Distrugătorul american USS Arleigh Burke a intrat în Marea Neagră. Rușii denunță faptul că „SUA nu se astâmpără”

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 21:21
15001 citiri
Distrugătorul american USS Arleigh Burke a intrat în Marea Neagră. Rușii denunță faptul că „SUA nu se astâmpără”
Distrugătorul USS Arleigh Burke FOTO US Navy

Rusia a avertizat joi, 25 noiembrie, că apariţia unor noi nave militare NATO în Marea Neagră duce la creșterea riscului incidentelor militare în regiune.

Mesajul a fost transmis după ce distrugătorul USS Arleigh Burke, echipat cu rachete ghidate, a intrat în Marea Neagră pentru a patrula împreună cu aliaţii NATO. Moscova a precizat că Armata rusă monitorizează distrugătorul.

Sosirea distrugătorul USS Arleigh Burke, dotat cu sisteme Aegis, intervine într-un moment de tensiuni ridicate în regiune, unde atât Rusia, cât şi Ucraina şi NATO au efectuat exerciţii militare în ultimele săptămâni.

Decizia SUA de a trimite distrugătorul Arleigh Burke în Marea Neagră nu face decât să exacerbeze tensiunile, a declarat fostul comandant-şef al marinei ruse, amiralul în rezervă Viktor Kravcenko, adăugând că apariţia unor noi nave militare NATO în Marea Neagră creşte riscul de incidente militare în regiune.

"SUA nu se astâmpără. Vor izbuti în cele din urmă ca un conflict să izbucnească. Oamenii s-ar putea să nu reziste pur şi simplu tensiunii", a spus acesta.

Într-o altă declaraţie făcută anterior agenţiei Interfax, Kravcenko explicase că Flota rusă din Marea Neagră poate urmări navele NATO în mai multe moduri. "Pe mare - prin supraveghere directă de către nave; de pe ţărm - cu mijloace radioelectronice, prin staţiile radar ale sistemelor de rachete de coastă; din aer - cu aviaţia", a explicat ofiţerul rus.

Recent, președintele Vladimir Putin a acuzat ţările occidentale de ”agravarea” tensiunilor în Ucraina şi în Marea Neagră, denunţând zboruri ale ”bombardierelor strategice” în apropierea frontierelor ruse.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, existând temerea privind o posibilă invazie rusă, ceea ce Kremlinul neagă ferm.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#distrugatorul USS Arleigh Burke, #SUA, #Rusia, #NATO, #conflict rusia sua, #Ucraina, #Marea Neagra , #Rusia