Ecuatia terorismului. Rezultatul a 15 ani de razboi

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 20:07
5550 citiri
Ecuatia terorismului. Rezultatul a 15 ani de razboi

Exista o ecuatie trista la care ar trebui sa reflecteze toti strategii romani carora le vine apa la moara dupa fiecare atac terorist care loveste pe teritoriul Occidentului, caci dupa cele care au loc oriunde in alta parte nu gaseste nimeni vreun motiv de bocet.

Ecuatia este de o simplitate suspecta in comparatie cu complexitatea si dificultatea subiectului in sine, dar ea concentreaza un adevar extrem de dur si aproape imposibil de acceptat - cu cat se amplifica si radicalizeaza razboiul impotriva terorismului, cu atat si raspunsul acestuia va depasi tot ceea ce este cunoscut sau imaginat pana la momentul respectiv.

Daca luam ca punct de reper atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, de la WTC, si privim istoria celor 15 ani de razboi pe care Occidentul l-a dus impotriva diverselor tipuri de terorism, concluzia e chiar mai deprimanta decat ecuatia de mai sus.

In acest rastimp nu numai ca terorismul nu a dat niciun pas in spate si amenintarea lui a ajuns sa paralizeze de frica si sa destructureze batrana Europa, dar mai grav e ca razboiul Occidentului a reusit sa nasca un stat in toata puterea cuvantului - Statul Islamic pe numele lui - care a fost fondat pe ideea de a distruge Occidentul prin orice mijloc, inclusiv propagarea actiunilor teroriste.

Daca adaugam acestor realitati, sumele cheltuite doar de Statele Unite ale Americii in razboiul impotriva terorismului, limitandu-ne doar la costurile militare, atat cat au putut fi ele aproximate de diversi analisti de la J. Stiglitz pana la N. Chomsky si Naomi Klein, undeva intre 2 si 4 trilioane de dolari, tot nu avem inca o imagine completa a magnitutidinii schimbarilor in fata carora cetatenii din statele cruciate nu au avut oricum niciun cuvant de spus.

Dar costurile financiare directe sunt doar varful icebergului numit razboiul impotriva terorismului. Pe langa acestea, se adauga limitari uneori dramatice si de cele mai multe ori ireversibile ale drepturilor si libertatilor omului. Plus, cresterea gradului de supraveghere si control pana la modificarea radicala a vietii.

Atentatele din Franta de anul trecut si cel de la Bruxelles din urma cu cateva zile au readus problema razboiului impotriva terorismului si-n Europa. Dupa atentatele din Madrid (2004) si Londra (2005), Europa se afla astazi inghetata in fata unei provocari pe care nici nu o poate defini, tocmai pentru ca amesteca problema valului de migratie cu amenintarea terorista tot mai agresiva.

Intorcandu-ne in Romania, unde majoritatea strategilor si analistilor traiesc momente de extaz intelectual dupa fiecare atentat terorist, intrucat au asigurat succesul discursului agresiv si razboinic impotriva a tot ce isi imagineaza ei ca ar ameninta siguranta statului, constat ca la noi s-a pierdut si minima decenta a unei dezbateri libere in jurul schimbarilor pe care institutiile de forta si le asuma in numele sigurantei cetatenilor.

E un spectacol de o tristete apocaliptica sa vezi cum in Romania de astazi nu exista nici macar exceptii care sa puna sub semnul intrebarii sustinerea fara virgula a unui razboi despre care tot ce stim sigur este si atuul nostru cel mai de pret - nu am fost si nu suntem inca vizati de autorii lui.

Din acest motiv, declaratiile premierului Ciolos in legatura cu cartele prepay cumparate din Romania si folosite in planificarea unor atentate teroriste mi se par de un ridicol fara margini.

E ca si cum am insista sa intram singuri intr-o gaura neagra din care altii nu stiu cum sa se extraga cu costuri cat mai mici. Dar na, daca tot nu stim cum sa cheltuim cresterea economica, ne putem cere singuri parteneri intr-un razboi absurd si pe care nimeni nu-l poate controla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#costuri razboi terorism, #Romania razboi terorism, #SRI terorism Romania , #terorism