Dilema siriana a UE

Joi, 10 Octombrie 2019, ora 16:55
3997 citiri
Dilema siriana a UE
Foto: Arhiva Pixabay

Situatia din Siria s-a stricat si mai mult dupa ofensiva pornita de Turcia. UE se teme de resuscitarea terorismului in zona, dar are putina influenta si nu vine cu o pozitie unitara.

Responsabilii comunitari s-au dovedit foarte retinuti in declaratii oficiale, dupa ce Turcia a lansat ofensiva militara asupra tinuturilor kurde din nordul Siriei. Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini nu a spus niciun cuvant.

La cateva ore de la primele atacuri aeriene ale aviatiei militare turce, presedintele CE Jean-Claude Juncker a cerut Ankarei sa opreasca imediat ofensiva. "Aceste actiuni militare nu vor avea un rezultat bun", a declarat Juncker in fata Parlamentului European.

El a avertizat Turcia ca UE nu va sustine planurile de creare a unei zone de securitate in nordul Siriei. Ankara nu are de ce sa-si inchipuie ca UE va plati pentru asa ceva, a spus Juncker, cu trimitere la o posibila stopare a ajutoarelor financiare pentru Turcia, ca urmare a preluarii de catre aceasta tara a refugiatilor sirieni.

Planul presedintelui turc Erdogan este dislocarea din regiunea de la granita turco-siriana a militiilor kurde. Intr-o asa-numita "zona de securitate", ar urma sa fie mutati ulterior refugiatii sirieni din Turcia si Europa. Turcia a preluat cam 3,6 milioane de refugiati sirieni de la inceperea razboiului din Siria.

"UE nu vine cu o politica comuna"

Federica Mogherini a tot amintit ca UE a organizat pana acum trei conferinte ale donatorilor pentru Siria si ca a virat 11 miliarde de euro pentru ajutor umanitar pentru aceasta tara.

Totusi, in cazul Siriei, nu se poate vorbi de o adevarata pozitie comuna a blocului comunitar, crede Jasmine El-Gamal, de la thinktank-ul "Atlantic Council" din Bruxelles. "Ar fi nevoie de o politica consistenta si coerenta a UE privind Siria, dar aceasta nu exista.

Vorbim mereu despre ce ar trebui sa faca UE. Dar vedem ca, la nivelul statelor membre, exista opinii diferite privind abordarea conflictului sirian. Unii se pronunta destul de combativ, altii vor mai degraba sa astepte. Nu exista unitate nici in privinta abordarii regimului Assad. Iar pe teme ca revenirea luptatorilor Statului Islamic si refugiatii, fiecare stat are o alta parere."

Daca tarile cele mai importante nu se pot pune de acord cu privire la o abordare comuna a situatiei din Siria, atunci exista riscul ca vocea Europei sa nu conteze deloc, a spus pentru DW Jasmine El-Gamal.

Acordul cu Turcia privind refugiatii are intaietate

Dar s-a ajuns deja aici, este de parere expertul in politica externa al grupului parlamentar conservator din Parlamentul European. Potrivit lui Michael Gahler, UE a preferat deja de ani buni sa nu se implice prea mult in razboiul sirian.

"Prin urmare, suntem acum in afara oricarei capacitati de a influenta lucrurile", a declarat Gahler la Deutschlandfunk.

Pana si influenta UE asupra Turciei, stat care inca are statut de candidat la aderare, este extrem de limitata. Recep Tayyip Erdogan nici nu s-a obosit sa tina seama de avertismentele comunitare de a-i lasa in pace pe kurzii din nordul Siriei.

UE are nevoie de Turcia in acordul de trei ani de impiedicare a refugiatilor sa ajunga in Grecia. Presedintele Erdogan ameninta mereu ca va permite din nou sporirea fluxului de refugiati, daca UE nu isi indeplineste obligatiile financiare asumate prin tratat.

Ministrul german de Interne Horst Seehofer (CSU) a avertizat deja ca UE s-ar putea confrunta cu un nou val masiv de refugiati, daca situatia din Siria se va inrautati.

UE ar trebui sa se pregateasca pentru acest scenariu cu o politica comuna privind azilul si migratia, a solicitat Seehofer. El a recunoscut, insa, ca mai este inca foarte mult de facut in acest sens.

Noi pericole teroriste?

Pana acum, militiile kurde i-au tinut sub control pe prizonierii din randul luptatorilor si sustinatorilor asa-numitului Stat Islamic, miscare terorista infranta in regiune de kurzi, cu ajutorul soldatilor americani.

Presedintele Erdogan l-ar fi asigurat pe omologul american Donald Trump ca Turcia va prelua de acum aceasta responsabilitate. Dar expertul in probleme siriene Julien Barnes-Dacey, de la "European Council on Foreign Relations" din Bruxelles, nu il crede defel pe Erdogan.

Presedintele Erdogan nu se sinchiseste de avertismentele UE

"Trebuie sa fim cinstiti si sa admitem ca europenii nu au fost dispusi sa se preocupe cu repatrierea luptatorilor Statului Islamic din tarile comunitare. Americanii au facut presiuni sporite asupra UE pe aceasta tema. Dar europenii au refuzat sa o faca", a declarat Barnes-Dacey pentru DW.

Este de vazut acum daca Erdogan vrea si poate sa impiedice o revitalizare a Statului Islamic. "Exista mari dubii in acest sens, pentru ca este clar ca el vrea sa se ocupe mai ales de kurzi", presupune Julien Barnes-Dacey.

UE respinge repatrierile fortate

UE a respins deja de luna trecuta planurile lui Erdogan de relocare a refugiatilor sirieni in "zonele protejate" din nordul Siriei. Federica Mogherini a declarat la conferinta pentru Siria de la Bruxelles ca ar fi dreptul neconditionat al sirienilor de a se intoarce acasa.

"Dar oamenii nu pot fi obligati sa se intoarca. Trebuie sa existe in prealabil conditiile unei reveniri demne, sigure si libere", a aratat Mogherini. "Prea multi sirieni sunt amenintati cu inchisoarea si serviciul militar obligatoriu la revenirea in tara. Multora le-au fost confiscate deja proprietatile."

Viitorul sef al diplomatiei comunitare, spaniolul Josep Borrell, care o va inlocui pe Federica Mogherini la inceputul lui noiembrie, a declarat ca Uniunea trebuie sa invete odata sa vorbeasca cu o singura "voce a puterii".

El nu a precizat ce anume ar insemna acest lucru concret in cazul Siriei. Borrell a criticat SUA ca au permis Turciei sa invadeze nestingherita Siria.

Bernd Riegert

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Siria UE atacuri Turcia Statul Islamic , #Siria