De ce unii pacienti reusesc sa invinga Ebola - studiu

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 20:06
3308 citiri
De ce unii pacienti reusesc sa invinga Ebola - studiu
Foto: Huffington Post

O analiza a primelor cazuri de imbolnavire cu Ebola diagnosticate in Sierra Leone contribuie la elucidarea conditiilor in care unii dintre pacienti reusesc sa invinga boala, oamenii de stiinta sustinand ca un rol important pentru supravietuire il au varsta pacientului si rata de multiplicare a virusului in organismul contaminat.

Studiul, publicat miercuri, consta in analiza datelor medicale provenind de la 106 pacienti diagnosticati cu Ebola la Spitalul Guvernamental Kenema din Sierra Leone, in perioada 25 mai - 18 iulie, potrivit Reuters.

"Aceasta este prima data cand am putut analiza o cantitate atat de mare de date provenite direct de la pacienti bolnavi de Ebola", a precizat Dr. John Schieffelin de la Universitatea Tulane din New Orleans, unul dintre autorii studiului publicat in ultimul numar al revistei New England Journal of Medicine.

Acest studiu a confirmat o parte din observatiile facute de medici in timpul tratarii unor cazuri de Ebola.

Una dintre concluzii este ca mortalitatea creste odata cu varsta pacientilor. Astfel, 57% dintre pacientii de pana in 21 de ani au murit din cauza infectiei, in timp ce in cazul pacientilor de peste 45 de ani mortalitatea depaseste 94%.

Epidemia de Ebola: Peste 10.000 de bolnavi

In cazurile studiate virusul a trecut printr-o perioada de incubare de 6 - 12 zile pana la aparitia primelor simptome. Mortalitatea raportata la cazurile studiate este de 74%, nivel similar celui inregistrat cu ocazia altor epidemii de Ebola.

Febra ridicata este cel mai comun simptom al bolii, fiind prezenta la 89% dintre pacienti, urmata de cefalee (80%), stare generala de slabiciune (66%), ameteli (60%), diaree (51%), dureri abdominale (40%) si voma (34%).

Oamenii de stiinta au identificat o serie de diferente majore cu privire la modul in care organismele pacientilor au raspuns infectiei.

"Au fost pacienti care au avut doar niste cazuri usoare, asa cum au fost si pacienti cu cazuri foarte severe, care au pierdut foarte repede lupta cu boala", a mai sustinut Dr. John Schieffelin.

Una dintre surprize a fost legata de diferentele semnificative de infectare a organismului pacientilor in momentul prezentarii la medic, un factor important in ceea ce priveste sansele de supravietuire.

Spre exemplu, 33% dintre pacientii care aveau mai putin de 100.000 de organisme virale pe mililitru de sange in momentul diagnosticarii au murit, prin comparatie cu mortalitatea de 94% inregistrata la cei care au avut peste 10 milioane de organisme virale pe mililitru de sange.

Hemoragia abundenta, o caracteristica a acestei boli intalnita la epidemiile din trecut, a fost aproape inexistenta la pacientii cuprinsi in acest studiu - un singur pacient a prezentat acest simptom.

Conform lui Schieffelin, aceasta analiza ofera o serie de informatii importante pentru medicii care se lupta cu epidemia actuala, informatii ce pot fi folosite pentru a obtine noi tratamente si noi abordari de diagnosticare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#studiu cazuri pacienti Ebola, #Sierra Leone cazuri Ebola, #pacienti raspuns infectie Ebola , #Ebola