Televiziunea din Belarus a difuzat declaratiile jurnalistului Roman Protasevich. Apropiatii acestuia denunta "amenintari psihologice" VIDEO

Joi, 03 Iunie 2021, ora 23:18
3679 citiri
Televiziunea din Belarus a difuzat declaratiile jurnalistului Roman Protasevich. Apropiatii acestuia denunta "amenintari psihologice" VIDEO
Roman Protasevich, la prima aparitie publica dupa ce a fost arestat la Minsk

Postul national de televiziune din Belarus a difuzat joi declaratii inregistrate video in care jurnalistul de opozitie Roman Protasevich, arestat recent dupa deturnarea avionului sau, si-a recunoscut vina si a spus ca vrea sa-si indrepte greselile, o confesiune filmata "sub amenintare", potrivit aparatorilor drepturilor omului, noteaza AFP.

Fost redactor-sef al presei de opozitie NEXTA, care a jucat un rol-cheie in miscarea istorica de protest din Belarus in 2020, Roman Protasevich, vizibil tulburat, a afirmat ca a indemnat la proteste impotriva regimului si a dat asigurari ca il respecta pe presedintele Aleksandr Lukasenko.

Jurnalistul de 26 de ani a mai spus ca doreste sa-si indrepte greselile si sa duca o viata linistita, departe de politica. Cu cateva ore inainte de difuzarea inregistrarii, ONG-ul pentru apararea drepturilor omului Viasna a denuntat afirmatiile obtinute "sub amenintare".

"Tot ce va spune (Roman) Protasevich va fi obtinut dupa amenintari, cel putin psihologice, si sub amenintarea unor acuzatii incorecte, dar foarte al caror obiect este", a declarat joi dimineata pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliatki. "Orice spune el acum este propaganda curata care nu contine nicio farama de adevar", a continuat el.

Roman Protasevici a fost arestat la 23 mai impreuna cu partenera sa, Sofia Sapega (23 de ani), dupa ce avionul de pasageri al companiei Ryanair in care se aflau a facut o aterizare fortata la Minsk, capitala Belarusului, in timpul zborului de la Atena spre Vilnius, in Lituania.

Autoritatile belaruse au justificat deturnarea avionului, care survola teritoriul lor, printr-o amenintare cu bomba. Aceasta afacere a declansat un scandal international si a condus la anuntarea de noi sanctiuni impotriva Belarusului, opozitia si capitalele occidentale denuntand un subterfugiu al regimului lui Aleksandr Lukasenko pentru a-l aresta pe disident.

In Belarus, Roman Protasevich este urmarit penal pentru "organizarea" de revolte in Belarus, o infractiune pedepsita cu 15 ani de inchisoare.

La o zi dupa arestarea disidentului, in timp ce media independente si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu starea lui de sanatate, autoritatile din Belarus au difuzat o inregistrare video cu Roman Protasevici in care el a spus ca a "dat declaratii".

Partenera sa, Sofia Sapega, a aparut si ea intr-un videoclip in care si-a recunoscut infractiunile. De fiecare data, opozitia a denuntat inregistrari obtinute sub constrangere, o practica folosita mult timp de regimul lui Aleksandr Lukasenko.

Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Serviciile secrete belaruse au dejucat un presupus atac asupra capitalei Minsk cu drone care ar fi fost lansate din Lituania, a declarat joi, 25 aprilie, Ivan Tertel, șeful Comitetului pentru...
Lukașenko se teme de o lovitură de stat în Belarus. Cele trei scenarii descrise de dictatorul de la Minsk
Lukașenko se teme de o lovitură de stat în Belarus. Cele trei scenarii descrise de dictatorul de la Minsk
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, a spus că opoziția din țară pregătește o lovitură de stat, plănuind să pună mâna pe districtul Kobryn, să anunțe un nou guvern și să...
#Belarus, #declaratii, #jurnalist, #protesevici, #avion deturnat , #stiri internationale
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
KGB-ul nu ameninta: el convinge prin forta argumentelor
Poza Injineru
Injineru
rank 5
Modelul sovietic