De ce ar trebui sa ne pese de ce se intampla in Libia: Ne afecteaza mai mult decat ne imaginam

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 18:47
9052 citiri
De ce ar trebui sa ne pese de ce se intampla in Libia: Ne afecteaza mai mult decat ne imaginam
Foto: Arhiva Hepta.ro

Libia nu este chiar atat de departe de Europa, iar ce se intampla acolo ne afecteaza pe mai multe paliere, de la amenintarea terorista pana la criza refugiatilor si cea a petrolului.

Presedintele american Barack Obama participa luni la summit-ul din Europa, unde se va discuta despre refacerea statului libian disfunctional, context in care CNN atrage atentia in legatura cu motivele pentru care ar trebui sa ne intereseze ce se intampla in Libia.

Libia este aproape

Cel mai apropiat punct al Libiei se afla la doar 320 de kilometri de Europa, adica o calatorie relativ scurta cu barca pe Marea Mediterana. In 2009, dupa 40 de ani in care a fost condusa de Muammar Gaddafi, cele sase milioane de libieni se bucurau de cel mai mare venit pe cap de locuitor de pe continentul african.

Libia producea aproximativ 1,5 milioane de barili de petrol pe zi. Garda de coasta ii impiedica pe imigrantii africani sa ajunga in Europa. Asta nu se mai intampla eficient in prezent, ceea ce contribuie la valul de refugiati cu care se confrunta tarile europene, inclusiv Romania.

Trecutul tulburator al Libiei

Istoria ne arata ca Libia era candva impartita in trei regiuni - est, vest si sud, fiecare cu triburile sale si cu diverse curente religioase ale islamului. Cei mai multi dintre libieni traiesc de-a lungul coastei.

Cand Gaddafi a ajuns la putere in 1969, in urma unei lovituri de stat, inca era capitan in armata. A intors triburile unul impotriva celuilalt, cat el domnea nestingherit asupra Libiei.

Toate puterile erau in mainile sale, asa ca, in momentul in care a plecat, nu mai exista nicio clasa tehnocrata sau birocrata care sa adune ramasitele. Tot ce ramasese erau rivalitatile pe care Gaddafi le-a alimentat cat s-a aflat la putere; dezlantuite, ele nu au facut decat sa distruga si mai mult statul.

Libia de astazi

In Libia de astazi este haos. Productia de petrol a ajuns la nici un sfert din cat era in trecut, ceea ce joaca un rol important in criza de pe piata titeiului, in care preturile o iau la vale.

De cand Gaddafi a fost inlaturat de la putere si executat la marginea unui drum, in octombrie 2011, tara s-a divizat in state si feude controlate de triburi si militii, pe care ISIL le exploateaza in prezent.

In 2014, militiile islamiste au fortat guvernul recunoscut la nivel international sa fuga din capitala Tripoli. Membrii executivului s-au refugiat in estul tarii. Pana la inceputul anului 2016, un guvern majoritar islamist a condus capitala. Nimeni nu a condus, insa, intreaga tara, iar instabilitatea politica domneste si acum.

Extinderea Statului Islamic

Statul Islamic face astazi in Libia ce a facut in trecut in Siria: isi intinde tentaculele in mod strategic, profitand de haosul din Libia. Si a avut succes pana acum: jihadistii ISIL deja au pus control pe Sirte, orasul natal al lui Gaddafi, iar acum fac eforturi sa puna stapanire si pe infrastructura petroliera a acestuia.

Statul Islamic face prapad in orasul lui Gaddafi: Decapitari, crucificari, spital in flacari

Statul Islamic ar fi patruns intr-o noua tara, in cautare de petrol

Faptul ca Statul Islamic se extinde in Libia reprezinta o amenintare si pentru Europa, vizata de sangeroase atentate teroriste in ultima perioada si amenintata cu si mai multe carnagii. Organizatia isi formeaza o noua baza in Libia, care pana acum ar fi adunat in jur de 6.000 de luptatori.

Statul Islamic se extinde in Libia: Cati luptatori are si ce pune la cale aici - raport ONU

Amenintare tot mai mare

Statul Islamic a folosit deja baza din Libia pentru a pune la cale atacul terorist de pe o plaja din vecina Tunisia, in care au murit zeci de turisti, majoritatea britanici. Iar asta ar putea fi doar varful aisbergului din tot ce planuieste Statul Islamic.

Teroare in Tunisia - Gruparea Statul Islamic revendica atentatul

Statul Islamic isi face "armata saracilor": Bonusuri de 1.000 de dolari muritorilor de foame

ISIL a profitat de afluxul de refugiati si a strecurat printre ei teroristi sinucigasi, in barci supraaglomerate cu destinatia Europa. Cel putin doi dintre jihadistii kamikaze de la Paris au trecut prin Grecia pretinzand ca sunt imigranti, potrivit procurorilor francezi, iar autoritatile germane sustin ca si alti membri ai organizatiei teroriste au procedat la fel.

Care este miza

ONU a incropit un al treilea guvern pentru Libia - Guvernul Acordului National condus de Fayez al-Sarraj, un libian neinsemnat din punct de vedere politic inainte de a ocupa functia de prim-ministru. Acordul este inca fragil, iar Guvernul lui al-Sarraj nu a reusit pana acum sa domine militiile islamiste.

Astazi, federalistii libieni, in special cei din est, militeaza pentru descentralizarea conducerii. Totusi, o tara descentralizata haotic, cum se poate intampla in cazul Libiei, va produce un val si mai mare de imigranti care vor traversa Mediterana spre Europa. Asta slabeste Europa.

O Libie functionala isi controleaza singura granitele, in special pe cele din sud, pe unde intra imigrantii sub-saharieni, iar Europa este ajutata in lupta cu afluxul de refugiati, care vine odata cu amenitari teroriste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Libia Statul Islamic, #Libia petrol, #libia refugiati , #Razboi Libia
Comentarii