Cu epava Ferdinand prin Marea Mediterana (Opinii)

Joi, 24 Martie 2011, ora 15:32
3648 citiri
Cu epava Ferdinand prin Marea Mediterana (Opinii)

Potrivit presedintelui Traian Basescu, Fregata Ferdinand, care va opera in cadrul NATO impotriva fortelor colonelului Gaddafi, este echipata "mai mult decat suficient pentru indeplinirea misiunii". Deoarece pleaca la o misiune de supraveghere, nu la razboi.

Pe de alta parte, potrivit fostului premier Calin Popescu Tariceanu, nava noastra nu va face decat "valuri" in Marea Mediterana, nefiind echipata corespunzator. Adevarul este ca fregata va avea misiunea de a bloca navele suspecte din zona, care ar transporta armament catre Libia. Deci, o misiune de razboi in toata regula.

Construite initial pentru lupte impotriva submarinelor, fregatele HMS Coventry si HMS London au fost scoase din uz de Royal Navy si vandute BAE Systems Ltd., la pret de fier vechi, respectiv 124.000 de euro bucata.

Compania le-a adus in stare de plutire, dupa care le-a revandut Romaniei cu 144 de milioane de euro bucata, asumandu-si obligatia ca, pentru inca pe-atat, sa le modernizeze corespunzator cu echipament militar competitiv. Lucru care nu s-a mai intamplat.

Intermediarul afacerii a fost britanicul Barry George (casatorit cu o romanca), contra unui comision de 1%. Cotidianul "The Guardian" a sustinut ca la mijloc ar mai fi fost si un alt comision de 7%, sub forma de mita, incasat de oficiali ai celor doua tari, dar anchetele desfasurate in acest sens n-au ajuns la niciun rezultat.

Fregate second-hand mai scumpe decat cele noi

Primind denumirile Regele Ferdinand si Regina Maria, cele doua fregate s-au dovedit a fi deosebit de scumpe, astazi avand o vechime de 24, respectiv 23 de ani. Ele mai pot fi folosite doar pana in 2017-2018.

Din cauza unor neintelegeri de natura comerciala, BAE Systems nu ne-a mai modernizat navele, asa cum se angajase, iar Guvernul n-a gasit bani in acest scop, timp de trei ani. Abia in 2009 a incercat sa organizeze o licitatie, echiparea fregatelor fiind estimata la peste 400 de milioane de euro.

In urma unui audit efectuat de Curtea de Conturi a Romaniei s-a ajuns la concluzia ca tranzactia cu pricina a fost extrem de paguboasa pentru Statul roman. Daca am fi cumparat fregate noi-noute, de tipul celor din clasa "La Fayette" din Franta, "Meko" din Germania sau "F-10" din Spania, am fi platit cel mult 315 milioane de euro pe bucata, la care s-ar mai fi adaugat foarte putine investitii in tehnologie militara de ultima ora. Da, dar le-am fi putut utiliza 30 de ani, in loc de 15 ani.

Rupti in coate, la razboi

La ora actuala, Fregata Ferdinand nu este capabila sa lanseze nici macar o racheta, indiferent de dimensiuni, din simplul motiv ca nu este dotata cu un astfel de echipament militar. De aceea, si pana acum ne-am facut de ras cand am participat alaturi de forte NATO, in cadrul unor aplicatii maritime. Ca sa devina competitive, cele doua epave pentru care am platit o caruta de bani ar mai trebui echipate cel putin cu:

- sisteme de rachete necesare cresterii posibilitatilor de aparare antiaeriana;

- sisteme de rachete antinava;

- sisteme de comanda centralizata de identificare si clasificare a tintelor;

- sisteme de insotire a tintelor si dirijarea focului, in conditii de vizibilitate redusa si mare agitata;

- sisteme performante de analiza a situatiilor tactice, care sa reduca timpul pentru procesarea informatiilor;

- sisteme de protectie impotriva rachetelor dirijate prin laser;

- sisteme de protectie impotriva atacului cu torpile;

- sisteme de contracarare a atacurilor de genul celor folosite in lupta radioelectonica si altele.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#dotari fregate Romania, #Romania razboi Libia , #Razboi Libia