Dungaciu: Romania nu a gresit niciodata atat de grav precum vecinii nostri Interviu (I)

Marti, 18 Iunie 2013, ora 19:09
7216 citiri
Dungaciu: Romania nu a gresit niciodata atat de grav precum vecinii nostri Interviu (I)
Foto: Arhiva

Turcia, Bulgaria, Cehia si Ungaria fac pasi inapoi, in timp ce Romania ramane o zona de stabilitate, ceea ce este un mare avantaj pe care ar trebui sa il fructificam, subliniaza sociologul Dan Dungaciu.

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre riscul ca Turcia sa devina un "stat sfasiat" si descifreaza recentele scandaluri de coruptie din Bulgaria si Cehia, care dovedesc ca alianta nord-atlantica are o problema de securitate regionala.

"Cine stie cat de penetrate sunt acele servicii, cat de corupte sunt acele servicii si cate deservicii pot sa faca unei structuri precum NATO?", se intreaba Dan Dungaciu.

Cat despre Ungaria, aceasta a devenit un actor aproape nefrecventabil aflat intr-o involutie profunda.

"Romania capata din nou valente in plus, pentru ca nu am gresit pana acum niciodata atat de grav precum unii vecini ai nostri. Trebuie sa intelegem asta. Suntem mai credibili in ochii americanilor si ai NATO decat altii din jurul nostru. Sa profitam de asta", subliniaza Dan Dungaciu in interviul acordat Ziare.com.

Ce se intampla in acest moment in Turcia si cum ne afecteaza pe noi?

Ne afecteaza in doua feluri. Ca membru al NATO si al Comunitatii euroatlantice, sigur ca efectele sunt negative pentru ca orice subrezire a Turciei, orice intrare in criza a Turciei, slabeste si NATO ca institutie si flancul sudic, in care Turcia este un actor fundamental. Din acest punct de vedere, sigur ca Romania este afectata, alaturi de colegii sai.

Pe de alta parte insa, daca am privi mai egoist evolutiile din Turcia, am constata ca aceasta criza ridica intr-un fel valoarea de intrebuintare a Romaniei pe flancul sudic al NATO. Sigur ca niciodata Romania nu se va compara cu Turcia ca forta militara si strategica, dar cu siguranta ca semnificatia Romaniei ca element de stabilitate creste intr-o zona in care, iata, nici cea de a doua armata a NATO, ca pondere si ca forta de lovire, nu reuseste sa se mentina stabila si este pusa sa intre in jocuri de putere locala care nu ii fac bine din punct de vedere al coeziunii si coerentei interne. Deci Romania iese prin recul mai in fata.

In ceea ce priveste evolutiile din Turcia, dincolo de aspectele militare si geostrategice se ridica o problema cu adevarat complicata pentru lumea in care traim. The Economist spune ca e vorba despre Erdogan in criza din Turcia, altfel spus ca e vorba de ecuatia personala a unui lider care se crede un nou Kemal Ataturk - chiar daca cu semn schimbat - si care, din cauza modului in care actioneaza in societate, a reusit sa genereze si sa perpetueze aceasta criza.

Altcineva ar spune ca nu e vorba numai de Erdogan, este vorba si despre Islamul ca atare. Erdogan a rostit o fraza fundamentala in Parlamentul turc, in care a spus asa: "De ce europenii ne obliga sa consideram sacre legile lor si ne interzic sa consideram sacre legile noastre religioase?" Altminteri spus, de ce legislatia Coranului ar trebui sa fie incalcata, apropo inclusiv de problema interdictiei bauturilor alcoolice, pe cand legile europene trebuie sa fie considerate sacrosante?

Acest episod si aceste tipuri de dubitatii arata ca Erdogan e si altceva decat un lider autoritar si ca s-ar putea ca problema sa fie si modul in care islamul va reusi vreodata sa se asocieze cu modernitatea si sa produca societati de tipul celor produse de civilizatia iudeo-crestina. Si daca asa stau lucrurile, atunci criza din Turcia este mult mai profunda, Turcia risca sa intre intr-o zona de "stat sfasiat", adica jumatate din societate sa traga inspre vectorul vestic, occidental, si cealalta inspre un vector mai degraba islamic.

