Documente secrete declasificate: General al lui Hitler protejat de SUA si Germania, pana la moarte

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 02:00
Autor: George Titus Albulescu
Documente secrete declasificate: General al lui Hitler protejat de SUA si Germania, pana la moarteFranz Josef Huber Foto: wikimedia

Serviile secrete de informatii ale SUA si Germaniei l-au protejat pe fostul general SS, Franz Josef Huber, care a fost numit de Hitler seful Gestapoului de la Viena, imediat ce nazistii au ocupat Austria in martie 1938.


Documente declasificate ale CIA din anul 1953 dezvaluie cum ofiterului, care a trimis la moarte zeci de mii de evrei, i-a fost asigurata protectia, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, potrivit The Telegraph.

Generalul SS, Franz Josef Huber, a lucrat indeaproape cu Adolf Eichmann, arhitectul Holocaustului, el ordonand personal deportarea evreilor din Austria spre lagarele de concentrare infiintate la ordinul lui Hitler.

In timp ce Eichmann a fost capturat de Israel si condamnat la moarte - in urmatoarele saptamani se vor aniversa 60 de ani de la procesul sau, desfasurat la Ierusalim - Huber a fost eliberat de catre fortele militare ale Statelor Unite, dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Din documentele declasificate reiese clar ca generalul SS a fost acoperit de catre Serviciile Secrete ale Germaniei, dar si ale Statelor Unite. Se crede ca ofiterul a fost folosit ca spion impotriva Uniunii Sovietice.

El a fost arestat de americani in 1945 si tinut ostatic timp de doi ani. SUA au prevenit extradarea acestuia in Austria, unde era cautat si catalogat ca un criminal de razboi. Huber a fost eliberat in 1948, iar in 1955 a fost inrolat in Organizatia Gehlen, un Serviciu Secret al Germaniei de Vest.

Se cunoaste faptul ca, in Statele Unite, CIA, FBI si alte servicii de inteligenta au recrutat peste 1.000 de fosti nazisti, ca agenti. Huber a lucrat pana in 1967, apoi a trait la Munchen, sub propriul sau nume, pana cand a murit, la varsta de 73 de ani, in 1975, conform BBC.

 Articol citit de 6626 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Gigi Contra
  08.04.2021, 02:43
  Si noi il avem pe Nicolschi, care a fost protejat de PCR-FSN-PSD
  La anul se implinesc 3 decenii de cand Alexandru Nicolschi, ucigasul a zeci de mii de romani, a crapat in patul lui, cu 3 pensii: de ilegalist PCR, de stat si de merit pentru acitivitate in slujba securitatii poporului.
  strand
  08.04.2021, 22:22
  Mai avea si alt nume in afara de Nicolschi?
  Nu de alta dar sa nu-l confund cu Brucan!