De ce sunt tratate diferit femeile care au fugit de Statul Islamic?

Autor: Ana Ilie
Luni, 29 Februarie 2016, ora 17:05
3975 citiri
De ce sunt tratate diferit femeile care au fugit de Statul Islamic?
Foto: Hepta.ro

Saptamana trecuta, un canal de televiziune kurd a difuzat un interviu cu adolescenta suedeza Marlin Stivani Nivarlain, eliberata din mainile Statului Islamic in Irak. In inregistrare, Nivarlain povesteste ca viata sa in teritoriul controlat de gruparea terorista era "foarte grea" si arata cum a reusit sa isi organizeze fuga.

Interviurile cu femeile care au fugit din teritoriile Statului Islamic sunt rare si garanteaza acoperire globala din partea presei. Drept urmare, s-a iscat o dezbatere pe retelele de socializare cu privire la faptul ca Nivarlain, care este alba, ar fi tratata diferit din cauza acestui fapt, scrie CNN.

Se argumenteaza ca, daca suedeza de 16 ani nu ar avea pielea alba, ar fi infatisata de presa drept terorista si aruncata imediat in inchisoare. Sursa citata analizeaza situatii similare si ajunge la concluzia ca apartenenta etnica a unui fugar din teritoriile Statului Islamic nu conteaza in fata agentiilor de securitate occidentale.

In general, felul in care agentiile de securitate occidentale trateaza sustinatorii Statului Islamic - fie femei, fie barbati, care au incercat sa se alature gruparii sau nu au reusit sa se alature, care au ramas cu grupul sau au plecat de bunavoie - depinde de povestea fiecaruia, nu de culoarea pielii.

O fata de 16 ani din Suedia salvata de jihadisti isi povesteste viata grea din califatul Statului Islamic

Spre exemplu, cele trei adolescente din Aurora, Colorado, care au disparut in octombrie 2014 inainte de a fi interceptate pe aeroportul din Frankfurt, intr-o operatiune comuna germano-americana. La intoarcerea celor trei in SUA, fetele au putut merge acasa fara sa fie acuzate de legaturi cu terorismul. Nu se cunoaste numele lor, insa se stie ca cele trei nu erau caucaziene: doua erau de origine somaleza si una sudaneza.

In schimb, Shannon Maureen Conley, in varsta de 19 ani, caucaziana convertita la islam, tot din Colorado, a fost arestata cu cateva luni inainte, in iulie 2014, inainte de apuca sa se urce intr-un avion catre Turcia. Ea ispaseste patru ani in inchisoare pentru sustinerea materiala a unei organizatii teroriste.

Marturii cutremuratoare: Sclavele yazidi ale Statului Islamic, violate in grup in public de extremisti

Ca si Conley, fetele din Aurora erau radicalizate postasera opinii pro-Statul Islamic pe Facebook. Cu toate acestea, raspunsul juridic la aceste cazuri a fost diferit.

Mai sunt si alte cazuri in care femei non-caucaziene care au plecat de la Statul Islamic au fost tratate ca victime, nu teroristi. Printre acestea se afla congoleza Sophie Kasiki, care a fost interogata de securitatea franceza la intoarcerea la Paris. Ea a stat doua luni in inchisoare si este acuzata de rapirea copilului, nu de terorism.

Prin examinarea unor cazuri similare devine limpede ca pentru serviciile de securitate occidentale este irelevanta apartenenta etnica atunci cand este analizat potentialul risc al unui suspect. Aceasta atitudine este importanta, scrie sursa citata, pentru ca guvernele pot sa obtina astfel un avantaj neasteptat in lupta impotriva Statului Islamic: defectorii care doresc si pot sa isi impartaseasca povestile de deziluzie cu gruparea terorista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Stat islamic femei fugite, #Stat Islamic suedeza fugita , #Statul Islamic
Comentarii
Poza CONTESTATARUL
CONTESTATARUL
rank 1
Normal ! Unele sunt controloare …