Daca se va intampla asta, atunci Turcia va intra intr-o faza de criza aproape endemica. Ramane sa vedem pe termen mediu si lung daca Turcia va reusi sa isi gaseasca cadenta. Dar daca Turcia intra in criza, atunci intra in criza si ca model pentru restul statelor musulmane din Orientul Mijlociu, intra de fapt in criza modelul de "modernitate selectiva" pe care il practica statelele musulmane: alegem din modernitate doar suprastructura, nu si valorile si fundamentele.

Esecul Turciei va fi esecul lumii islamice in fata unei modernitati de extractie iudeo-crestina, care a reusit ceea ce Islamul nu a reusit niciodata, adica sa separe puterea politica de cea religioasa, adica sa separe Biserica de stat. Turcia merita urmarita si din acest punct de vedere.

Cum sa descifram scandalurile de coruptie din Bulgaria si Cehia?

Suntem in alt registru aici. Coruptia nu e niciodata la fel. Daca am face o analiza a coruptiei in aceste spatii, o sa vedem ca in Romania coruptia a aratat cam asa: un lider politic foarte puternic si influent - presedintele Iliescu - a fost atat de puternic incat a putut sa protejeze politic, fara sa se implice nemijlocit, doar tacit, foarte multi oameni de afaceri care au actionat asa cum nu s-ar fi cuvenit sa actioneze, dupa standardele europene din anii '90. Practic, coruptia era la suprafata, neamenintata, neagresata, ea nu a patruns in zona mafiota a societatii, in subteranele societatii (erau toti si sunt inca la vedere) asa cum s-a intamplat, de pilda, in Bulgaria. Modelul bulgaresc de coruptie a fost diferit de cel romanesc.

Acolo, pentru ca nu a existat o personalitate politica cu o asemenea sustinere politica precum in Romania, si pentru ca a fost si criza enorma de acolo (falimentul Bulgariei, pana la urma, si interventia mecanismelor externe de control financiar) promotorii coruptiei au intrat in substraturile cele mai adanci si absconse ale societatii. E foarte greu sa o scoti de acolo, pentru ca s-a organizat, s-a conservat. De asta in Bulgaria am vazut relativ multi oameni de afaceri asasinati, iar in Romania n-am avut asemenea cazuri.

In Cehia e alta poveste. A fost vorba de o societate in care polarizarea nefiind niciodata atat de profunda ca la noi coruptia care a existat acolo niciodata nu a fost subiect de dezbatere publica atat de vie si virulenta precum a fost in Romania.

Si atunci, coruptia a fost bine "gestionata", nu a iesit in fata ca o chestiune grava si agravanta si a capatat culoarea, nuanta, unei coruptii de tip european. Dar era si acolo profunda si a dat semne ca miroase urat. Dar a fost, septic, ignorata public, mai ales in fata instantelor europene. Ceea ce la noi nu a fost niciodata cazul! Dar, iata, cu ocazia acestui scandal se vede foarte limpede ca in Bulgaria si Cehia avem de-a face cu probleme atat de grave, atat de profunde, incat Romania pare un scolar silitor!

Repet, scandalurile de acolo arata ca nivelul coruptiei in aceste state e atat de profund incat trebuie sa o spunem cu toata sinceritatea: nu exista in Romania echivalent.

Bulgaria si Cehia arata carente nu doar politice, ci si la nivelul mai profund al serviciilor de informatii, al armatei, al structurilor de forta si de securitate. Pentru ca personajul acesta care a fost pus in fruntea serviciilor de informatii din Bulgaria vine exact din zona aceea ascunsa a coruptiei bulgaresti, din zona profunda, de subterana viciata. Si faptul ca el ajunge sa fie pus in fruntea unor servicii de informatii ale unui stat NATO agraveaza enorm peisajul.

