Exercitiu militar american in Marea Neagra, anulat dupa tensiunile dintre Rusia si Ucraina

Joi, 15 Aprilie 2021, ora 11:48
4152 citiri
Exercitiu militar american in Marea Neagra, anulat dupa tensiunile dintre Rusia si Ucraina
Armata Romaniei FOTO Facebook

Statele Unite ale Americii au renuntat sa desfasoare saptamana aceasta doua nave de razboi la Marea Neagra, prin stramtori turce, in contextul intensificarii tensiunilor dintre Rusia si Ucraina, au anuntat oficiali turci, relateaza AFP, potrivit news.ro.

Trecerea primei nave americane de razboi prin Bosfor, prevazuta miercuri, nu a avut loc, au anuntat surse diplomatice turce.

Trecerea navelor, prevazuta miercuri si joi, a fost anulata, iar Ankara nu a fost informata cu privire la o eventuala amanare a acestei desfasurari, potrivit agentiei turce oficiale de presa Anadolu, care citeaza oficiali turci.

Autoritatile turce au anuntat saptamana trecuta ca au fost notificate de catre Statele Unite cu privire la trecerea, la 14 si 15 aprilie, a doua nave americane de razboi prin stamtorile Dardanele sau Bosfor catre Marea Neagra.

Conventia de la Montreux din 1936, care reglementeaza circulatia maritima prin aceste stramtori turcesti, obliga tarile neriverane la Marea Neagra sa anunte cu 15 zile inainte trecerea navelor lor.

Anuntarea acestei desfasurari a avut loc in contextul unei intensificari a tensiunilor intre Rusia si Ucraina, iar decizia trimiterii unor nave de razboi americane a fost salutata drept un semn al sustinerii Kievului de catre Washington.

Anularea acestei manevre, anuntate de catre turci, intervine dupa o convorbire la telefon intre presedintii american Joe Biden si rus Vladimir Putin.

Biden i-a propus lui Putin in aceasta convorbire telefonica sa se intalneasca intr-o tara terta si i-a cerut presedintelui rus "sa reduca tensiunile" in Ucraina, potrivit Casei Albe.

Tarile occidentale si-au exprimat in ultimele zile ingrijorarea fata de comsarea a zeci de mii de militari rusi la frontiera ruso-ucraineana si in Crimeea ocupata, anexata de catre Moscova in 2014.

Aceste desfasurari de trupe au loc in urma unei intensificari a incidentelor armate intre fortele Kievului si separatisti prorusi in Donbas, in estul Ucrainei.

Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
#Rusia NATO, #Ucraina razboi Rusia , #Rusia-Ucraina