Cum au reabilitat CIA si FBI peste 1.000 de nazisti acuzati de uciderea a zeci de mii de evrei

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 15:35
9842 citiri
Cum au reabilitat CIA si FBI peste 1.000 de nazisti acuzati de uciderea a zeci de mii de evrei
Foto: Daily Mail

Mai mult de 1.000 de fosti nazisti au fost recrutati de catre agentiile de informatii americane dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, potrivit unui document prezentat recent de o publicatie de peste Ocean.

CIA si FBI au facilitat venirea lor in SUA sau America de Sud si au facut demersuri prin care acestia au fost exonerati si protejati de amenintarile juridice, relateaza Daily Mail.

La apogeul Razboiului Rece din anii 1950, directorul FBI de atunci - J.Edgar Hoover - si seful CIA - Allen Dulles - au cazut de acord ca fostii nazisti ar fi mai utili ca spioni SUA, decat sa infunde puscariile.

In Maryland oficialii Armatei SUA au instruit fosti ofiteri nazisti pentru o posibila invazie a Rusiei in timp ce in Connecticut acestia au fost angajati pentru a studia timbrele postale ale blocului sovietic pentru a gasi eventuale mesaje ascunse.

Cu toate acestea s-a constatat ca multi dintre fostii nazisti nu au fost spioni eficienti, iar unii au fost chiar agenti dubli.

Unul dintre nazistii de rang inalt recrutati de catre SUA a fost Aleksandras Lileikis, care a fost acuzat de moartea a 60.000 de evrei intr-un ghetou din Lituania.

Lileikis a lucrat pentru CIA dupa razboi iar documentele indica faptul ca agentia avea informatii despre crimele sale de razboi.

Agentia a declarat ca Lileikis s-a aflat "sub controlul Gestapoului in timpul razboiului" si ca "e posibil sa fi avut vreo legatura cu impuscarea evreilor din Vilnius".

Lileikis a fost angajat pentru a spiona Germania de Est in 1952, iar agentia l-a platit cu 1.700 de dolari pe an si in cele din urma l-a ajutat sa imigreze in Statele Unite.

Un alt ofiter nazist transformat in spion american a fost Otto von Bolschwing, consilier superior si mentorul lui Adolph Eichmann - organizatorul si conducatorul "Solutiei finale".

In ciuda dovezilor cu privire la modul in care teroriza evreii, CIA l-a angajat pe Bolschwing ca spion in Europa si in cele din urma l-a ajutat sa se mute cu familia la New York in 1954 drept "recompensa postbelica pentru serviciul sau loial si avand in vedere caracterul inofensiv al activitatii lui la partidul nazist".

Fiul lui Bolschwing, in varsta de 75 de ani, Gus Von Bolschwiung, a criticat cariera de dupa razboi a tatalui sau.

"Ei l-au folosit, iar el le-a fost util. Nu trebuia sa se intample asa. Altfel el nu ar fi fost acceptat in Statele Unite. Acest lucru nu este in concordanta cu valorile tarii noastre", a declarat Gus von Bolschwing.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#nazisti spioni recrutati CIA FBI, #nazisti informatori americani , #FBI
Comentarii