De 35 de ani in fruntea tarii - a blocat Internetul, si-a arestat oponentul si a fost reales presedinte

Luni, 22 Februarie 2016, ora 08:58 7645 citiri
Foto: Ziare.com

Presedintele ugandez Yoweri Museveni, care se afla la putere de 30 de ani, a castigat inca un mandat in fruntea tarii.Museveni devine astfel unui dintre cei mai longevivi lideri, cu un mandat de 35 de ani.

Museveni a obtinut 62% din voturi, asa ca nu va mai exista si al doilea tur de vot in Uganda, scrie CNN.

Alegerile nu au fost lipsite de incidente. Ba chiar, in ziua votului, Yoweri Museveni a dat ordin sa fie blocate retelele sociale, pentru ca "oamenii sa nu minta". Cum ugandezi au gasit totusi o solutie - au folosit Virtual Private Network, o retea virtuala privata (VPN) pentru a pacali restrictiile - presedintele a dat ordin sa fie intrerupta... electricitatea pentru cateva ore.

Fotografia zilei: Tara care a blocat Facebook si Twitter in ziua alegerilor prezidentiale

Ba, mai mult, Kizza Besigye, doctorul de la un moment dat al presedintelui si principalul sau contracandidat, a fost retinut de politie in ziua votului. In plus, doi oameni din staff-ul sau de campanie au murit in ciocnirile cu politia din ziua alegerilor.

Dupa anuntarea rezultatelor, o reactie a venit de la purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Mark Toner. Acesta nu a pronuntat numele presedintelui ugandez si nici nu l-a felicitat pentru realegerea sa in fruntea tarii. Oficialul american a mentionat insa arestarea lui Besigye si a cerut eliberarea sa imediata. Toner a evidentiat si alte probleme de la scrutin: buletine de vot deja bifate, cumpararea voturilor, blocarea retelelor sociale in ziua scrutinului si utilizarea excesiva a fortei de catre politie.

"Daca toate aceste lucruri se confirma, ele sunt profund incompatibile cu standardele si asteptarile pentru orice proces democratic international", a spus Toner.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News