VIDEO UPDATE Haos in Washington. Sustinatorii lui Trump au intrat cu forta in cladirea Capitoliului. O femeie a fost impuscata

Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 22:23
28234 citiri
VIDEO UPDATE Haos in Washington. Sustinatorii lui Trump au intrat cu forta in cladirea Capitoliului. O femeie a fost impuscata
Fortele de ordine au intervenit FOTO Captura CNN

Situatia in Washington este extrem de tensionata din cauza sustinatorilor lui Donald Trump care a vorbit miercuri, 6 ianuarie, participantilor la mitingul "Marsul pentru a salva America" de la Washington, cu mai putin de o ora inainte ca Congresul sa se intruneasca pentru a certifica victoria lui Joe Biden la alegerile prezidentiale.

UPDATE 0.35 La ora locala 18.00 (1.00 - ora Romaniei) intra in vigoare starea de alerta decretata de autoritati in context si valabila timp de 12 ore. Incepand cu 18.00, toti cetatenii trebuie sa paraseasca strazile orasului. Surse din Politie arata ca inclusiv protestatarii care refuza sa plece urmeaza sa fie arestati.

UPDATE 0.25 Sustinatorii lui Donald Trump au fost indepartati de pe treptele cladirii Capitoliului cu gaze lacrimogene. Multi dintre cei aflati in piata la momentul patrunderii in cladire au plecat intre timp. Mai sunt cateva sute de oameni adunati la o distanta apreciabila de cladire.

UPDATE 0.06 Liderii mondiali reactioneaza la violentele din SUA: "Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat"

UDPATE 0.05 Presedintele ales Joe Biden, despre incidentele de la Capitoliu: "Acesta nu este un protest, este o insurectie"

UPDATE 23.44 Soldatii din Garda Nationala au ajuns in Washington si se afla in interiorul cladirii Capitoliului.

UPDATE 23.40Cel putin doua bombe au fost dezamorsate de catre fortele de ordine - una la o cladire care gazduieste birourile Comitetului National Republican si una in complexul Capitoliului SUA, a declarat un oficial federal citat de CNN.

Oficialul a spus ca acestea au fost adevarate dispozitive explozive si ca au fost aruncate in aer pentru a deveni sigure.

UPDATE 23.20 La sediul Partidului Republican ar fi fost descoperit si un dispozitiv exploziv. Imprejurimile, inclusiv sediul Democratilor, aflat in zona, au fost evacuate.

UPDATE 23.10 SURSE: Garda Nationala se afla in drum spre Washington. Si alte state ar trimite trupe in capitala SUA

UPDATE 22.52 Vicepresedintele Mike Pence i-a avertizat pe cei care au intrat cu forta in Capitoliu ca vor fi anchetati sub cele mai grave acuzatii si le-a dat un ultimatum sa paraseasca cladirea.

UPDATE 22.50 O femeie a fost impuscata in interiorul Capitoliului din SUA. Tanara este in stare critica. Momentul a fost surprins de un protestatar

UPDATE 22.21 Protestatarii au intrat din nou in cladirea Capitoliului, transmite CNN.

In tot acest timp, Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter adresat demonstrantilor in care le cere sa "sprijine Politia Capitoliului si fortele de ordine".

"Ei sunt de partea tarii noastre", a scris el. "Fiti pasnici!".

Politia sta cu armele la usa pentru a nu intra protestatarii.

Protestatarii intrati in Capitoliu bat din usa in usa pentru a-i gasi pe membrii Congresului.

UPDATE 22.13. Washington Post: Pentagonul le-a refuzat autoritatilor de la Washington cererea privind aducerea Garzii Nationale pe strazile orasului

UPDATE 21.52 Politia a inchis cladirea Capitoliului.

Unii spun ca s-au auzit focuri de arma.

UPDATE 21.40 Politia Capitoliului solicita mai multe forte de ordine pentru asistenta, inclusiv autoritati federale (CNN). Washington a intrat in lockdown, la initiativa primarului.

UPDATE 21.20 Sustinatorii lui Donald Trump au reusit sa depaseasca gardurile de protectie si sa sparga baricadele si au patruns in cladirea Capitoliului.

Camerele aflate in dezbaterea obiectiei asupra electorilor din Arizona au luat o pauza pe timpul haosului, inainte de a reveni in plen, conform The Guardian, citat de Digi 24.

UPDATE 20.45. Cu putin timp inainte de inceputul sesiunii comune a Congresului, vicepresedintele Mike Pence a anuntat ca nu isi va incalca rolul constitutional pentru a il ajuta pe Trump. In cadrul unui comunicat adresat colegilor sai din Congres el spune ca nu are autoritatea de a respinge voturi din partea Colegiului Electoral si ca nu are de gand sa isi depaseasca rolul formal.

UPDATE: A inceput dezbaterea in Congres privind votul.

Presedintele si-a reiterat afirmatiile nefondate de frauda pe scara larga in alegeri, spunandu-le participantilor la miting: "Nu vom renunta niciodata, nu vom admite niciodata. Nu se intampla. Nu admiteti cand este vorba de furtul in cauza", potrivit The Guardian, citat de Hotnews.

Insa Donald Trump si aliatii sai nu au reusit sa produca nicio dovada a unei fraude pe scara larga la alegerile din noiembrie.

Si, desi unii republicani ai Congresului intentioneaza sa obiecteze la certificarea victoriei lui Biden astazi, ei nu au nicio cale de a-l bloca de fapt pe presedintele ales de la preluarea functiei.

Victoria lui Biden va fi certificata astazi, iar el va depune juramantul pe 20 ianuarie.

In cazul in care exista vreo indoiala ca presedintele Donald Trump si aliatii sai considera voturile de miercuri in Congres ca un test de loialitate pur, Eric Trump a clarificat acest lucru cu un singur tweet marti seara: "Voi lucra personal pentru a-i invinge pe fiecare senator republican / congresman care nu se ridica impotriva acestei fraude - vor fi alegeri primare in urmatoarele alegeri si vor pierde", a scris pe Twitter fiul celui de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite, potrivit CNN.

Donald Trump i-a cerut vicepresedintelui sau, Mike Pence, sa dea dovada de "curaj extrem" si sa intoarca rezultatul alegerilor in Congres: "Fa-o Mike si CASTIGAM NOI", relateaza Newsweek.

Trump a insistat in mod repetat ca Pence poate bloca certificarea alegerilor din 3 noiembrie.

Insa rolul vicepresedintelui in sesiunea Congresului care va consfinti victoria democratului Joe Biden este in mare parte procedural si acesta nu are puterea de a rasturna alegerile asa cum isi doreste Trump.

Candidatul democrat Raphael Warnock isi revendica victoria in alegerile pentru Senat in statul Georgia

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Donald Trump, #alegeri, #Joe Biden, #alegeri SUA , #alegeri SUA