Daca un asemenea personaj, de asemenea genealogie, reuseste sa aiba sub ochi o tara care e de extractie slava si care n-a fost niciodata celebra pentru animozitatea fata de fostul spatiu estic si fostul Pact de la Varsovia, atunci asta ridica un semn de intrebare partenerului principal al Bulgariei pe dimensiunea de securitate care este NATO. Si asta starneste ingrijorari legitime la Bruxellex, la Washington, la nivelul celorlalti parteneri NATO!

Faptul ca serviciile secrete ajung in mana unui asemenea personaj, o chestiune care nu s-a intamplat niciodata in Romania, repet, ridica pe agenda acest caz, care nu mai e un caz politic, e un caz de coruptie extrem de profunda. E o problema de securitate regionala.

La fel se intampla si in Cehia. Ce avem acolo, dincolo de tot scandalul cu blondele inevitabile sau mai stiu eu cine o fi sef de cabinet intr-o capitala sau alta? Ca actuali si fosti sefi de servicii, generali, serviciile militare de informatii si alte structuri de informatii - pentru ca in Cehia nu putem presupune ca nu se stia ceea ce fac serviciile militare -, au ajuns sa fie folositi de politicieni asa cum au vrut politicienii. Sau ca functii importante din sistemul de aparare si de securitate al Cehiei ajung sa fie cumparate pe bani sau vandute unor terti.

Imaginati-va ca suntem la nivel NATO sau la Washington si ne uitam ce se intampla in Cehia. Oare ce s-a putut intampla cu serviciile secrete de informatii? Ce vedem noi acum este varful aisbergului, pentru ca daca se pot vinde functii, pozitii, se pot pune serviciile de informatii sa actioneze ca o firma de detectivi particulari, atunci ce si cat sunt oamenii aceia capabili sa vanda? Si cui? Asta e intrebarea...

In conditiile in care Cehia a fost, inainte de '89, poate mai mare producator de armament usor decat URSS si si-a pastrat aceasta traditie industriala si dupa '89. Unde pot ajunge aceste arme? La cine? Si in conditiile in care Praga a fost echivalentul Vienei la nivel de informatii NATO pentru Europa de Est. Or, cine stie cat de penetrate sunt acele servicii, cat de corupte sunt acele servicii si cate deservicii pot sa faca unei structuri precum NATO?

Deci, dincolo de coruptia politica la care asistam in Cehia, care si ea ridica un mare semn de intrebare la nivelul capacitatii UE de a actiona si de a modifica peisajul Europei Centrale, apare si problema de securitate pe care Cehia o ridica la nivelul NATO si care este extrem de grava. Si eu cred ca inca suntem abia la jumatatea drumului in acest caz. E de urmarit ce se va intampla mai departe...

In Romania niciodata nu s-a intamplat asa ceva, niciodata la nivelul acesta. Si niciodata pana acum serviciile de informatii (asa cum s-a petrecut in doua state NATO si membre UE !) n-au actionat politic la asa nivel sau cel putin nu exista pana in prezent un asemenea caz de asemenea anvergura.

Vreau sa fiu foarte bine inteles. Ce exista pe harta strategica a NATO? Exista: Politicienii, armata si serviciile de informatii. Cu aceste structuri se discuta direct. Sigur ca politicienii mai au idei trasnite, mai fac greseli, mai fac gafe, dar ai drept garant armata, care este o structura pe care te poti bizui si serviciile de informatii in legatura cu care poti sa ai garantii.

Or, ce s-a intamplat in Cehia si intr-o oarecare masura in Bulgaria este nu numai ca politicienii fac lucruri trasnite sau impardonabile, asta se intampla peste tot, dar ca statul major al armatei cehe s-a dovedit a fi extrem de penetrabil si de corupt si chiar serviciile de informatii ale acestor state se dovedesc a fi necredibile. Din punctul asta de vedere criza este mult mai mare decat am impresia eu ca o percepem in acest moment si cred, cum am mai spus, ca vom mai auzi despre aceasta criza lucruri poate mai grozave decat cele de care am auzit pana acum.

