Daca azi se termina razboiul din Libia, cine va inhata maine petrolul?

Joi, 25 August 2011, ora 10:24
3079 citiri
Daca azi se termina razboiul din Libia, cine va inhata maine petrolul?
Foto: Pravda

Nici nu s-a terminat razboiul la Tripoli, ca au si inceput luptele pentru insfacarea bogatiilor petroliere ale Libiei.

Se apropie impartirea tortului

Inainte de a incepe revoltele din februarie 2011, Libia exporta 1.300.000 barili de petrol zilnic, respectiv aproape 2% din productia mondiala. Oprirea productiei libiene s-a reflectat in escaladarea preturilor la hidrocarburi in lumea occidentala si este foarte probabil ca reluarea exporturilor sa produca o revenire, noteaza ruvr.ru, preluand un articol din The New York Times.

Dar, intr-un asemenea moment, nu atat preturile preocupa cercurile de afaceri, cat ingrijorarea cu privire la impartirea acestui tort, care nu lasa de ghicit cine va apuca feliile cele mai barosane.

Recunoscatori de pe acum, rebelii au si lasat sa se inteleaga ca, la semnarea contractelor pentru petrol, nu vor uita cine le-a fost prieten in aceasta lupta si cine le-a fost dusman. Reprezentantul oficial al rebelilor, Abdeljalif Mayouf, s-a pronuntat in acest ses:

"N-avem probleme cu tarile occidentale, cum ar fi Italia, Franta si Marea Britanie, dar putem avea probleme de ordin politic cu altele, cum ar fi Rusia, China si Braziilia".

Multi vor sa fie lideri

Pozitia lui este de inteles si are o oarecare logica, dar acest Abdeljalif Mayouf, deocamdata un anonim, se supraestimeaza inadmisibil, daca isi inchipuie ca el detine bagheta cu care poate dirija mastodontii globului aratandu-i fiecaruia ce partitura are de cantat.

Fireste, reactia n-a intarziat sa apara. Ministrul de Externe italian Franco Frattini a furat startul, ca sa spun asa, si a afirmat imediat ca firma italiana ENI "va juca, in viitor rolul de lider" in aceasta zona.

De altfel, Italia este departe de a fi in capul mesei cand li se va imparti mesenilor tortul miresei, ramas nemancat dupa Gaddafi.

Acelasi Abdeljalif Mayoufb promisese sa respecte contractele existente inainte de conflict. Dar tocmai cu contractele in mana isi vor revendica multi partea leului: BP din Marea Britanie, Repsol YPF din Spania, OMV din Austria, plus firmele americane Hess, CoonocoPhlipips si Marathon, toti lideri si toti posesori de contracte semnate cu vechiul regim.

Ii asteapta pe libieni varianta Brucan?

Deocamdata nimic nu este clar. In haosul care domneste printre triburile si gruparile rebelilor, nimeni nu stie cat de mare este autoritatea actualului lider si nici cum va proceda un altul, daca va lua el drapelul in mana.

Dar si celelalte tari, Rusia, China, Brazilia, chiar daca n-au incurajat razboiul si au preferat calea tratativelor, sunt la fel de interesate in petrolul libian.

Nu-si inchipie nimeni ca, la impartirea tortului, ele vor sta deoparte, privindu-i pe ceilalti, cum se infrupta din el, felie dupa felie, chiar daca, pentru moment, cuvantul de ordine este expectativa.

Nici nu poate fi altul, atata timp cat instalatiile sunt avariate, distruse, furate, vandalizate. Peisajul transportului cu hidrocarburi in Libia seamana izbitor cu peisajul irigatiilor romanesti dupa fuga lui Ceausescu.

Pentru reluarea lucrului s-a calculat intr-o varianta a expertilor ca trebuie cel putin un an, daca se vor gasi fonduri. Daca nu se vor gasi, atunci solutia este varianta Brucan, una experimentata la noi, care la ei expira in anul 2031.

Ca si in Romania de dupa Ceasusescu, revolutionarii isi inchipuie ca, de acum incolo, fericirea deriva din felul cum castigatorii luptei isi vor imparti intre ei portofoliile, terenurile, imobilele, si fierul vechi, in timp ce restul populatiei va lupta cu inflatia si cu criza.

Victorie, am castigat: tara e distrusa!

Altfel nici nu se poate, intrucat orice revolutie isi are profitorii ei care in primele zile sunt imperceptibili, dar dupa cativa ani ei vor fi magnatii televiziunilor, ai padurilor, ai tablourilor, termopanelor si a tot ce mai misca in tara.

In paralel, revolutionarii se vor fali in intreaga lume ca au castigat batalia cu dictatorul si ca, de acum inainte, ei vor ramane singurii stapani pe propria lor tara.

Cine va ramane stapan pe propriul lor petrol, asta nu putem sti de pe acum, intrucat, dupa toate aparentele, lupta abia incepe si se anunta apriga. En garde!

In ce ne priveste pe noi, nu-si face nimeni iluzii ca vom participa la vreun festin. Noi ne-am facut datoria cu fregata noastra, ca a patrulat destul, consumand combustibil degeaba, numai ca sa ne plimbam si sa nu ne plictisim stand pe loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#razboi Libia, #razboi Moammar Gaddafi , #Razboi Libia