Erdogan a intrebat o fetita daca vrea sa devina martir, murind pentru Turcia (Video)

Luni, 26 Februarie 2018, ora 13:20
7251 citiri
Erdogan a intrebat o fetita daca vrea sa devina martir, murind pentru Turcia (Video)
Foto: Arhiva Facebook/Recep Tayyip Erdogan

Presedintele Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia cu o mana de fier de la puciul esuat de acum doi ani, luand decizii criticate de aparatorii drepturilor omului, a starnit o noua controversa, dupa ce i-a promis unei fetite in lacrimi ca, daca va muri pentru tara, va fi acoperita cu drapelul turc.

Sambata, la un congres al partidului AKP care a avut loc la Kahramanmaras, Erdogan a chemat pe scena o fetita in lacrimi, imbracata in haine militare, scrie Die Welt.

Dupa ce a dojenit-o, pentru ca "soldatii nu plang", presedintele turc a tinut un discurs cu accente nationaliste. "Daca moare ca martir, atunci trupul ii va fi acoperit cu drapelul turc", a spus Erdogan, dupa care s-a adresat chiar copilei: "Nu-i asa?".

Turcia a lansat luna trecuta o ofensiva militara atat la sol, cat si aeriana impotriva militiei kurde din regiunea Afrin a Siriei.

Autoritatile au avertizat populatia in repetate randuri ca toti cei care se vor opune actiunii, o vor critica sau o vor prezenta gresit vor fi urmariti penal.

Un procuror a dispus chiar arestarea a 11 membri ai Asociatiei Medicale a Turciei, inclusiv a presedintelui, dupa ce organizatia a criticat incursiunea militara spunand: "Nu razboiului, vrem pace imediat".

Presedintele Erdogan i-a numit pe membrii organizatiei tradatori.

Erdogan si-a sporit exponential puterea politica dupa tentativa esuata de puci, din iunie 2016. De atunci, regimul a lansat epurari fara precedent: peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar peste 140.000 destituite sau suspendate.

Imediat dupa incercarea de rasturnare a regimului, in Turcia a fost instaurata starea de urgenta, fapt care a permis arestarea unor jurnalisti, scriitori si opozanti ai regimului de la Ankara, acuzati ca ar avea legaturi cu miscarea predicatorului Fethullah Gulen - considerat organizatorul acelui puci - sau cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Fratii Mehmet si Ahmet Altan, cel din urma fiind una dintre figurile emblematice ale jurnalismului turc, au fost condamnati la inchisoare pe viata saptamana trecuta, pentru atitudinea pe care au avut-o imediat dupa puci la postul de televiziune Can Erzincan TV, considerat gulenist si inchis, in timpul unei emisiuni moderate de Nazli Ilicak, care a primit aceeasi sentinta.

Recent, presedintele turc a iscat o noua controversa, care ar putea afecta si mai tare relatiile dintre Ankara si Uniunea Europeana, reluand propunerea ca adulterul sa fie scos in afara legii.

Problema este una sensibila si a provocat nemultumire in randul turcilor secularisti. De asemenea, Turcia a primit avertizari de la Uniunea Europeana atunci cand partidul lui Erdogan a adus in discutie prima oara acest subiect, in urma cu peste zece ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#Erdogan Turcia Siria, #martir Ankara razboi , #Turcia