Criza migranților. Primii refugiați ilegali fac cale întoarsă din Belarus în Irak

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 19:352728 citiri
Criza migranților. Primii refugiați ilegali fac cale întoarsă din Belarus în Irak
Mulți migranți au plecat de la frontiera poloneză/ FOTO Captură Youtube

Un avion a decolat joi din Minsk spre Bagdad, cu migranți la bord care s-au trezit blocați la granița dintre Belarus și Polonia, a anunțat purtătorul de cuvânt alaeroportului din capitala Belarusului, potrivit AFP.

În total, la bordul acestei aeronave a companiei Iraqi Airways se află 431 de persoane, potrivit unui reprezentant al diplomației irakiene citat de agenția Interfax.

Dictatorul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, caută acum să scape de miile de oameni blocaţi în Belarus pe care i-a ademenit din Orientul Mijlociu.

Autorităţile din Belarus încep să relocheze migranţii de la graniţa cu Polonia, care în prezent stau sub cerul liber, încercând să le ofere un adăpost. Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au convenit cu privire la începerea unor negocieri la nivel european pentru a soluţiona criza migranţilor. Subiectul a fost discutat şi la Moscova.

După ce furia migranţilor, blocaţi de nouă zile la graniţa dintre Belarus şi Polonia, a fost oprită de polonezi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, o parte dintre ei sunt dispuşi să se întoarcă în ţările lor.

Deocamdată, refugiaţii sunt adăpostiţi într-un depozit pus la dispoziţie de Belarus. Un gest demonstrativ de mărinimie al dictatorului Aleksandr Lukaşenko, după ce au intervenit personal Angela Merkel şi Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate.

Belarus propune să repatrieze 5.000 de migranți ilegali, în timp ce Uniunea Europeană ar trebui să preia alte 2.000 dintre cei care sunt blocați la granița dintre Belarus și Polonia, relatează Reuters citându-l pe purtătorul de cuvânt al președintelui Lukașenko.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că oferta a fost discutată în cadrul convorbirii telefonice dintreAleksandr Lukașenko și cancelarul Germaniei Angela Merkel, aceasta din urmă fiind de acord să prezinte această variantă liderilor UE.

Uniunea Europeană a anunţat miercuri că va trimite hrană, pături şi alte ajutoare în valoare de 700.000 de euro migranţilor aflaţi la graniţa dintre Polonia şi Belarus, după criticile că a făcut prea puţin pentru a ajuta mii de oameni blocaţi acolo în frig.

Polonia a arestat 100 de migranți și acuză Belarus că i-a ajutat să rupă gardul și să distragă atenția grănicerilor

Forţele de securitate poloneze au arestat aproximativ 100 de migranţi în timp ce încercau să treacă fraudulos frontiera cu Belarus în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat Ministerul polonez al Apărării.

„Un grup de aproape 100 de migranţi au fost arestaţi de către serviciile poloneze”, a indicat ministerul, acuzându-i pe militarii belaruşi că „i-au forţat pe migranţi să arunce cu pietre asupra soldaţilor polonezi cu scopul de a le deturna atenţia”.

„Tentative de trecere a frontierei au avut loc la câteva sute de metri de acolo”, în apropierea localităţii Dubicze Cerkiewne, a subliniat ministerul, citat de AFP, potrivit Agerpres.

O înregistrare video difuzată de Ministerul Apărării arată soldaţi polonezi înconjurând un grup important de migranţi ghemuit la sol noaptea într-o pădure lângă un gard de sârmă ghimpată.

Mai multe mii de migranţi, în majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află blocaţi de mai multe zile în condiţii de temperaturi aproape de pragul îngheţului de-a lungul frontierei poloneze, de partea belarusă a graniţei, în speranţa de a putea intra pe teritoriul blocului comunitar.

Occidentul acuză Minskul de orchestrarea din vară a acestui aflux, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Belarus după reprimarea în 2020 a unei mişcări de contestare a regimului.

Varşovia, precum şi alţi doi vecini europeni ai Belarusului, Lituania şi Letonia, refuză să accepte aceste mii de migranţi.

Polonia nu acceptă un pact cu Belarus

Într-o reacţie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a avertizat miercuri că Polonia nu va accepta niciun fel de pacte cu Belarus în numele său şi fără participarea sa, într-o aluzie la demersurile de mediere întreprinse de Franţa şi Germania pentru reducerea tensiunilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia, potrivit agenţiei de presă EFE şi publicaţiei poloneze Wiadomosci.

„Suntem o ţară suverană care poate decide şi singură. Şi ne vom exercita acest drept în orice împrejurare. Nu vom accepta niciun fel de aranjament care se va face - aşa cum se spune - peste capul nostru”, a afirmat preşedintele Poloniei, aflat într-o vizită oficială în Muntenegru, insistând că Polonia va recunoaşte doar acordurile la care participă reprezentanţii săi.

Şeful statului polonez a făcut aceste declaraţii într-un comentariu la convorbirea sa în aceeaşi zi cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, şi la demersurile de mediere ale cancelarului german Angela Merkel cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko cu privire la criza migranţilor.

Duda a acuzat regimul Lukaşenko că încurajează migranţii ilegali să treacă graniţa cu Polonia şi a menţionat că ţara sa are obligaţia de a proteja intrarea în spaţiul Schengen şi în Uniunea Europeană.

„Având în vedere obligaţiile clare faţă de Europa, vom păzi graniţa fără a ceda pentru că vrem să ne îndeplinim angajamentele”, a mai subliniat el.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News