri aeriene atribuite de Ankara regimului, care se declara hotarat sa recucereasca regiunea Idleb, ultimul bastion rebel si jihadist din Siria.

La sol, lupte faceau ravagii in zona orasului strategic Saraqeb, care a trecut in mai multe randuri de pe mana unei tabere pe mana celeilalte in ultimele saptamani. Potrivit agentiei siriene oficiale de presa Sana, trupele regimului au intrat luni in acest oras.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Erdogan milioane refugiati Grecia , #Turcia