Cum a ajuns o angajata FBI sa se marite cu un luptator al Statului Islamic

Marti, 02 Mai 2017, ora 11:43
17834 citiri
Cum a ajuns o angajata FBI sa se marite cu un luptator al Statului Islamic
Foto: Captura video YouTube

In 2014, un angajat FBI, Daniela Greene, a primit misiunea de a merge in Siria si a-l investiga pe Denis Cuspert (foto), un cetatean german devenit luptator al Statului Islamic. Ajunsa la destinatie, nu numai ca l-a avertizat pe acesta ca este obiectul unei anchete FBI, ci s-a si casatorit cu el. A fost inceputul cosmarului pentru Greene.

Nascuta in fosta Cehoslovacie, scolita in Germania si apoi in SUA, cu un master in istorie, cultivata, muncitoare si ambitioasa, dupa cum afirma fostul sau avocat, Greene a inceput sa lucreze pentru FBI in 2011, marele sau avantaj fiind faptul ca vorbea fluent germana.

In vara lui 2014, a ajuns in Siria, cu o misiune clara. Cum a ajuns sa se casatoreasca cu fostul rapper convertit la islam nimeni nu stie.

Aproape imediat dupa casatorie, si-a dat seama in ce intrase. Intr-un mail trimis in iulie 2014, la scurt timp dupa ce se maritase, recunostea, conform CNN: "Am fosta slaba si nu am mai stiut cum sa fac fata situatiei".

"Sunt terminata si nu mai pot reveni. Nu stiu cum as putea sa o scot la capat daca as reveni (in SUA - n.red.). Sunt intr-un mediu foarte dur si nu stiu cat voi rezista, dar nu mai conteaza, e un pic cam prea tarziu...".

Circa doua saptamani mai tarziu, scria din nou: "Nu stiu daca ti-au spus, dar probabil ca voi merge la inchisoare pentru multa vreme, daca ma intorc. Asta e viata. Mi-as dori sa ma pot intoarce in timp".

In timp ce Greene realiza ca a gresit si petrecea clipe de cosmar, sotul ei era implicat activ in bataliile duse de Statul Islamic. Aparea in mai multe inregistrari ce promovau Statul Islamic si lupta sa "sfanta", ba chiar intr-un clip in care tinea in mana capul unei persoane ce fusese decapitata. Reusea sa racoleze un numar impresionant de luptatori pentru organizatia terorista si chiar sa-i motiveze pe unii sa puna la cale acte teroriste, cum a fost un atentat pe aeroportul din Frankfurt, cand doi americani au fost ucisi si alte doua persoane ranite.

La 1 august 2014, la cinci saptamani de cand Greene plecase in Siria, pe numele sau a fost emis un mandat de arestare.

Greene a reusit sa paraseasca tara si sa se intoarca in SUA. A fost arestata in 8 august.

In decembrie pleda vinovata si era condamnata la inchisoare. Doi ani mai tarziu, era eliberata, desi multi spun ca pedeapsa ei a fost prea scurta, in conditiile in care

cei acuzati de terorism au parte de sentinte cu mult mai dure. In general, acestia primesc peste 13 ani de inchisoare, arata sursa.

In prezent, femeia de 38 de ani lucreaza ca receptionera intr-un hotel.

Cat despre Denis Cuspert, cel care in Germania avea numele de scena Deso Dogg, iar in Siria isi spune Abu Talha al-Almani, un raport al Pentagonului din octombrie 2015 arata ca a fost ucis intr-un raid aerian in nordul Siriei. Noua luni mai tarziu, in august 2016, tot Pentagonul arata intr-un comunicat ca Cuspert ar fi supravietuit atacului.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#angajat FBI casatorit luptator Stat Islamic, #Daniela Greene casatorit terorist stat islamic , #Statul Islamic
Comentarii