Drumul germanului Christian catre Statul Islamic

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 16:30
7925 citiri
Drumul germanului Christian catre Statul Islamic
Foto: Deutsche Welle

Christian a fost fiul Sabinei Lappe. Dar dintr-un fiu iubit el s-a transformat intr-un terorist care a murit in Siria sub steagul Statului Islamic. Mama lui s-a hotarat sa povesteasca pentru DW povestea vietii ei.

Intr-o sambata dimineata, in anul 2015, la Sabine Lappe din Dortmund a sunat telefonul. Era sase fara un sfert. S-a intrebat, revoltata: oare cine suna la ora asta? Era Christian, fiul ei, care avea pe atunci 27 de ani. "Mama, suntem in Turcia", i-a spus el, foarte pe scurt. "Asteptam sa fim dusi in Siria."

Impreuna cu sotia sa Yasmina, Christian a parasit intempestiv Germania pentru a se alatura militiilor teroriste ale Statului Islamic. Sabine Lappe l-a implorat sa se intoarca. Dar degeaba. "Nu, nu ne vom intoarce. Mergem acolo unde cuvantul lui Allah este instanta suprema", i-a raspuns Christian.

O discutie dureroasa

Sabine Lappe a implinit de curand 50 de ani. Traieste singura intr-o locuinta cu doua camere in metropola renana Dortmund. Peretii sunt varuiti in culori diferite. In camera de zi nu este nicio fotografie cu Christian. Dar pe usa de intrare este inca atarnat fostul sau caftan. "Acesta va ramane aici, mereu", spune ea pe un ton hotarat.

Locuinta este locul ei de refugiu. Nu prea iese afara fiindca este stigmatizata. Este mama unui terorist. De asemenea, este o mama care si-a pierdut copilul. Chiar daca nu-i duce nimeni lui Christian dorul. "Il iubesc, dar din omul care a fost, la final nu a mai prea ramas nimic", afirma ea cu mahnire.

Sabine Lappe vorbeste repede. Povestea lui Christian este in parte si povestea vietii ei. Ore in sir explica cum a perceput procesul sau de radicalizare. Christian a fost un copil inteligent, dornic de cunoastere si nazdravan, povesteste mama sa. Dar copilaria sa nu a fost lipsita de dificultati.

A crescut numai cu ea. Mai tarziu a alunecat pe-o panta periculoasa, a luat droguri. Dar ea i-a fost alaturi. Tot in adolescenta Christian s-a imbolnavit. Multa vreme nu a stiut nimeni de ce boala sufera. "Se imputina trupeste vazand cu ochii. Manca si totusi pierdea din greutate. Medicii banuiau ca sufera de bulimie, poate din motive psihice", a povestit Sabine Lappe.

Pe cand avea aproximativ 20 de ani, Christian a avut intr-o seara dureri stomacale insuportabile. Mama a chemat salvarea. In aceeasi noapte a fost operat de urgenta. Diagnosticul medicilor: maladia cronica Morbus Crohn.

"Inapoi la Allah"

Christian s-a jurat, dupa ce s-a trezit din anestezie, sa-i multumeasca lui Dumnezeu ca i-a oferit o a doua sansa si l-a lasat in viata, isi aminteste Sabine Lappe. Pana atunci fiul ei nu avusese nimic in comun cu religia islamica. El si familia sa erau crestini catolici, fara a fi practicanti.

La inceput asa parea, ca viata lui Christian se inscrie pe o traiectorie ascendenta. Dupa mai multe operatii starea sa de sanatate s-a ameliorat. S-a reinscris la scoala pentru a obtine diploma de bacalaureat. Voia sa studieze psihologie. La scoala a facut cunostinta cu tineri din Maroc sau din Turcia, care erau musulmani. Acestia erau entuziasmati de religia lor si l-au molipsit cumva si pe Christian.

"Dintr-o data a venit acasa si mi-a spus ca vrea sa se converteasca la islam", isi aminteste Sabine Lappe. "Aceasta s-a intamplat in 2012. Pe atunci si eu ma aflam intr-o criza. Partenerul meu de viata murise subit si eram in cautarea unei noi ratiuni de a fi. Si fiindca fiul meu parea sa fi dat peste ceva ce-l facea fericit, am inceput si eu sa ma interesez de religia islamica."

La o jumatate de an dupa Christian s-a convertit si mama sa. Noua credinta a transformat-o "intr-un om mai echilibrat". Sabine Lappe se descrie ca pe o musulmanca moderata.

Intalnire cu urmari

Christian "a devenit rapid mai radical in convingerile sale", spune Sabine Lappe. In exterior, totul a functionat minunat. In 2013, Christian Lappe a absolvit scoala. Pe atunci frecventa deja regulat moscheea Taqwa din Dortmund. Cu putin timp inaintea examenului de bacalaureat, Christian a cunoscut-o pe Yasmina, sotia sa de mai tarziu. Avea origini marocane si provenea dintr-o familie cu greutati.

Sabine si-a dat seama ulterior ca Yasmina voia din capul locului sa cunoasca un barbat cu care sa plece in Siria. In opinia ei, ea a contribuit decisiv la radicalizarea lui Christian.

Cei doi s-au casatorit in 2014 la o moschee din Frankfurt. In pragul revelionului 2014/2015, Yasmina i-a spus pentru prima data soacrei sale ca vrea sa plece impreuna cu sotul in Siria pentru a lupta de partea Statului Islamic. "Am crezut ca glumeste. Nu am luat-o atunci in serios, fiindca, pe jumatate, era inca un copil", sustine Sabine Lappe.

