Criza din Belarus, discutata in Consiliul de Securitate al ONU la cererea Estoniei si a SUA

Marti, 18 August 2020, ora 22:30 2136 citiri

Consiliul de Securitate al ONU a facut apel marti la luarea tuturor masurilor pentru limitarea escaladarii crizei in Belarus, cu prilejul unei discutii consacrate realegerii contestate a lui Aleksandr Lukasenko si manifestatiilor impotriva puterii, relateaza AFP.

Acest dialog a fost solicitat de Estonia si SUA. Ministrul estonian al Afacerilor Externe Urmas Reinsalu le-a reamintit celorlalti membri ai Consiliului ca au "o responsabilitate-cheie in prevenirea unui conflict violent si a atrocitatilor in masa", potrivit unui comunicat.

"Recursul la o diplomatie preventiva la toate nivelurile este de cea mai mare importanta pentru evitarea unei escaladari catre un conflict violent", a adaugat el, estimand ca aceasta reuniune a ONU adreseaza un "mesaj" privind atentia acordata acestei crize.

De la alegerile contestate de la 9 august, presiunea asupra presedintelui Lukasenko, aflat la putere din 1994, a crescut permanent. El se confrunta cu manifestatii zilnice si o serie de greve care afecteaza mai multe industrii vitale pentru economia tarii sale.

Aleksandr Lukasenko a respins totusi in numeroase randuri ideea unei plecari de la putere.

Fortele de securitate au dispersat initial cu brutalitate manifestatiile masive care au izbucnit dupa vot, despre care opozitia sustine ca a fost trucat pentru a asigura victoria presedintelui la final de mandat.

Ministrul estonian a estimat ca rezultatele scrutinului sunt "false" si a descris situatia drept "foarte instabila".

China a estimat totusi ca aceasta criza este o "afacere interna" a Belarus, "care nu prezinta nicio amenintare pentru pacea si securitatea regionale sau internationale" si deci nu este de resortul Consiliului de Securitate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News