Egiptul anunta ca a descoperit 59 de sarcofage intacte, o premiera

Sambata, 03 Octombrie 2020, ora 17:57
5433 citiri
Egiptul anunta ca a descoperit 59 de sarcofage intacte, o premiera
Egipt/Pixabay

Aproape 60 de sarcofage in stare perfecta de conservare au fost descoperite in necropola de la Saqqara, la sud de Cairo, unde au fost ingropate acum mai mult de 2.500 de ani, si alte puturi raman neexplorate, au anuntat sambata arheologii, scrie AFP.

"Acum aproape trei saptamani am gasit 13 sarcofage sigilate si intacte iar saptamana urmatoare, am anuntat alte 14", a indicat Khaled el-Enani, ministrul egiptean al Tursimului si al Antichitatilor.

"Anuntam astazi ca 59 de sarcofage au fost retrase din puturi", a declarat el la locul descoperirii realizate in apropiere de celebra piramida a lui Djoser construita acum 4.700 de ani si prima din era faraonica.

Potrivit ministrului, acesta este doar inceputul caci "un numar necunoscut de sarcofage" se afla in alte puturi.

"Acesta nu este sfarsitul, consider ca este inceputul unei mari descoperiri", a lansat el, precizand ca sarcofagele din lemn dateaza probabil din a 26-a dinastie a Egiptului Antic, in jurul secolelor VI si VII inainte de Hristos.

Sarcofagele, acoperite de desene complexe in culori vii precum si de hieroglife, trebuie sa fie transportate la Grand Egyptian Museum (GEM) a carui inaugurare este prevazuta la sfarsitul anului a fost amanata pentru 2021.

Situl Saqqara, care se afla la 25 de kilometri sud de piramidele de pe Platoul Giza, adaposteste necopola capitalei Egipt, fosta Memphis. Este clasat in patrimoniul mondial al Unesco.

Este prima descoperire de cand pandemia de coronavirus a afectat Egiptul, care a dus la inchiderea muzeelor si a siturilor arheologice timp de trei luni.

Sapaturile de la Saqqara au scos la lumina in ultimii ani comori arheologice precum si numeroase animale mumificate (serpi, pasari, scarabei).

Egiptul spera ca toate descoperirile si noul sau muzeu sa redinamizeze turismul afectat de instabilitatea politica si de atentatele de dupa revolutia din 2011, care l-au indepartat de la putere pe Hosni Mubarak, si de pandemie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#international, #Egipt, #descoperire, #sarcofage, #piramide, #faraoni , #Egipt