Cuplurile căsătorite din China vor putea să facă 3 copii. Îngrijorări privind scăderea numărului populației active

Duminica, 22 August 2021, ora 09:52
2322 citiri
Cuplurile căsătorite din China vor putea să facă 3 copii. Îngrijorări privind scăderea numărului populației active
Legea a fost modificată vineri FOTO Unsplash

China permite cuplurilor căsătorite să aibă, legal, până la 3 copii, după ce au apărut îngrijorări că numărul populaţiei active din cea mai populată ţară din lume scade prea repede, ameninţând obiectivul de creştere a prosperităţii şi de influenţă la nivel global, informează NBC.

Legea privind planificarea familială şi populaţia a fost modificată vineri, după decenii de eforturi ale Partidului Cominist, aflat la putere, de a dicta dimenisiunea familiilor în conformitate cu directivele politice.

Agenţia de presă Xinhua, organizaţie media de stat, a anunţat în luna mai că schimbarea legii va fi aprobată în timpul unei întâlniri a Biroului Politic al partidului prezidată de preşedintele chinez Xi Jinping.

Partidul Comunist a impus limite de naşteri începând cu 1980 pentru a reduce creşterea populaţiei. Declinul natalităţii în ţară este rezultatul, parţial, al politicii 1 copil impuse în 1979. Conducerea a susţinut mult timp că o astfel de politică este un succes în prevenirea a 400 de milioane de naşteri suplimentare, salvând astfel resurse şi sprijinind creşterea economică.

Cuplurile care nu se conformau erau amendate şi îşi pierdeau locurile de muncă. În anumite cazuri, mamele erau forţate să întrerupă sarcinile sau să fie sterlizate. Preferinţa de a avea fii îi făcea pe părinţi să ucidă fetiţele, acest lucru ducând la un dezechilibru în raportul dintre sexe.

Restricţiile în planificarea familială au fost relaxate prima dată în 2015, când chinezii au primit permisiunea de a avea până la 2 copii. Dar acea schimbare a influenţat puţin declinul natalităţii.

Statisticile arată că anul trecut au avut loc 12 milioane de naşteri, faţă de 14,65 de milioane, în 2019, o scădere la cel mai mic nivel pentru China ultimelor aproximativ şase decenii.

În acelaşi timp, numărul chinezilor cu vârste de peste 60 de ani a ajuns la 264 de milioane (18,7% din total) în 2020, cu 6% mai mult decât în 2010.

Populaţia activă a Chinei a scăzut, în acelaşi timp, la 63,3% din total, de la 70,1% în urmă cu un deceniu.

Toate aceste cifre au provocat temeri că ţara va îmbătrâni înainte de a deveni bogată.

La sesiunea de vineri, comitetul permanent al Congresului a anulat nivelul amenzilor pentru încălcarea restricţiilor anterioare şi a cerut concediu parental suplimentar şi resurse pentru îngrijirea copilului. Noi măsuri în credite, taxe, şcolarizare şi încadrare în muncă ar trebui introduse „pentru a uşura povara familiilor”, arată un amendament. În plus, este avută în vedere combaterea discriminării femeilor însărcinate şi proaspetelor mame la locul de muncă.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#China, #copii, #cupluri casatorite copii, #lege , #China