„Orașul Bitcoin” va fi construit în El Salvador pe marginea unui vulcan. Nu vor exista impozite pe proprietate sau pe venituri

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 22:503165 citiri
„Orașul Bitcoin” va fi construit în El Salvador pe marginea unui vulcan. Nu vor exista impozite pe proprietate sau pe venituri
Președintele El Salvador anunța proiectul său de suflet, orașul Bitcon/ FOTO Captură Youtube

Un „Bitcoin City” în formă de monedă va fi construit pe marginea unui vulcan și va fi alimentat cu energie termică. Noul oraș va fi finanțat prin criptomonede și va arăta ca moneda cripto când va fi construit în regiunea de sud-est a țării La Unión. „Bitcoin City” este imaginat ca un oraş circular, de forma unei monede mari, construit la baza vulcanului Conchagua.

„Bitcoin City” va dispune de toate facilităţile, a promis preşedintele El Salvadorului, Nayib Bukele, referindu-se la „zone rezidenţiale, zone comerciale, servicii, muzee, locuri de divertisment, baruri, restaurante, aeroport, port, cale ferată”. „Totul dedicat bitcoin”, a declarat el.

Potrivit lui Nayib Bukele, vulcanul Conchagua „va furniza energia necesară întregului oraş şi va alimenta totodată minarea” criptomonedelor. „Minarea”, adică crearea criptomonedelor, se face cu ajutorul unor calculatoare care rezolvă probleme matematice complexe şi a căror funcţionare necesită o mare cantitate de energie electrică. În El Salvador, o parte din această energie este furnizată de o uzină electrică alimentată datorită vulcanului Tecapa.

De asemenea, nu vor exista impozite pe proprietate, venituri sau impozite municipale, iar orașul ar avea zero emisii de dioxid de carbon, a spus președintele El Salvador. El a adăugat că vor fi „zone rezidențiale, zone comerciale, servicii, muzee, divertisment, baruri, restaurante, aeroport, port, cale ferată – totul va fi dedicat Bitcoin”. El Salvador a devenit în septembrie prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc de plată legal.

Asemănând planul său cu orașele fondate de Alexandru cel Mare, Bukele a spus că Bitcoin City va fi circular, cu un aeroport, zone rezidențiale și comerciale și va avea o piață centrală proiectată va arăta ca un simbol bitcoin văzut de sus.

Nayib Bukele nu a oferit un orizont de timp pentru construcţia sau finalizarea oraşului, dar a estimat că infrastructura publică va costa aproximativ 300.000 de bitcoini. Un bitcoin se tranzacţionează în prezent la circa 60.000 de dolari.

Președintele expert în tehnologie a declarat: „Dacă vrei ca bitcoin să se răspândească în lume, ar trebui să construim mai multe astfel de Alexandrias”.
În septembrie, președintele s-a autoproclamat „dictator” al El Salvador pe Twitter într-un aparent spirit de glumă.

Avertismentul FMI

Într-un raport publica luni, Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă El Salvadorului să nu continue cu bitcoin ca monedă oficială, avertizând că există riscuri asociate cu această criptomonedă.

„Având în vedere volatilitatea ridicată a preţului bitcoin, utilizarea sa ca monedă oficială ridică riscuri semnificative cu privire la protecţia consumatorilor, integritatea financiară şi stabilitatea financiară”, atrage atenţia FMI.

FMI trimite în mod regulat misiuni de experţi în statele membre ca parte a procesului de consultări periodice - de obicei anuale - desfăşurate în baza Articolului IV din Statutul FMI.

„Din cauza riscurilor, bitcoinul nu ar trebui să fie utilizat ca monedă oficială. Stafful FMI recomandă limitarea ariei de aplicare a legii privind bitcoin şi înăsprirea reglementării şi supervizării pentru acest nou ecosistem de plată”, subliniază FMI.

Experţii FMI semnalează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuţiile El Salvadorului cu Fondul, într-un moment în care ţara din America Centrală încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari. Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, afirmă analiştii FMI.

La 7 septembrie, după legalizarea bitcoinulul, Guvernul El Salvadorului a lansat o aplicaţie de portofel digital şi a oferit bitcoini în valoare de 30 de dolari fiecărui cetăţean. De asemenea, peste 200 de noi bancomate au fost instalate în întreaga ţară.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News