VIDEO Cum se aude vantul pe Marte. Roverul Perseverence a inregistrat primele sunete de pe planeta

 Marti, 23 Februarie 2021, ora 11:57
VIDEO Cum se aude vantul pe Marte. Roverul Perseverence a inregistrat primele sunete de pe planetaCum se aude vantul pe Marte FOTO Twitter

Roverul Perseverence al NASA, trimis pe Marte, a trimis primele inregistrari ale sunetelor de pe planeta.

Laboratorul mobil cu dotari de ultima generatie cantareste o tona. Echipa de la sol urmeaza sa foloseasca un nou software, iar experimentele vor fi amplificate din vara. Cu toate ca exista rafale de vant extrem de puternice pe Marte, din cauza atmosferei rarefiate se aud extrem de incet.

Densitatea aerului afecteaza modul in care se propaga sunetul si sunetele puternice se aud mult mai incet pe Marte decat s-ar auzi pe Terra, potrivit Hotnews.ro.

NASA * Sounds from Mars

Echipele NASA verifica si stabilizeaza sistemele electrice, termice si de comunicatie si se asigura ca roverul functioneaza in parametri normali. Toate verificarile vor dura cel putin patru zile.

Urmatorul pas este implementarea unui software prin care roverul sa se poata misca pe Marte. O sa fie pregatit si primul zbor de test al elicopterului incorporat, dar este o procedura complicata deoarece roverul ar trebui sa se departeze la aproximativ 100 de metri. Primele teste o sa fie facute la primavara.

Misiunea va dura cel putin doi ani si roverul va parcurge o distanta de cel putin 15 kilometri. Potrivit unor misiuni anterioare, roverele pot functiona mai bine de 10 ani si pot parcurge pana la 40 de kilometri fara sa se strice.

Mai puteti citi:

 Sursa: Ziare.com
 Autor: Andreea Ruxanda

 Articol citit de 3009 ori

Citeste si: