Criza din Egipt, explicata prin teoria sistemelor complexe?

Marti, 15 Februarie 2011, ora 22:17
3988 citiri
Criza din Egipt, explicata prin teoria sistemelor complexe?
Foto: Arhiva

Oamenii de stiinta care studiaza sistemele complexe avertizeaza referitor la "valurile de instabilitate politica", care ar fi cauzate de "fenomene cuplate" intre ele, de tip financiar si energetic, asa cum se intampla acum in Orientul Mijlociu.

O modelare matematica mai buna a relatiilor complexe intre sisteme ar putea duce la anticiparea urmatoarelor instabilitati si a locului unde ele ar putea sa apara, se precizeaza intr-un articol publicat in New Scientist.

Criza alimentelor devine o problema politica in Egipt

Egiptenii sunt cei mai mari importatori si consumatori de grau din zona, statul facand eforturi mari pentru mentinerea pretului la paine, acordand subventii masive.

Egiptul se va confrunta in urmatoarea perioada cu o adevarata "criza a painii", crede

Yaneer Bar-Yam, director al Complexului New England Systems Institute Cambridge, Massachusetts.

Acesta a studiat relatiile si interdependentele complexe, ca si "sisteme ierarhice" in cazul producerii si comercializarii painii in Egipt, pornind de la importul de grau si pana la produsul finit obtinut in brutarii.

Concluzia sa este ca putem asista la un colaps in aceasta tara, cauzat de criza alimentelor atat datorita preturilor mari, care nu mai pot fi tinute sub control de catre stat, cat si penuriei lor de pe piata egipteana.

Situatia reprezinta "un motiv real de ingrijorare", conform studiilor lui Tad Homer-Dixon, de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada, care a avertizat anterior ca "inclusiv penuria de alimente si saracia pot provoca colapsul catastrofal in sistemele complexe moderne".

Astfel, daca lumea nu se va intoarce la munca in curand, foametea se poate generaliza pe scara larga in aceasta tara, ducand la noi manifestari de strada ale civililor.

Conform specialistilor, "criza alimentelor" a declansat partial revoltele din zona, din Tunisia, Algeria, Maroc, Iordania, Yemen si Egipt.

In acelasi timp, Banca de investitii Nomura, din Asia, a intocmit recet o lista cu 25 de guverne vulnerabile la penuria alimentara. Este vorba de tarile care depind de importurile masive si ale caror populatii cheltuie mai mult de o treime din venituri pentru achizitionarea produselor alimentare.

Concluzia cercetatorului Bar-Yam este ca situatia din majoritatea tarilor din zona, supuse zeci de ani regimurilor dictatoriale, ar putea transforma Orientul Mijlociu intr-un "sistem auto-critic organizat, care poate colapsa oricand".

Astfel de sisteme vulnerabile pot genera evenimente in cascada, la intervale de timp mici.

Crearea modelelor matematice apeland la teoria sistemelor complexe ar putea duce la anticiparea si previzionarea instabilitatilor urmatoare si chiar a locului unde acestea pot aparea.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#revolutie Egipt, #criza Egipt, #foamete Egipt, #teorie sisteme complexe, #evolutie Orientul Mijlociu , #Egipt