Planurile se concretizeaza

Dar Yasmina si Christian se aflau deja intr-o avansata faza de pregatire. Au pus totul la cale folosind cafenele-internet din Dortmund si imprejurimi. Fiul ei facuse deja cunostinta cu numerosi lideri ai musulmanilor salafisti, intre care Abu Walaa, considerat nr.1 al Statului Islamic in Germania. Acesta a fost intre timp arestat si isi asteapta procesul.

Printre cunostintele sale personale s-a numarat si Anis Amri, autorul sangerosului atentat din decembrie 2016 intr-un targ de Craciun din Berlin.

In sfarsit, Christian si Yasmina au plecat din Germania in septembrie 2015 cu destinatia Siria. Au ramas in contact cu Sabine Lappe telefonic si prin intermediul Whatsapp. Christian isi suna mama ba din Rakka, ba din Idlib sau Abu Kamal. O data a sunat-o si din Irak.

Sabine a tot incercat sa-si convinga fiul sa se intoarca acasa. Dar el era ferm incredintat ca lupta pentru o cauza dreapta. In septembrie 2016, la un an dupa ce Christian a parasit Germania, pe platforma "Furat Media" apropiata de Statul Islamic, a fost publicat un material video. In filmul respectiv Christian, care-si luase numele de lupta Abu Issa al-Almani, isi povesteste viata.

A povestit despre maladia de care a suferit, despre intrebarile sale privind sensul vietii si despre raspunsurile pe care i le-a oferit religia islamica. A indemnat de asemenea deschis la atacuri teroriste in Europa.

Pe langa secventele in care priveste in obiectiv si vorbeste, sunt si imagini cutremuratoare infatisand mana legata a unui barbat si un topor care loveste. Nu se vede clar daca Christian ii reteaza acelui barbat o mana. Dar in imaginea urmatoare se vede clar cum il pupa pe crestet pe cel torturat.

Pentru Sabine Lappe s-a naruit lumea cand a vazut acele imagini. "Nu inteleg cum poate cineva sa faca asa ceva. Nu inteleg. Nu scrie asta in Coran nicaieri", subliniaza ea. Dupa aparitia filmului respectiv, a fost pentru prima data convinsa ca fiul ei nu se va mai intoarce acasa. "Daca s-ar fi intors, ar fi fost condamnat la 10-15 ani inchisoare. O pedeapsa meritata. Dar in celula macar l-as fi putut vizita."

La intrebarea daca Christian a ucis oameni, Sabine nu raspunde direct. "As zice asa: el nu a curatat doar cartofi pentru Al-Baghdadi (liderul Statului Islamic) . Era deplin convins de justetea actiunilor sale. De aceea, imi si este atat de greu. Christian voia sa intre in cartile de istorie, sa-si dea viata ca musulman german pentru cauza cea dreapta."

Intr-o buna zi s-a intamplat ceva neasteptat: Christian si Yasmina au instiintat-o ca urmeaza sa devina parinti. "Cei doi s-au bucurat enorm si erau foarte mandri. Dar perspectiva de a deveni tata l-a facut pe Christian si mai radical", povesteste mama sa.

Moarte in nisipul desertului

Pe 1 august 2017 Sabine Lappe a vorbit pentru ultima data cu fiul ei. "Spunea ca se duce din nou sa lupte si ca ma iubeste. Am avut o premonitie sumbra. Cred ca a simtit asta si Christian.

Pentru viitorul Yasminei luase masuri de precautie. In cazul in care i se va intampla ceva, alesese un luptator irakian pentru ea, cu care urma sa se recasatoreasca. Totul era deja aranjat."

Pe 19 septembrie a mai primit un telefon din "Califat". Era Yasmina, care i-a comunicat cu mandrie ca Christian este acum un "shahid", adica un martir, cazut in lupta pentru Allah. Pe retelele de socializare au aparut imediat imagini si filme aratand trupul neinsufletit al lui Christian prabusit in nisipul desertului din regiunea Homs.

Sabine Lappe traieste in singuratate. Nu mai are aproape pe nimeni. Si constata ca oamenii se tem de ea. De indata ce stiu cine este, o intreaba "Tu esti mama ACELUI Christian Lappe?" Ea raspunde invariabil: "Da, SUNT mama ACELUI Christian Lappe. Si nu sunt o amenintare pentru nimeni. Nu port un Kalashnikov ascuns sub haine si nu retez mana nimanui."

La sfarsitul anului trecut, intr-un teritoriu controlat inca de Statul Islamic, s-a nascut fiul lui Christian. Chiar de ziua tatalui sau. Sabine Lappe arata fotografii. Seamana cu Christian cand era mic. Yasmina s-a recasatorit cu acel luptator irakian, pe care i-l gasise Christian inca din timpul vietii. Intre fosta nora si fosta soacra mai exista sporadic contact.

Sabine Lappe si-ar dori cel mai mult sa-l poata tine in brate pe nepotelul ei. Dar nu crede ca aceasta dorinta i se va implini vreodata. Cu durere afirma: "Am simtit ca o sa-l pierd pe Christian. Il voi pierde si pe cel mic."

Esther Felden

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#terorist german Statul Islamic , #Statul Islamic