Demonstratie de forta la Beijing, cu ocazia marcarii a 70 de ani de regim comunist (Video)

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 12:14
4486 citiri
Demonstratie de forta la Beijing, cu ocazia marcarii a 70 de ani de regim comunist (Video)
Foto: Arhiva Pixabay

China a facut marti o adevarata demonstratie de forta, printr-o defilare militara-record, cu ocazia marcarii a 70 de ani de regim comunist, sfidat la Hong Kong de manifestanti in favoarea democratiei, care au amenintat sa strice "petrecerea".

In total 15.000 de militari, sute de tancuri, rachete si avioane de lupta au defilat la Beijing in fata liderilor de cel mai inalt rang din tara, adunati in balconul Portii Tiananmen, locul unde Mao Zedong a proclamat Republica Populara, la 1 octombrie 1949.

"Nimic nu poate zdrunicina fundatia marii noastre natiuni. Nimic nu poate impiedica natiunea si poporul chinez sa mearga inainte", a tunat presedintele Xi Jinping, purtand un costum de tip Mao inchis a culoare, lansand ceremoniile, relateaza AFP.

Mii de invitati, adunati in imensa Piata Tiananmen au agitat o mare de fanioane rosii in fata presedintelui chinez, care tocmai trecuse in revista trupele, inainte de plecarea in defilare, cea mai mare organizata vreodata in China, potrivit cotidianului nationalist Global Times.

Elicoptere au deschis defilarea aeriana, in doua formatiuni, care formau cifra "70" pe cerul capitalei chineze.

Varful tehnologiei militare chineze - racheta nucleara intercontinentala de tip DF-41 - a defilat pentru prima oara. Racheta, cu presupusa raza de actiune de 14.000 de kilometri, ar putea, teoretic, sa atinga teritoriul Statelor Unite.

"Situatie foarte periculoasa"

Evenimentul vizeaza sa faca sa vibreze fibra patriotica prin sarbatorirea emergentei Republicii populare in cursul ultimelor deceniii si a statutului sau de a doua putere economica mondiala.

Insa, la 2.000 de kilometri sud de Beijing, manifestanti din Hong Kong, care sfideaza regimul comunist de aproape patru luni, au indemnat la o "zi a furiei" marti, o zi de sarbatoare publica si in fosta colonie britanica, retrocedata Chinei in 1997.

"Ne asteptam ca situatia maine sa fie foarte, foarte periculoasa", a avertizat luni John Tse, un reprezentant de rang inalt al politiei din teritoriul autonom.

"Agitatori radicali sunt pe cale sa ridice nivelul violentei. Profunzimea si amploarea violentelor si planurilor lor arata ca ei se asociaza tot mai mult unor acte de terorism", a acuzat el.

Marti dimineata, autoritatile de la Hong Kong au intensificat controalele de identitate si perchezitiile corporale pe strada si in mijloace de transport in comun, iar peste 12 statii de metrou au fost inchise.

Manifestanti incearca sa profite de ceremonii pentru a-si striga si mai puternic resentimentul fata de regimul chinez, sa denunte reculul libertatilor si incalcarii, in opinia lor, a principiului "o tara, doua sisteme" care a prezidat retrocedarea in 1997.

Xi Jinping s-a angajat luni seara sa continue aplicarea acestui principiu, aparand totodata unitatea nationala.

"Unitatea este fierul de lance. Unitatea este sursa fortei", a subliniat el, in contextul in care regimul sau a lasat sa planeze in ultimele luni spectrul unei interventii in vederea restabilirii ordinii.

La 30 de ani de la reprimarea sangeroasa a miscarii democratice in Piata Tiananmen la Beijing, care a oprit dezvoltarea economica chineza, numerosi experti se indoiesc ca regimul comunist isi va asuma un asemena risc intr-un centru financiar international ca Hong Kong-ul.

Xi Jinping, care a consolidat si mai mult autoritatea Partidului Comunist Chinez (PCC) dupa venirea sa la putere, la sfarsitul lui 2012, este considerat uneori drept cel mai puternic lider chinez de la regimul lui Mao (1949-1976).

Puterea glorifica rolul istoric al lui Mao Zedong ca fondator al regimului, stergand pur si simplu cu guma aspectele dramatice. Potrivit unui bilant avansat de numerosi sinologi din strainatate, campaniile politice si economice lansate de "Marele Timonier" s-au tradus in moartea a 40 pana la 70 de milioane de oameni.

Puterea chineza este contestata de catre presedintele american Donald Trump, care a declansat anul trecut un razboi comercial impotriva Beijing-ului, prin lovituri de taxe vamale punitive. Economia chineza a inceput sa resimta lovitura.

Festivitatile se desfasoara sub o puternica supraveghere. Numai un public triat este admis pe imensul bulevard al Pacii Eterne, pentru a vedea defilarea.

Defilarea militara este urmata de o mare parada, la care participa aproximativ 100.000 de figuranti entuziasti, in jurul a 70 de care de carnaval, un steag urias si un portret al lui Mao.

Ziua urmeaza sa se incheie cu un foc de artificii colosal deasupra Pietei Tiananmen.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#regim comunist China, #China 70 ani comunism , #China
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Impresionant! Unde vom baga 4 miliarde de prizonieri ?!?