Ebola ameninta din nou: Virusul, reactivat la o infirmiera britanica aflata in stare grava

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 20:19
2308 citiri
Ebola ameninta din nou: Virusul, reactivat la o infirmiera britanica aflata in stare grava
Foto: Hepta.ro

Virusul Ebola s-a reactivat la o infirmiera britanica infectata in luna ianuarie dupa o misiune in Sierra Leone si care fusese declarata vindecata. Femeia de 39 de ani era vineri in stare grava, a anuntat spitalul londonez Royal Free unde a fost internata din cauza unei "complicatii tardive neobisnuite legate de boala precedenta".

Pacienta, Pauline Cafferkey, se afla intr-o unitate de izolare. Ea a fost transportata cu un avion militar de la spitalul Queen Elizabeth din Glasgow la Royal Free din Londra, sub supravegherea expertilor, informeaza AFP.

Pauline Cafferkey a fost testata pozitiv de Ebola la sfarsitul lunii decembrie 2014. In Africa, ea a lucrat pentru ONG-ul Save the Children la centrul medical britanic Kerry Town. Intoarsa acasa, ea nu a putut primi medicamentul experimental ZMapp. In schimb, a fost de acord sa primeasca un tratament antiviral experimental. I s-a administrat, de asemenea, plasma sanguina prelevata de la o persoana care a supravietuit virusului Ebola. A fost declarat "complet restabilita" la 24 ianuarie 2015.

Autoritatile sanitare scotiene tin sub supraveghere un numar mic de oameni care au fost in contact apropiat cu Pauline ca masura de precautie, au declarat responsabili medicali, adaugand ca riscul pentru public ramane "scazut".

"Aceasta este doar al doilea caz de reactivare a Ebola, primul fiind un supravietuitor al carui ochi a trecut de la albastru la verde din cauza unei infectii persistente", a declarat Ben Neuman de la Universitatea Reading.

"Virusul Ebola poate persista uneori timp de cateva luni in anumite tesuturi la persoanele care au supravietuit. Riscul de transmitere de catre aceste persoane pare a fi foarte scazut, dar cu atat de multi supravietuitori in Africa de Vest, exista riscul sa apara noi focare. De aceea, autoritatile trebuie sa ramana foarte vigilente", a spus la randul sau John Edmunds, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat miercuri ca niciun nou caz de Ebola nu a fost confirmat saptamana trecuta, o premiera din martie 2014.

Virusul Ebola poate fi transmis numai prin contact direct cu sangele sau alte lichide biologice ale unei persoane infectate atunci cand aceasta prezinta simptome.

Epidemia de Ebola din Africa de Vest este cea mai grava de la identificarea virusului in Africa centrala in 1976. Conform ultimelor date disponibile, citate de AFP, aceasta a provocat 11.312 de decese din 28.457 de persoane infectate din decembrie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ebola reactivat asistenta britanica, #virus Ebola reactivat , #Ebola