Despre frica si ce discuta medicii de la Matei Bals despre Ebola: "Care vreti sa intrati la pacient?" Interviu

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 12:40
10694 citiri
Despre frica si ce discuta medicii de la Matei Bals despre Ebola: "Care vreti sa intrati la pacient?" Interviu
Foto: Vocea Transilvaniei

Oare discutiile despre Ebola dintre oamenii simpli, de pe strada, sunt diferite de ce vorbeste personalul medical de la Matei Bals? Medicilor le e frica? Simt ca ii pandeste moartea atunci cand au un posibil caz de Ebola?

Medicul specialist Catalin Apostolescu, de la Institutul de boli infectioase Matei Bals, a fost cel care s-a ocupat de primul suspect de Ebola din Romania, venit de la Ploiesti. El a povestit pentru Ziare.com cum a discutat situatia cu asistentele de pe sectie si cum le-a cerut sa decida daca vor sa riste.

"Eu nu as angaja pe unul care ar veni sa spuna ca nu ii e frica de Ebola, pentru ca inseamna ca e inconstient, nu realizeaza care e pericolul, sau e genul de individ care nu mai are nimic de pierdut, putin ii pasa, si daca e hotarat sa moara nu va mai avea grija de ceilalti", ne-a spus Catalin Apostolescu.

Va e frica?

Ar fi absurd sa crezi ca doctorul intra asa fara teama, ca un cavaler, calare pe un cal alb, sa lupte cu un balaur impotriva caruia nu are in acest moment niciun tratatment etiologic. Ideea e sa iti stapanesti aceasta frica si s-o folosesti in scop constructiv.

Am vazut acum vreo doua luni de zile un interviu facut cu seful unui spital din Monrovia si care din februarie si pana acum se lupta efectiv cu Ebola. In Romania sunt doar probleme teoretice, am avut doar niste alarme care nu s-au confirmat. Acel om spunea ca, daca frica ajunge sa te paralizeze, si-ti zici "mi-e frica, mi-e frica", atunci esti mort, incepi sa faci greseli si s-a terminat.

Cel putin in Romania si Europa frica este mare pentru ca primii expusi vor fi cei din personalul medical. Pentru ca noi ne asteptam sa avem un caz, doua, 10, de import, adica oameni care au fost acolo si s-au intors aici cu Ebola. In condiiile astea, aproape singurii care vor fi expusi vor fi medicii, asistentele, infirmierele.

Care sunt discutiile din vestiare intre medici?

Romanul discuta, romanul comenteaza. Sunt oameni care nu ar intra la Ebola, daca ar avea de ales, dar care totusi intra. Cand a fost in august prima alarma de Ebola, s-a nimerit sa fiu de garda. Prin urmare eu am fost medicul care a preluat acel caz si, cand m-au sunat cei de la Ploiesti si mi-au spus, am venit pe sectie si am anuntat asistentele si infirmierele.

"Domn'le, avem Ebola. Daca medicul si infirmiera nu prea avem de ales, si vom intra, pe voi, care sunteti 3 asistente in tura, va las sa alegeti. Care intrati? Care stiti ca aveti copii mici acasa, nu ma supar daca nu vreti sa intrati". Dupa un sfert de ora m-am intors si le-am intrebat: "Care?". "Pai nu ne-am hotarat, intram toate". Aici cred ca de fapt e cheia intregii povesti.

O asistenta sefa din SUA a spus ceva de genul urmator: "Nu cer asistentelor mele ce nu as face eu insami". Daca aplicam si aici acelasi principiu, nu cred ca vor fi probleme. Daca ele vad ca medicul intra hotarat la caz, atunci vor intra toti.

Am vazut in Spania ceva diferit, spitalul din Madrid are probleme de personal. Multe asistente si infirmiere nu mai voiau sa intre. Adica teama exista.

Exista. Ar fi absurd sa nu fie teama. Eu nu as angaja pe unul care ar veni sa spuna ca nu ii e frica de Ebola, pentru ca inseamna ca e inconstient, nu realizeaza care e pericolul, sau e genul de individ care nu mai are nimic de pierdut, putin ii pasa, si daca e hotarat sa moara nu va mai avea grija de ceilalti.

Acum in Romania s-a infiintat un comandament national Ebola, condus de medicul Arafat. Si in care am ridicat aceasta problema: ce ne facem cu oamenii care s-ar putea sa nu vrea sa intre? Si doctorul Arafat a zis: "Ma bucur ca exista cineva care are curajul sa vorbeasca deschis de aceasta problema de care se vorbeste pe la colturi". Nu are nimeni o solutie.

Reprezentantul OMS propunea sa se lucreze pe baza de voluntariat. S-au ridicat multe probleme: prima e ca nu poti sa-i obligi. Daca vine managerul spitalului la mine si eu nu vreau, imi dau demisia. Imi desface contractul disciplinar, insa poti sa zici: sunt somer, dar sunt viu. O propunere a fost sa se intre cu medici militari. Iar nu e o solutie, pentru ca sunt foarte putini.

Cel putin la nivelul medicilor infectionisti, din punctul meu de vedere, niciunul nu poate sa comenteze. Asta e ratiunea existentei acestei specialitati, lupta impotriva epidemiilor.

Infectionistii sunt antrenati sa respecte anumite proceduri de decontaminare si sunt pregatiti psihic ca in orice moment al carierei lor poate sa apara o epidemie. Dar angoasele fiecare si le traieste singur.

Ce vrea acest virus? Ce se stie de el?

Din punctul meu de vedere virusul Ebola e un virus putin nesabuit. E un virus derutat. Orice virus are interesul sa isi transmita genele lui mai departe, ca orice fiinta vie. Din punctul de vedere al virusului nu e convenabil sa-si omoare gazda, pentru ca nu se mai poate replica si raspandi.

