Marea Neagră, un lac rusesc? Filmul intimidării unui distrugător american de către armata rusă VIDEO

Joi, 12 August 2021, ora 09:59
8829 citiri
Marea Neagră, un lac rusesc? Filmul intimidării unui distrugător american de către armata rusă VIDEO
Exercițiu al marinei Statelor Unite în Marea Neagră FOTO (MC1 Fred Gray IV/Navy) (Navy Public Affairs Support Elem)

Incidentele militare din Marea Neagră, ce au implicat forțele Rusiei și trupele NATO, s-au înmulțit periculos de mult în ultimele luni. Dincolo de acțiunile îndreptate împotriva distrugătorului britanic HMS Defender, care s-a apropiat de Peninsula Crimeea, un alt incident a implicat un distrugător al Statelor Unite în timpul ultimului exercițiu NATO.

„De fiecare dată când Aliații se află în zonă, pentru diferite manevre în apele internaționale, forțele armate ale Federației Ruse fac tot posibilul pentru a își face simțită prezența în mod cât mai agresiv. La fotbal se numește intrare la intimidare și are ca scop „marcarea teritoriului”, notează publicația DefenseRomania.ro.

Rușii au stabilit contact radio cu americanii

Într-un amplu material de la bordul distrugătorului american USS Ross, cei de la Navy Times ne prezintă filmul unei astfel de „intrări la intimidare” a Federației Ruse în Marea Neagră.

Totul s-a petrecut în timpul exercițiului internațional Sea Breeze 21, găzduit anual de Ucraina și de SUA încă din 1997.

Astfel, pe data de 2 iulie 2021, în timpul exercițiilor de tragere efectuate de navele americane și cele ucrainene, o navă de război a Federației Ruse a stabilit contact radio, în mod neașteptat, cu distrugătorul american USS Ross.

Rușii le-au cerut americanilor să părăsească de urgență zona întrucât Marina rusă desfășoară manevre militare în regiune.

Potrivit sursei citate, în timpul exercițiului la care participa SUA, în permanență patru nave de război rusești își făceau prezența în zonă, uneori navigând la doar patru sau cinci mile maritime distanță.

Americanii au rămas în schimb fermi pe poziție și au răspuns părții ruse că se află în apele internaționale în cadrul unui exercițiu stabilit cu mult timp înainte.

Sursa citată precizează că discuția radio s-a încheiat acolo. Nu și tentativa de intimidare.

Următoarea etapă a provocării: Aeronavele militare

În dimineața aceleiași zile, radarele distrugătorului USS Ross au detectat de trei ori avioane neidentificate - din motive evidente presupuse rusești - care se apropiau de nava americană în mod provocator.

„Așa arată o competiție între puteri în 2021. Deșii liderii americani din domeniul apărării de la Washington vorbesc despre o competiție de putere la timpul viitor, referindu-se cu precădere la un potențial conflict care ar putea avea loc în Marea Chinei de Sud, liderii din regiune ai US Navy știu că o astfel de etapă are deja loc în Europa unde se desfășoară o cursă pentru ca o coaliție suficient de puternică, formată din aliați, să mențină nivelul de tensiune cu Federația Rusă la un grad scăzut pentru ca acesta să nu se transforme într-un conflict militar. Nicăieri acest lucru nu e mai clar decât în Marea Neagră”, mai subliniază sursa citată.

Episodul semnalat de Navy Times e departe de a fi o simplă excepție.

De-a lungul timpului astfel de incidente au avut loc, multe dintre ele fiind chiar mai grave decât hărțuirea distrugătorului american USS Ross în apele internaționale ale Mării Negre, în timpul Sea Breeze 21.

Fregata olandeză Evertsen a fost hărţuită de aviaţia militară a Rusiei

Ministerul olandez al Apărării a declarat marţi că avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit pe 24 iunie în Marea Neagră o fregată a forţelor navale olandeze, relatează Reuters.

Potrivit ministerului olandez, avioanele militare ruse au simulat atacuri asupra fregatei Evertsen şi i-au bruiat acesteia sistemele de comunicaţii. Aceste acţiuni au durat cinci ore în data de 24 iunie şi ele ''sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mării'', notează ministerul olandez.

Fregata Evertsen participa la exerciţiul multinaţional 'Sea Breeze 21'', organizat de forţele navale ale Statelor Unite ale Americii şi cele ale Ucrainei, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioane de instrucţie terestre din zona Odessa.

De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#Rusia, #statele unite, #Marea Neagra NATO, #Rusia NATO, #distrugator american Marea Neagra , #Rusia