Se va anula Crăciunul în Statele Unite? Administrația Biden face eforturi uriașe să rezolve o problemă majoră

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 20:28
8836 citiri
Se va anula Crăciunul în Statele Unite? Administrația Biden face eforturi uriașe să rezolve o problemă majoră
Porturile din Los Angeles și Long Beach vor avea program non-stop FOTO mohawkglobal.com

Administrația Biden face eforturi susținute ca să decongestioneze lanțul de aprovizionare aglomerat al țării, care ar putea provoca probleme majore pentru milioane de americani în perioada sărbătorilor de iarnă.

Autoritățile pun presiune pe operatorii portuari, companiile de transport şi sindicate ca să mărească ritmul de lucru şi numărul de muncitori care să descarce şi să ducă rapid marfurile în depozite.  

Este o cursă contra cronometru. Mai sunt doar 10 săptămâni până la Crăciun și haosul din lanţurile de aprovizionare riscă să provoace probleme pentru administrația Biden şi să scadă încrederea consumatorilor, notează Politico. Criza se anunţă chiar mai gravă decât anticipau experţii, acum câteva luni, și s-ar putea prelungi şi în 2022.

Administraţia SUA a pus până acum responsabilitatea pe umerii sectorului privat, în ciuda solicitărilor din partea industriei de a mobiliza mai multe resurse federale. Pe de altă parte, oficiali de rang înalt susțin că au un control limitat asupra porturior şi companiilor de transport, astfel că nu pot interveni mai mult decât să facă apel la accentuarea eforturilor acestora.

Casa Albă a anunţat, săptămâna trecută, că portul din Los  Angeles va fi deschis non-stop, măsură deja implementată în Long Beach, în contextul în care aceste porturi au blocaje uriaşe, prin ele trecând 40% din importuri.

Companii precum FedEx, UPS, Walmart, Samsung, Target şi Home Depot vor face transporturi din porturi inclusiv pe timp de noapte pentru a mări capacitatea de preluare a unei cantităţi mai mari de marfă.   

De asemenea, sindicatele au promis că vor asigura un număr mai mare de muncitori. Totuşi, oficialii americani spun că pentru a elimina blocajele este nevoie de un efort la scară largă, inclusiv mobilizarea tuturor operatorilor de transport şi a actorilor din lanţul de aprovizionare.  

Pe de altă parte, reprezentanţii industriei aşteaptă mai mult sprijin din partea administraţiei, care să pună la dispoziţie spaţiu de depozitare sau chiar să mobilizeze resurse militare.  

Presiunile asupra lanţurilor de aprovizionare au fost intensificate de pandemie care a creat o cerere mare de consum, dar şi de situaţia din Asia care a închis porturi şi fabrici, dar se află şi în faţa unei crize de electricitate (China). Astfel s-au creat întârzieri mari în livrarea produselor, au apărut penurii ale unor mărfuri şi preţurile au crescut.  

Deşi porturile procesează cantităţi record de produse importate şi costurile de transport au explodat,  cea mai mare problemă în prezent este că lanţurile de aprovizionare sunt mult prea aglomerate şi nu pot face faţă ritmului actual.

John Porcari, însărcinat de Casa Albă, în august, cu atentuarea blocajelor în porturi, a recomandat o serie de măsuri, printre care prelungirea programului de lucru pentru porturi și comunicarea rapidă a problemelor apărute în procesul de transport.

Însă, având în vedere că sezonul de comenzi pentru sărbători a început în forţă în septembrie, timpul a fost mult prea scurt pentru a avea rezultate vizibile. Retaileri mari precum Walmart, Amazon şi Home Depot şi-au luat măsuri de precauţie, plasând comenzi mult mai devreme şi mobilizând şoferi regionali pentru a prelua mărfurile din port. Alţii au închiriat vase pentru transportul propriilor containere sau şi-au modificat rutele pentru a ocoli porturile californiene.

Planul de investiţii în infrastructura de transport de 200 de miliarde de dolari anunţat de Biden se bucură de susţinere în industrie, care e de părere că Statele Unite au rămas în urma rivalelor precum China în această privinţă. În iulie, președintele american a emis un ordin executiv de consolidare a industriei de containere despre care a spus că a afectat exportatorii americani.

Prin acest ordin, Comisia Federală Maritimă a fost însărcinată să împiedice impunerea unor taxe exagerate şi să examineze eventuale probleme de concurenţă neloaială. Şeful acestei comisii, Dan Maffei, a precizat însă că aceste anchete şi consolidarea pieţei americane nu sunt de natură să soluţioneze criza cadourilor.

Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Ancheta podului prăbușit din Baltimore ar dura până la 2 ani. Zeci de containere periculoase în apă, unele fisurate
Autorităţile americane au anunţat că au recuperat rămăşiţele a două persoane care au fost ucise după ce podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbuşit, marţi, în urma impactului...
Patru drone lansate de rebelii Houthi către o navă SUA din Marea Roșie, distruse de americani
Patru drone lansate de rebelii Houthi către o navă SUA din Marea Roșie, distruse de americani
Armata americană a anunţat miercuri că a doborât patru drone lansate de rebelii houthi din Yemen care vizau o navă de război a Statelor Unite în Marea Roşie, notează AFP. Comandamentul...
#SUA, #administratia Biden, #criza SUA, #porturi blocate , #Statele Unite