Economia Marii Britanii a intrat in recesiune in trimestrul al doilea din 2020, cu o scadere record de 20,4%

Joi, 13 August 2020, ora 06:36
2549 citiri
Economia Marii Britanii a intrat in recesiune in trimestrul al doilea din 2020, cu o scadere record de 20,4%
Foto: Hepta.ro

Economia Marii Britanii a intrat in recesiune in trimestrul al doilea, cu cea mai grava contractie inregistrata vreodata, de 20,4% compararriv cu cele trei luni anterioare, din cauza restrictiilor impuse de autoritati pentru a tine sub control epidemia de coronavirus, potrivit datelor preliminare publicate miercuri, transmite Reuters.

PIB-ul a avansat cu 8,7% in iunie, dupa un ritm de 1,8% in luna mai, pe fondul relaxarii restrictiilor. In luna aprilie, economia a scazut cu 20,4%.

Declinul din trimestrul al doilea este cel mai grav consemnat vreodata si a avut loc dupa o scadere de 2,2% in primul trimestru. Analistii anticipau o contractie de 20,5%, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Doua trimestre consecutive de scadere a PIB marcheaza intrarea economiei in recesiune tehnica.

Serviciile, constructiile si productia au inregistrat scaderi record, potrivit datelor publicate de Biroul National de Statistica.

"Economia a inceput sa isi revina in iunie, odata cu redeschiderea magazinelor, reluarea productiei fabricilor si a constructiilor de locuinte", a declarat directorul adjunct pentru statistici economice si nationale al Biroului pentru Statistica, Jonathan Athow.

Institutia a avertizat ca estimarile au un grad ridicat de incertitudini pe fondul dificultatilor de a colecta date din cauza restrictiilor publice.

Contractia trimestriala a economiei britanice este cu mult mai mare comparativ cu alte economii avansate. PIB-ul Frantei a scazut cu 13,8%, cel al Italiei cu 12,4%, al Germaniei cu 10,1%, al Canadei cu 12%, al Statelor Unite cu 9,5%, iar cel al Japoniei cu 7,6%.

Ministrul britanic de Finante Rishi Sunak a afirmat intr-un interviu acordat Sky News ca principalul motiv al acestui declin accentuat este structura economiei britanice.

"Activitatile sociale, de exemplu, iesitul la masa, mersul la cinema, cumparaturile, aceste lucruri au o pondere mult mai mare in economia noastra comparativ cu alte tari eurpene", a spus Sunak.

Potrivit asociatiei comerciale UKHospitality, sectorul britanic al ospitalitatii, care a fost cel mai grav afectat de pandemie, reprezinta aproximativ 5% din economia Marii Britanii.

Economistii anticipeaza o redresare puternica a economiei in trimestrul al treilea, daca Marea Britanie va evita un al doilea val al pandemiei de coronavirus, iar redresarea de 8,7% din luna iunie a confirmat asteptarile.

Banca Angliei a prognozat o crestere economica de 18% in trimestrul al treilea.

Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#economie, #Marea Britanie, #scadere, #pandemie, #covid , #stiri internationale