Doua bombardiere B-52 americane au survolat Golful, intr-o demonstratie de forta fata de Iran

Joi, 10 Decembrie 2020, ora 21:32
7401 citiri
Doua bombardiere B-52 americane au survolat Golful, intr-o demonstratie de forta fata de Iran
B-52/Pixabay

Doua bombardiere B-52 americane au survolat joi regiunea Golfului, intr-o demonstratie de forta indreptata spre adversarii SUA, in special Iran, intr-un moment in care armata americana isi reduce prezenta militara in regiune, relateaza AFP.

Cele doua bombardiere grele numite 'Stratofortress', care pot sa transporte arme nucleare, au decolat de la baza aeriana Barksdale, in Louisiana, iar echipajele au fost anuntate in ultimul moment, a precizat intr-un comunicat Comandamentul central al armatei americane (CENTCOM).

Ele au survolat Golful "alaturi de alte aparate de zbor ale US Air Force si de avioane ale unor tari partenere", se arata in comunicat, unde se mai precizeaza ca este vorba de al doilea survol cu bombardiere B-52 din ultimele doua luni in aceasta regiune.

"Posibilii nostri adversari trebuie sa inteleaga faptul ca nicio tara din lume nu este mai pregatita si mai capabila (ca SUA) sa desfasoare rapid capacitati de lupta suplimentare in fata oricarei agresiuni", a comentat comandantul CENTCOM, generalul Frank McKenzie.

"Capacitatea noastra de a coopera cu parteneri intr-o misiune precum aceasta dovedeste ca suntem pregatiti sa raspundem impreuna oricarei crize", a adaugat el.

Pentru aceasta misiune prevazuta sa dureze 36 de ore, cele doua bombardiere trebuie sa survoleze Oceanul Atlantic, Europa si Peninsula Arabica, apoi sa survoleze Golful efectuand o bucla in largul Qatarului si ramanand la distanta de coastele iraniene, dupa care sa se intoarca in SUA, a precizat pentru AFP un responsabil militar.

Zborul a fost coordonat cu Arabia Saudita, Bahrain si Qatar

Oficialul militar, care a ramas sub protectia anonimatului, a precizat ca acest survol nu este legat de nicio amenintare speciala. "Este o demonstratie a capacitatilor noastre de a desfasura rapid dispozitive de aparare", a spus el.

Presedintele Donald Trump a decis sa retraga 2.000 de militari din Afganistan pana la 15 ianuarie, iar alti 500 vor parasi Irakul, urmand ca in fiecare dintre cele doua tari sa mai ramana 2.500 de soldati.

SUA se asteapta la mai multe saptamani dificile inainte de transferul de putere de la Casa Alba, in contextul in care Trump a urmat o strategie de "presiune maxima" fata de Iran.

Ele nu exclud posibilitatea unei actiuni militare de ultim moment din partea presedintelui in exercitiu impotriva intereselor iraniene in Irak pana la preluarea functiei de catre Joe Biden la 20 ianuarie.

Joe Biden o numeste pe Susan Rice pe postul de consilier de politica interna la Casa Alba

Incident serios la o centrala nucleara din Finlanda. Nivelul radiatiilor a crescut, iar reactorul a intrat in procedura de oprire automata

Liderul Hamas merge la Teheran pentru a doua oară de la începerea războiului din Gaza. Iranul a sprijinit eforturile grupării împotriva Israelului
Liderul Hamas merge la Teheran pentru a doua oară de la începerea războiului din Gaza. Iranul a sprijinit eforturile grupării împotriva Israelului
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, se va deplasa marţi la Teheran pentru a se întâlni cu oficiali iranieni, la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care cere o...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#stiri internationale, #Statele Unite Americii, #Iran, #orientul mijlociu , #Iran