Ebola era adaptata foarte bine la niste specii de lilieci, unde dadea infectie cronica, asimptomatica, liliacul isi traia viata lui pana la capat, producea si raspandea mii de generatii de virus.

Liliacul si virusul traiau bine. Accidental, virusul s-a transmis la maimute si antilope, la care a dat forme mortale, pentru ca virusul nu era adaptat la acele specii si nici ele la el.

Cum a ajuns virusul la om sunt propuse mai multe cai. In Africa de Vest se mananca liliacul, se face cam cum facem noi pastravul in cetina. Cert e ca a ajuns la om si nici omul si nici virusul nu stiu ce sa faca.

Din punctul meu de vedere nu virusul e cel care ne omoara, ci reactia discordanta si disproportionata a organismului nostru. Pare ca reactia noastra de a scapa de un agresor de care nu stim si in fata caruia mobilizam absolut toate resursele noastre duce la o inflamatie care scapa de sub control.

Ce se va intampla in viitor?

Daca focarul asta de Ebola va fi stins repede, ne vom intoarce la situatia de dinainte, sa ramana un virus neadaptat la om. Din cand in cand va ajunge iarasi la oameni si va crea mici focare. Daca insa situatia se prelungeste si numarul infectatilor se mareste, ajunge sa zicem la 100.000, atunci e posibil ca virusul sa inceapa sa se adapteze la om si sa dea forme mai usoare.

Toata lumea stie ca sifilisul a fost adus de marinarii lui Columb din America in Europa. Insa foarte putina lume mai stie ca atunci era o boala care producea leziuni pe piele si se transmitea prin contact direct.

Daca puneai mana pe pacientul cu sifilis, il luai. Dar Treponema era un germene tropical si a fost adus in Europa unde temperaturile erau mai mici. Si ce-a facut Treponema? S-a bagat in interiorul corpului, la caldura. In momentul de fata, sifilisul s-a transformat intr-o boala cu transmitere sexuala.

Exista o forma de inteligenta a virusului, o constiinta care se manifesta in acest mod de a se hotari sa se adapteze? Cum isi da el seama ca nu vrea sa-si omoare gazda?

Trebuie sa ne intoarcem la Darwin. Avem doua populatii de virus care fiecare infecteaza cate o gazda. Sa zicem ca pe gazda numarul 1 virusul este agresiv si o omoara. Moare si virusul. In grupul B, virusul este mai putin agresiv si nu-si omoara gazda. Astfel, in loc sa avem doua populatii agresive, vom avea doar una mai blanda, pentru ca cea agresiva a disparut.

Cine hotaraste agresivitatea? Nu e vorba de aceeasi masina de ucis? Eu tusesc spre doi oameni. Nu tusesc acelasi virus?

Nu. Virusul poate fi comparat cu un CD. Avem o informatie pusa pe un suport material, e vorba de acidul nucleic, protejat de un invelis. In momentul in care patrunde in celula noastra, ajunge la nucleul celulei si incepe copierea. Care nu e perfecta: poate fi mai buna sau mai proasta. Teoretic toti descendentii unui virus ar trebui sa fie identici, dar in realitate ei nu sunt. Sa zicem ca 30% au greseli, pe care noi le numim mutatii.

Daca virusul isi schimba conditiile de viata, acea mutatie care parea indiferenta la inceput ii ofera un plus. Sa zicem ca, intr-o populatie de girafe, unele ies cu gatul mai lung, altele cu el mai scurt. Girafele actuale au o inaltime de circa 4 metri, pentru ca se hranesc din copaci care au frunze la 4 metri. Sa zicem ca vine un val de frig si copacii nu mai cresc la 4 metri.

Girafele care inainte erau mici si abia ajungeau la frunze acum se vor simti in mediul lor si vor fi mai avantajate. Cele cu gatul lung vor avea dificultati. Puii girafelor mici vor avea o sansa mai mare de supravietuire si ne vom trezi peste 500 de ani cu girafe mai mici. Asa si virusurile, ele nu aleg in mod constient. Se duc unde nimeresc, cele care au nimerit bine vor trai si vor duce nisa respectiva mai departe, cele care au nimerit prost vor disparea.

Ce alte virusuri interesante intalneste un medic de la spitalul Bals?

Senzationalul vostru nu corespunde cu senzationalul nostru. Un pacient cu o hepatita acuta, o boala pe care o stie tot omul, poate sa evolueze cu niste analize care pot fi din punctul meu de vedere senzationale. Toata lumea stie ca in hepatita cresc transaminazele, si, daca ajung la 1.000, 2.000 sau 3.000, e clar ca e hepatita acuta.

Ce te faci cand iti vine un pacient cu transaminazele 13.000? E senzational. Toata lumea zice "Africa!". Africa este un loc fascinant, atragator, exotic si separat de noi. Dar toata lumea uita ca Africa este imensa, cu o groaza de tari, cu clima diversa. Recent am fost sunat de cineva care are doi oameni care vin din Africa de Sud, ca sa-i testez de Ebola.

Dar de ce? Africa de Sud este mai departe de Monrovia decat este Romania. Ei sunt mai in siguranta acolo. Sa nu va inchipuiti ca in Europa nu circula virusuri intr-o veselie.

Exista febra hemoragica de Crimeea, exista febra hemoragica cu hantavirus raspandita in toata Europa, si chiar am avut un caz in primavara, exista febra hemoragica de Omsk, si fratele geaman al virusului Ebola este virusul Marburg, care a fost identificat si se raspandeste in Germania. Toata lumea uita ca am avut focar de Ebola in Kosovo, in anul 2000.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Ebola Matei Bals teama medici, #Ebola Catalin Apostolescu frica medici, #Ebola medici frica Romania , #Ebola