Cum au pus umarul americanii la nasterea monstruosului Stat Islamic si de ce nu il vor putea invinge

Autor: Ana Ilie
Joi, 04 Iunie 2015, ora 14:10
24259 citiri
Cum au pus umarul americanii la nasterea monstruosului Stat Islamic si de ce nu il vor putea invinge
Foto: Hepta.ro

Razboiul impotriva terorismului, lansat in urma cu 14 ani de presedintele american de atunci, George Bush, nu s-a sfarsit si continua sa produca intorsaturi tot mai grotesti de situatie.

Cel mai bun exemplu este procesul unui suedez, Bherlin Gildo, acuzat de terorism in Siria, care a fost incheiat in aceasta saptamana, la Londra, dupa ce a devenit evident ca serviciile britanice de informatii au inarmat tocmai gruparea rebela din care acesta era acuzat ca face parte, scrie The Guardian.

Procuratura a abandonat cazul, cel mai probabil pentru a evita sa puna intr-o situatie jenanta serviciile de informatii, in conditiile in care apararea a sustinut ca o continuare a procesului inseamna un "afront adus justitiei", intrucat exista dovezi ca statul britanic ofera "sustinere extensiva" opozitiei siriene.

Mii de bombe asupra Statului Islamic: Pentagonul nu stie exact ce a distrus si cati civili au murit

Asta inseamna ca britanicii nu au livrat numai "asistenta non-letala", asa cum sustine oficial Guvernul de la Londra, ci si pregatire, sustinere logistica si "arme, la o scara masiva". MI6 ar fi cooperat cu CIA pentru a transfera arme din arsenalele libiene rebelilor sirieni in 2012, dupa caderea regimului lui Moammar Gaddafi.

Acesta este doar unul dintr-un sir de procese in care se incearca trimiterea in inchisoare a unei persoane acuzate de ceea ce fac ministri si oficialii din securitate, arata sursa citata.

Terorismul a devenit o problema de perspectiva. In Orientul Mijlociu, teroristii de azi sunt luptatorii impotriva tiraniei de maine si aliatii sunt deseori dusmani.

In ultimul an, fortele britanice, americane si aliatii lor occidentali s-au intors in Irak, cu sarcina de a distruge gruparea terorista Statul Islamic, dupa ce aceasta a cucerit teritorii importante in Irak si Siria si si-a proclamat un califat.

Statul Islamic, puternic lovit: Sute de luptatori au fost ucisi

Campania nu merge bine si Statul Islamic continua sa avanseze - luna trecuta a ocupat Ramadi, in Irak, si Palmira, in Siria. In Siria avanseaza si ramura oficiala a al Qaida, Frontul Nusra.

Unii irakieni se plang ca SUA nu au intreprins nimic cat timp a avansat Statul Islamic, in vreme ce americanii sustin ca incearca sa evite victimele civile, in timp ce obtin totusi succese importante.

In privat, insa, oficialii americani spun ca nu vor sa para ca bombardeaza bastioanele sunnite, intr-un razboi interconfesional, si sa riste sa supere aliatii sunniti din Golf.

S-a ajuns aici pentru ca americanii si aliatii lor au sustinut cu bani si arme rebelii sirieni, cu toate ca stiau ca acestia sunt condusi de grupari extremiste, care intentioneaza sa infiinteze un fel de stat in Siria.

Un recent declasificat document al serviciilor americane de informatii, scris in 2012, prezice si chiar saluta perspectiva unui "principat salafist" in estul Siriei si un Stat Islamic controlat de al Qaida in Siria si Irak.

Documentul Defense Intelligence Agency arata ca al Qaida in Irak, ce a devenit Statul Islamic, si aliatii salafisti sunt "principala forta care conduce insurgenta din Siria" si arata ca "tarile occidentale, tarile din Golf si Turcia" sustin eforturile opozitiei de a prelua controlul in estul Siriei.

Raportul ridica posibilitatea "stabilirii unui principat salafist declarat sau nedeclarat", insa "acesta este exact ceea ce doresc puterile care sustin opozitia, pentru a izola regimul sirian". Si exact asta s-a intamplat doi ani mai tarziu.

Documentul releva nu numai ca SUA si aliatii lor sustineau si inarmau opozitia despre care stiau ca e dominata de grupari extremiste, ci se si pregateau pentru crearea unui fel de "stat islamic", ca zona-tampon sunnita pentru a slabi Siria.

Calculul americanilor s-a schimbat cand Statul Islamic a inceput sa decapiteze occidentalii si sa posteze pe Internet atrocitatile, continua sursa citata. Tarile din Golf sprijina acum alte grupari implicate in razboiul civil din Siria, cum ar fi Frontul Nusra.

Insa acest obicei occidental de a folosi gruparile jihadiste, care ulterior se intorc impotriva lor, se regaseste in istorie cel putin incepand din anii '80, in razboiul impotriva URSS din Afganistan, cand al Qaida s-a nascut sub aripa CIA.

In realitate, politica occidentala si a SUA este cea clasica: dezbina si cucereste. Fortele americane bombardeaza unii rebeli si ii sprijina pe altii in Siria, fac operatiuni militare impreuna cu Iranul impotriva Statului Islamic in Irak, dar sustin campania saudita impotriva gruparii sustinute de Iran in Yemen.

Statul Islamic nu va fi infrant de aceleasi puteri care au sprijinit aparitia sa in Irak si Siria, conchide sursa citata, ci de oamenii din regiune, singurii capabili sa puna capat acestei monstruozitati.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#SUA sprijin grupari extremiste, #SUA politica Orient Mijlociu, #SUA creare Stat Islamic , #Statul Islamic