Cum evolueaza Ungaria in spatiul european? Ar trebui sa ne ingrijoreze ceva anume?

In primul rand ca Ungaria nu evolueaza in spatiul european, ci involueaza, si involueaza foarte profund.

Ungaria este intr-o involutie profunda si nu mai poate fi salvata in acest moment nici macar de lobby-ul puternic, care este incomparabil mai solid decat cel al Romaniei la nivelul institutiilor europene si nu numai.

Devine un actor aproape nefrecventabil, in ciuda faptului ca Ungaria incearca sa sugereze ca are o crestere economica mai mare decat cea prognozata de FMI. Insa Ungaria a cazut asa de jos incat aceasta crestere este nesemnificativa. Iar din punct de vedere politic, nu da semne ca se redreseaza si nici UE nu ar da semne ca si-ar schimba atitudinea fata de Budapesta.

Daca ar trebui sa ne ingrijoreze? Nu ar trebui, in masura in care consideram noi ca trebuie sa ne ingrijoram. Ungaria este un stat care e acum in criza de imagine, de actiune politica, si orice exces ar face Ungaria pe dimensiunea Romaniei nu ar face decat sa mareasca deficitul de imagine al ei la nivel international.

Romania nu trebuie sa se preocupe de puseurile de personalitate imberba a Budapestei in momentul asta, ci sa se preocupe de sarcinile pe care si le-a asumat intr-un sistem care e incomparabil mai mare decat Romania si mai complex si pe care nu poti sa il sfidezi cand ti se nazare tie, nici chiar in numele Sfantului Stefan!

Ungaria a fost dintotdeauna prea mica pentru razboaie atat de mari, precum bancul cu soricelul care tropaia alaturi de elefant pe pod si credea sincer ca el face asta. Nu, Ungaria nu "tropaie", i se pare, mai degraba, si ar fi ridicol sa o luam in serios. Daca ea crede in continuare ca e elefant si are "misiuni istorice", sa nu o trezim din reverie. O sa o faca altii. Sa lasam Comisia Europeana, asociatiile evreiesti internatioanale de combatere a antisemitismului sa se ocupe de excesele Budapestei. O fac mai bine decat noi.

Ca sa trag o concluzie, si in cazul Turciei, si in cazul Bulgariei, si in cazul Cehiei si in cazul Ungariei, ca sa nu mai vorbesc de alti vecini, Ucraina si Republica Moldova, acesti pasi inapoi care se fac nu duc altundeva decat la ideea ca Romania capata valoare de intrebuintare in plus.

E un mare avantaj pe care il avem, cu tot regretul ca se intampla in jurul nostru ceea ce se intampla, dar pe care Romania trebuie sa il sublinieze si sa il fructifice.

Romania capata din nou valente in plus, pentru ca nu am gresit pana acum, niciodata, atat de grav precum unii vecini ai nostri. Trebuie sa intelegem asta. Suntem mai credibili in ochii americanilor si ai NATO decat altii din jurul nostru. Sa profitam de asta si sa facem cu adevarat prezenta noastra in UE eficace si, mai ales, parteneriatul strategic romano-american cu adevarat functional. Plecand de la scutul antiracheta pana la gazul din Marea Neagra, R. Moldova sau gazele de sist.

Cititi maine in partea a doua a interviului acordat de Dan Dungaciu despre criza de la Chisinau, legatura dintre Transnistria si Kosovo, perspectivele relatiei Romania-Rusia si importanta intalnirii dintre Victor Ponta si Angela Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în...
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
#Dungaciu criza Turcia, #Dungaciu scandal Cehia, #Dungaciu coruptie Bulgaria, #Ungaria NATO, #Romania NATO , #NATO